Houten luiken verven met matte duurzame houtverf

Houten luiken zijn prachtige details voor een huis of boederij. Het is wel belangrijk om ze goed te onderhouden en beschermen zodat ze er mooi uit bijven zien en houtrot wordt voorkomen. Het verven van uw houten luiken zorgt ervoor dat ze langer meegaan en dat ze passen bij de uitstraling die u uw huis wil geven.

Houten luiken staan in weer en wind en vaak in de volle zon. Hiervoor is houtverf Moose F bijzonder geschikt. Het voordeel van Moose F is dat het een damp-open verf is. Hierdoor kan het hout uitzetten en krimpen. Dit gebeurt bij houten luiken door inwerking van vocht en temperatuurverschillen. Als u uw houten luiken schildert met Moose F kunt u heel eenvoudig bijwerken, want bij onderhoud hoeft u – mits de eerste lagen goed zijn aangebracht – niet te schuren.

 • Volledig matte uitstraling in prachtige Zweedse kleuren.
 • Gemakkelijk in gebruik en onderhoud.
 • Indien goed toegepast bladdert de verf niet.
 • Milieuvriendelijk, waterverdunbaar, stinkt niet.
blauwe luiken verven
Luiken in Bohus Blå

Luiken verven? Bestel hier uw matte houtverf:

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerder klanten:

Muriel Ballet (Chatehoy, FR): "Ik ben net klaar met het schilderen van mijn luiken. Ik ben heel blij met het resultaat. Uw verf is erg prettig in gebruik, loopt niet uit, laat geen sporen na. Het resultaat is fantastisch, met een zeer zacht en natuurlijk "poederachtig" effect."


Werkwijze bij het schilderen van houten luiken

Houten luiken kennen een lange traditie. Tegenwoordig worden vooral beschouwd als een mooi decoratief detail, maar vroeger dienden luiken als zonwering en als gordijnen. Door de constante invloed van het weer bladdert de verf in de loop der jaren af en wordt een glanslaag dof. In plaats van de luiken volledig te vervangen, volstaat het meestal om het hout opnieuw te schilderen. We hebben hier samengevat hoe je dit het beste kunt doen.

 1. Bij ongeverfde houten luiken

  De beste ondergrond voor onze verf is vetvrij en ruw. Indien het hout geschaafd is, ruwt u het op door te schuren met korrel 80. Dit hoeft niet wanneer het hout verweerd of bezaagd is. Ontvetten kan met een sopje van bv. lijnoliezeep.

  Wanneer het hout van uw luiken nog helemaal vers is, verdient het de aanbeveling om deze eerst een half jaar onbehandeld te laten. Hierdoor wordt de toplaag ontvankelijker voor verf.

 2. Bij het oververven van reeds geschilderde luiken

  Reinig de luiken met een sopje met bijvoorbeeld Polarsken lijnoliezeep. Inspecteer de bestaande verflaag. Als de verf bladdert dan dient deze verwijderd te worden.

  Tip: Gebruik een scherp mes om enkele horziontale en verticale sneden (een rastertje van 1 of 2 vierkantjes) in de verf te snijden om erachter te komen hoe goed de oude verf nog hecht. Plak er tape op en druk dit stevig aan. Trek vervolgens weer los. Als bij het verwijderen van de tape meer dan de helft van de verf afscheurt, is deze niet geschikt als ondergrond voor de nieuwe verflaag. In deze gevallen is het raadzaam de luiken grondig te schuren totdat alle resterende verflagen zijn verwijderd. Schuur bij voorkeur in de richting van de nerf zodat de houtvezels niet beschadigen.

  Als de verf er goed opzit en niet bladdert kunt u volstaan met grof opschuren met korrel 80. Schuur de laklaag weg, tot de kalkige grondlaag. Eventuele slechte plekken kunt u vullen met kneedbaar hout.

 3. De beste verf voor uw houtsoort.

  Ga na wat voor houtsoort is gebruikt. Grenen, vuren, larix en Douglas zijn zachtere soorten en kunnen onder invloed van temperatuur en vochtigheid uitzetten en krimpen. Deze luiken kunt u altijd het beste verven met Moose F.

  Hardhout (meranti, teak, etc) blijft dimensionaal stabiel, maar bevat minder poriën. U kunt met Moose RDM werken als uw ondergrond dimensionale stabiel is (dus niet uitzet, krimpt en of scheurt). Dit is vaak bij hardhoutsoorten het geval, bij zachte houtsoorten niet. Moose RDM heeft een grondlaag nodig. Hiertoe kan een goed opgeschuurde oude verflaag dienen, mits deze niet bladdert, of een dunne laag Moose F.

 4. Schilderen van de luiken.

  Nu u uw vetvrij en ruwig oppervlak heeft, is het tijd om de eerste laag verf aan te brengen.
  Voor het schilderen met Moose F kunt u het beste een kwast gebruiken, deze verfsoort laat geen kwaststrepen achter. Met 4 liter schildert u 20 vierkante meter dekkend. Voor een dekkend resultaat gaat u uit van 2 lagen.

