Home » Verfadvies » Project Totempaal

Project Totempaal

Afgelopen winter kregen we een bijzondere aanvraag van scouting Markiezaatsgroep uit Bergen op Zoom. In het kader van hun 75-jarige jubileum, waren zij bezig met een nieuwe toegangspoort waarbij een totempaal de eyecatcher van het geheel zou worden.

Samen met een architect, grafisch ontwerper en een houtkunstenaar heeft de groep een eigen ontwerp gemaakt. Er is een boomstam uit duurzaam bosonderhoud aangekocht en hier hebben de jeugdleden grotendeels zelf het ontwerp in mogen hakken onder begeleiding van de houtkunstenaar. Zij zochten nog een duurzame verf om het ontwerp op de totempaal echt te laten opvallen. De scoutinggroep koos voor de kleuren Falu Röd (Zweeds rood), Sommerblå (zomerblauw), Dalarna Grön (Zweeds groen), Visby Brun (warmbruin) en Norrland Vit (sneeuwwit). Deze paste perfect bij hun ideeën en zorgde ervoor dat de elementen goed tot leven kwamen in het ontwerp!

Deze traditie komt van de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika (Canada). Het woord totem komt van het woord “odoodem”, wat staat voor “verwantschap binnen een groep”. Een totempaal staat vaak voor gemeenschappelijke waarden, culturele overtuigingen en historie van de stam. Een totempaal kan ook dienen als welkomstteken voor bezoekers. Totempalen worden vaak versierd met afbeeldingen van dieren en met symbolen die de familielijn vertegenwoordigen. 

In het ontwerp van scouting Markiezaatsgroep staat in het onderste deel, onder het platform, het logo en de identiteit uitgebeeld. Het kampvuur, de Bergen met de Zoom en de tent met kompas. Daarboven zijn de speltakken van de verschillende leeftijdsgroepen te herkennen. De wolf van de welpen, de vleermuis van de explorers, de bever van de bevers en de bijlen van de verkenners. Op de top uiteraard de Franse lelie, het wereldwijde symbool voor scouting! Dankzij de verf van Moose Farg komen deze elementen goed naar voren en zijn ze duidelijk te herkennen.

totemaal zelf maken
Het ontwerp van de totempaal

En dan nu, na maanden van voorbereiden, vergunningen aanvragen, materialen regelen, sponsoren zoeken, maar vooral heel veel manuren… staat de fantastische totempaal overeind! Het is een pronkstuk van de nieuwe toegangspoort en verschillende passanten stoppen even om de totempaal te bewonderen. Wilt u de totempaal zelf aanschouwen? U vindt Scouting Markiezaatsgroep aan de Bergsebaan 27 in Bergen op Zoom.

Zelf een totempaal maken

Markiezaatgroep heeft de totempaal helemaal zelfgemaakt, met behulp van een grafisch vormgever en een (hout)kunstenaar. U kunt meer informatie vinden op de activiteitenbank van de scouting over de aanpak hiervan. Om zelf een houten totempaal te maken kunt u grofweg de volgende stappen aanhouden.

Gebruik bij het maken van een totempaal een lange boomstam. Het kan nog best ingewikkeld zijn om een goede boomstam te vinden en op locatie te krijgen. Red cedar heeft vaak de voorkeur wanneer de paal buiten komt te staan omdat dit een duurzame houtsoort is die toch ook bewerkbaar is. Het is ook mogelijk om de paal in delen te maken en deze later op elkaar te monteren.

  1. Het ontwerpen va de totempaal

    Wat wilt u met de totempaal uitstralen? Maak eerst het ontwerp van de paal en de elementen die u erop wilt hebben. Het is leuk om een totempaal helemaal eigen te maken door de afbeeldingen te laten passen bij de vereniging of plek waar de paal staat. Het is gewoonte om op een totempaal o.a. dieren af te beelden.

    Het is lek wanneer leden van een groep betrokken worden bij het ontwerp van de paal. WC-rolletjes zijn uitstekend geschikt om te experimenteren met ontwerpen.

    Hou er in het ontwerp rekening mee dat ongeveer een derde van de paal onder grond komt te staan!

  2. Uitbeitelen van de afbeeldingen

    Teken het ontwerp van de totempaal op het hout. Gebruik zagen, beitels en vijzels om de afbeeldingen in de stam te hakken. Als u het echt goed wil aanpakken is het verstandig om er een professionele houtbewerker bij te betrekken.

    Verf de totempaal in karakteristieke kleuren. Hou er rekening mee dat u niet zo gemakkelijk meer bij kan werken als de paal eenmaal staat. Kies dus voor een duurzame verf die bij voorkeur niet afbladdert.

  3. Plaatsen van de totempaal

    Als de totempaal buiten komt te staan dan is het heel belangrijk dat deze stevig en veilig staat. Plaats zoals gezegd minimaal 1/3e van de paal onder de grond of laat hem in beton vastzetten. Vraag bij een grote totempaal hulp van vakmensen.

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.