Home » Verfadvies » MDF verven

MDF verven

MDF (Medium Density Fibreboard) is type spaanplaat, gemaakt van fijngemalen en samengeperst houtzaagsel en hars. Het is een handig, goedkoop en veelzijdig materiaal voor diverse toepassingen binnenshuis. Zo worden o.a. keukenkasten, badkamerwastafels, boekenplanken, plinten, binnendeuren en nachtkastjes van MDF gemaakt. Om een mooie afwerking te krijgen en de MDF-wand of meubel in uw huis te laten passen, is het een goed idee om MDF te verven.

Het schilderen van MDF is net iets lastiger als u misschien denkt. Zo kan MDF door zijn poreuze stuctuur veel verf ‘opzuigen’, waardoor u doorgaans meerdere lagen nodig hebt voor een egaal dekkend resultaat. MDF-platen bevatten vaak formaldehydeharsen, deze kunnen blijven uitwasemen.

Wilt u MDF verven?

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

MDF schilderen

Op de foto hierboven ziet u een MDF dak betimmering. Door gebruik van Moose F Norrland Vit is een diffuse lichtverstrooing ontstaan, die het in deze werkkamer plezierig verblijven maakt.

Wat is MDF?

MDF, ook wel Medium Density Fibre board, is een type zeer poreuze vezelplaat. Rond de zeventiger jaren kwam dit nieuwe type vezelplaat op de markt. In eerste instantie werd die geproduceerd in de Verenigde Staten, een aantal jaar later werd er in Europa ook MDP geproduceerd. Door de fijne vezelstructuur splintert MDF niet.

De zeer fijngemalen houtvezels worden gemengd met kunstharslijmen en in droge toestand geperst. In tegenstelling tot de hard en -zachtboard wordt er bij een MDF plaat wel gebruik gemaakt van lijm. MDF kenmerkt zich doordat het goed lijmbaar is, een hoge mate van slijtvastigheid en een hoog breekpunt heeft. MDF kan niet goed tegen langdurige belasting. Het kan voorkomen dat het MDF kan vervormd raken. Denk bijvoorbeeld aan schappen die gemaakt zijn van MDF. De schappen kunnen na loop van tijd doorgebogen zijn.

MDF verven: stap voor stap

Als u MDF gaat schilderen, volg dan deze stapsgewijze handleiding voor een perfecte afwerking.

 1. Ontvetten en opschuren

  Voordat u kunt beginnen het schilderen of verven van uw MDF-plaat dient u nog een aantal stappen uit te voeren. Eerst moet u de MDF-plaat goed ontvetten. Hierna moet u de plaat schuren met een grove korel (80), dit is voornamelijk belangrijk bij glad MDF-plaatmateriaal. Na het schuren zal de verf beter kunnen hechten aan uw plaatwerk. Na het schuren maakt u uw plaat stofvrij.

 2. Isoleerprimer gebruiken

  MDF moet voor het schilderen worden behandeld met zg. isoleer, ook wel voorstrijk genoemd. De isoleer, of grondverf, wordt gebruikt als onderlaag van uw verf. Het zorgt voor een optimale hechting.

 3. Verf met Moose F

  Houtverf Moose F is toepasbaar op al het hout, zo ook op MDF. doorgaans zijn 2 lagen voldoende voor een dekkend resultaat.

  U kunt voor grote vlakken het beste met een vachtroller werken. De eerste laag mag ruim aangebracht met een schone, niet-pluizende, roller. Het verven van MDF is vervolgens heel eenvoudig. Moose F is “yoghurt”-achtig van structuur en druipt hierdoor weinig. Laat de ondergrond goed drogen voordat u de tweede laag toepast, zo krijgt het beste resultaat. Verft u te snel over dan bestaat de kans dat de eerste laag, die nog wat zacht is, weer 'oplost'. Hierdoor neemt u wat van de oude verf op tijdens het verven van de tweede laag en krijgt u kwaststrepen.

 4. Droogtijden

  De droogtijden hangen af van de temperatuur en luchtvochtigheid in uw huis. Bij een temperatuur van 20 °C is de verf na 6 uur overschilderbaar en na 3-5 dagen doorgedroogd. Het droogproces wordt doorgaans versneld als u een raampje open zet.

  De verf is niet giftig, dus het is geen probleem om de kamer te gebruiken voordat de verf volledig is doorgedroogd.

 5. Aflakken van keukenkastjes

  Na het verven van MDF-wanden hoeft u geen finish te gebruiken. Moose F is een prettige, ademende verf, met een volledig matte uitstraling van bijvoorbeeld krijtverf.

  Na het verven van MDF keukenkastjes of tafelbladen zouden we wel aanraden om deze af te lakken. Hier kunt u Topp voor gebruiken. Deze mate lak zorgt ervoor dat uw kastjes slijtvast worden en goed bestand tegen bijv. vetvlekken. Een slijtvaste laklaag zorgt er ook voor dat het oppervlak goed schoon te maken is.

 6. Schoonmaken van geschilderd MDF

  Na het drogen (neem hiervoor een week voor de zekerheid) kan Moose F met een zachte niet pluizende vochtige doek goed worden afgenomen. Schrobben wordt afgeraden.

MDF verven met Moose F?

Welke verf gebruiken voor MDF?

Houtverf is speciaal ontwikkeld om het hout te beschermen en op te fleuren, zodat u er extra lang van kan genieten. Wij hebben een ruim aanbod bestaande kleuren Moose Färg F type houtverf, maar u kunt bij ons ook terecht voor uw eigen kleur. Wij hebben een ral nummer of een voorbeeld nodig om de kleur te kunnen maken.

Wilt u kennis maken met de kleuren van Moose Färg? U kunt gratis een kleurenkaart aanvragen met de kleuren handgeschilderd. Zo kunt u zien hoe de kleuren uitkomen in het echt. Daarnaast vindt u op de website vele voorbeelden van tevreden klanten die u voorgingen en blij zijn met het prachtige eindresultaat.

Moose F ruikt plezierig en vlekken zijn met lauwwarm water en wat zeep zo uit de kleren en van de handen te verwijderen.

Hoeveel verf heeft u nodig voor het schilderen van MDF?

Bij het toepassen van Moose F heeft u doorgaans 2 behandelingen nodig voor een dekkend resultaat. Met een pot van 4 liter verft u zeker 20 vierkante meter dekkend (2 lagen dus). Let wel op: een sterk zuigende ondergrond zoals MDF moet goed worden voorbehandeld met een voorstrijk, anders kan het verbruik wel 30% hoger liggen.

Heeft u na het verven vor wat verf over? Moose F dient koel en uit het zonlicht bewaard te worden, een kelder of garage is hier een uitstekende plek voor. Ook is het van belang dat er geen lucht in het potje zit omdat dit de kwaliteit van de verf aantast.

OSB verven

Een ander type spaanplaat, OSB, wordt beschouwd als sterker dan MDF of multiplex. OSB is geschikt voor structurele projecten en is beter bestand tegen water, vocht en weersomstandigheden dan MDF. Het wordt daarom ook voor buiten gebruikt.

Omdat OSB een grovere structuur heeft, vinden mensen het materiaal vaak wat minder mooi. Het wordt om deze reden vaker gebruikt als underlayment van en vloer.

U kunt OSB ook schilderne met Moose F. Let er wel goed op dat u het materiaal goed ontvet voordat u gaat verven. OBS-platen bevatten doorgaans een waslaagje. Hierop kan de verf niet hechten. Gebruik een primer voordat u het materiaal verft met Moose F.

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.