  Als u hebt gekozen voor Moose RDM, gebruik dan een viltroller om de verf egaal te verspreiden.

  Laat het geheel enkele uren drogen en breng dan een tweede laag aan.

 5. Let op de droogtijd.

  Deze is afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid. Als algemene richtlijn kunt u aanhouden: boven de15 graden en bij een luchtvochtigheid van 80% is de verf na 6 uur overschilderbaar en na 2-3 dagen uitgehard. Zorg ervoor dat er tot die tijd geen regen overheen komt.

 6. Onderhoud.

  Als u in de toekomst een nieuwe laag aanbrengt, dan kunt u bij hardhouten luiken overstappen op Moose RDM. Deze is wat beter bestand tegen de weersomstandigheden. Bij zachte houtsoorten raden we dit af. U hoeft bij een onderhoudslaag verf niet te schuren.

  Maak de luiken even schoon en zet er een vers laagje verf overheen.

Luiken verven? Bestel hier uw matte houtverf.

Houten luiken verven binnen

Soms worden houten luiken ook binnen toegepast. Omdat de producten van Moose Färg nagenoeg geen schadelijke stoffen bevatten, kun u houten luiken binnen op dezelfde manier schilderen als buiten. Vaak kiest men binnen om eerste met een laag Moose F te verven, en vervolgen af te werken met Moose RDM. Dit is mogelijk omdat het hout binnen minder te lijden heeft onder weersomstandigheden en minder zal krimpen en uitzetten (het hout is dimensionaal stabieler). De RDM verf bevat meer olie en pigment waardoor aanraken en schoonmaken geen probleem zijn. Moose RDM is net als Moose F totaal mat.

houten luiken schilderen
Houten luiken geverfd met Åmål Grön

Kleuradvies voor houten luiken

Het verven van uw luiken is een ideale manier om uw huis een ander aanzicht te geven. Oude houten luiken kunnen met een mooie laag verf weer als nieuw lijken. De keuze van de kleur van de luiken van een huis lijkt onbelangrijk, maar kan echt een verschil maken. Als u in Frankrijk woont dan bent u vaak gebonden aan het bestemmingsplan, of 'le plan local d’urbanisme'. In Nederland zijn hier vaak geen gemeentelijke regels voor, maar kan voor een verzameld appartementengebouw soms wel een exacte kleur worden bepaald door de VvE voor kozijnen of luiken.

De kleuren van Moose Färg zijn volledig mat. We helpen u graag bij het maken van de juiste keuze:

 • Om een goede indruk van de kleuren te krijgen raden we u aan om meerdere voorbeelden te bekijken.
 • Op onze gratis kleurenkaart staan alle kleuren exact weergegeven. Ze zijn handgeverfd waardoor u een goede indruk krijg van de kleur.
 • Twijfelt u over een combinatie van kleuren? Met onze online kleurkiezer kunt u verschillende kleurcombinaties uitproberen.
 • Als u echt even wil zien hoe de kleur op uw luiken uitpakt, bestel dan een proefmonster van de verf.
Luiken in Ljus Blå

Wilt u de kleuren van Moose Färg in het echt bekijken? Vraag een gratis kleurenkaart aan!

Kleur is natuurlijk altijd een kwestie van smaak, maar u kunt bij het kiezen van de verfkleur voor uw luiken het volgende in overweging nemen.

Luiken van een bakstenen of stenen huis verven

Een huis van baksteen of steen heeft veel 'karakter' vanwege de kleur van de stenen. Dit leent zich wat minder voor de combinatie met felgekleurde luiken. Neutralere shutters in de kleuren Kiruna Grå, Skiffer Grå of Ljus Blå zijn dan wat rustiger en tijdlozer. Hieronder is gekozen voor een combinatie van Ljus Blå en Norrland Vit bij een bakstenen muur.

luiken ljus bla en norrland vit
Luiken in Ljus Blå en Norrland Vit

Wilt u echter dat je luiken opvallen bij uw gevel, kies dan bij een donkere stenen muur een lichte tint en omgekeerd. Jörg Wamser uit Bonn (Duitsland) verfde zijn luiken in Blytungsgrå (loodgrijs) bij een witte gevel. Op de foto hieronder ogen ze wat donkerder. De kleur Vasa Svart (diepzwarte verf) is ook een gedurfde, maar prachtige kleur.

Ook de donkergrijze luiken van de onderstaande witte woning in Griekenland geven het huis een luxe uitstraling. Of zoals de eigenaar ons schreef: "De verf is een eye catcher voor mensen die hier op bezoek komen."

De luiken van een houten huis verven

Een houten huis straalt wat meer rust uit en leent zich daardoor goed voor wat fellere kleuren. Falu Röd, Bohus Blå of zelfs tweekleurig is dan mogelijk. Hieronder is bijvoorbeeld gekozen voor een houten huis in Ljus Blå met luiken in Bohus Blå.

Bij een houten huis is het ook heel mooi om juist het houten huis te verven in een fellere kleur en dit te combineren met witte luiken (Norrland Vit).

Houten huis met luiken
Houten huis in Ljus Blå geverfd, met luiken in Bohus Blå

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.