Houten luiken verven met matte duurzame houtverf

Heeft u een huis of boerderij met luiken en wilt u deze verven? Voor het verven van houten luiken bent u bij Moose Färg aan het juiste adres. Houten luiken staan in weer en wind en vaak in de volle zon. Hiervoor is Moose F bijzonder geschikt. Het voordeel van Moose F is dat het een damp-open verf is. Hierdoor kan het hout uitzetten en krimpen. Dit gebeurt bij houten luiken door inwerking van vocht en temperatuurverschillen. Als u uw houten luiken schildert met Moose F kunt u heel eenvoudig bijwerken, want bij onderhoud hoeft u – mits de eerste lagen goed zijn aangebracht – niet te schuren. Gewoon schoonmaken met een sopje is voldoende.

Luiken verven? Bestel hier uw matte houtverf:

blauwe luiken

Muriel Ballet (Chatehoy, FR): “Ik ben net klaar met het schilderen van mijn luiken. Ik ben heel blij met het resultaat. Uw verf is erg prettig in gebruik, loopt niet uit, laat geen sporen na. Het resultaat is fantastisch, met een zeer zacht en natuurlijk “poederachtig” effect.”

Werkwijze bij het schilderen van houten luiken

Het is mogelijk om zowel nieuwe oals reedsgeschilderde luiken te verven met Moose Färg.

 1. Bij verse houten luiken

  Wanneer het hout van uw luiken nog helemaal vers is verdient het de aanbeveling om deze eerst een half jaar onbehandeld te laten. Hierdoor wordt de toplaag ontvankelijker voor verf.

 2. Bij het oververven van reeds geschilderde luiken

  Reinig de luiken met een sopje met bijvoorbeeld Polarsken lijnoliezeep. Inspecteer de bestaande verflaag. Al de verf bladdert dan dient u deze verwijderd te worden. Als de verf er goed opzit en niet bladdert kunt u volstaan met grof opschuren met korrel 80. Eventuele slechte plekken kunt u vullen met kneedbaar hout.

 3. Voorbewerking.

  Ontvetten en grof opschuren met korrel 80. Ontvetten kan met een sopje van bv. lijnoliezeep.

 4. De beste verf voor uw houtsoort.

  Ga na wat voor houtsoort is gebruikt. Grenen, vuren, larix en Douglas zijn zachtere soorten en kunnen onder invloed van temperatuur en vochtigheid uitzetten en krimpen. Deze luiken kunt u altijd het beste verven met Moose F. Hierdoor kunt u een kwast gebruiken. Eventueel afroller met een verfrollertje. Met 4 liter schildert u 20 vierkante meter dekkend. Er moeten altijd 2 lagen worden aangebracht.

  Hardhout (meranti, teak, etc) blijft dimensionale stabiel, maar bevat minder poriën. U kunt met Moose RDM werken als uw ondergrond dimensionale stabiel is (dus niet uitzet, krimpt en of scheurt). Dit is vaak bij hardhoutoorten het geval, bij zachte houtsoorten niet. Moose RDM heeft een grondlaag nodig. Hiertoe kan een goed opgeschuurde oude verflaag dienen, mits deze niet bladdert, of een dunne laag Moose F.

 5. Let op de droogtijd.

  Deze is afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid. Als algemene richtlijn kunt u aanhouden: boven 15 graden is de verf na 2 dagen volledig uitgehard als de luchtvochtigheid rond 80 % is.

 6. Onderhoud.

  Als u in de toekomt een nieuwe laag aanbrengt, dan kunt u bij hardhouten luiken overstappen op Moose RDM. Deze is wat beter bestand tegen de weersomstandigheden. Bij zachte houtsoorten raden we dit af. U hoeft bij een onderhoudslaag verf niet te schuren.

  Maak de luiken even schoon en zet er een vers laagje verf overheen.

Luiken verven? Bestel hier uw matte houtverf.

Houten luiken verven
Houten luiken in Lju Bl

Houten luiken verven binnen

Soms worden houten luiken ook binnen toegepast. Als u houten luiken binnen wilt verven kunt u op dezelfde manier schilderen als buiten. Vaak kiest men binnen om eerste met een laag Moose F te verven, en vervolgen af te werken met Moose RDM. Dit is mogelijk omdat het hout binnen minder te lijden heeft onder weeromstandigheden en minder zal krimpen en uitzetten (het hout is dimensionaal stabieler). De RDM verf bevat meer olie en pigment waardoor aanraken en schoonmaken geen probleem zijn. Moose RDM is net als Moose F totaal mat.

houten luiken schilderen
Houten luiken geverfd met Åmål Grön

Kleuradvies voor houten luiken

Het verven van uw luiken is een ideale manier om uw huis een ander aangezicht te geven. Oude houten luiken kunnen met een mooie laag verf weer als nieuw lijken. De keuze van de kleur van de luiken van een huis lijkt onbelangrijk, maar kan echt een verschil maken. Als u in Frankrijk woont dan bent u vaak gebonden aan het bestemmingplan, of ‘le plan local d’urbanisme‘. In Nederland zijn hier vaak geen gemeentelijke regels voor, maar kan voor een verzameld appartementengebouw soms wel een exacte kleur worden bepaald door de VvE voor kozijnen of luiken.

De kleuren van Moose Färg zijn volledig mat. Om een goede indruk van de kleuren te krijgen raden we u aan om meerdere voorbeelden te bekijken. Op onze gratis kleurenkaart staan alle kleuren exact weerggegeven. Ze zijn handgeverfd waardoor u een goede indruk krijg van de kleur.

Wilt u de kleuren van Moose Färg in het echt bekijken? Vraag een gratis kleurenkaart aan!

Kleur is natuurlijk altijd een kwestie van smaak, maar u kunt bij het kiezen van de verfkleur voor uw luiken het volgende in overweging nemen.

Luiken van een bakstenen of stenen huis verven

Een huis van baksteen of steen heeft veel ‘karakter’ vanwege de kleur van de stenen. Dit leent zich wat minder voor de combinatie met felgekleurde luiken. Neutralere shutters in de kleuren Kiruna Grå, Skiffer Grå of Ljus Blå zijn dan wat rustiger en tijdlozer. Hieronder is gekozen voor een combinatie van Ljus Blå en Norrland Vit bij een bakstenen muur.

Luiken in Ljus Blå
Luiken in Ljus Blå en Norrland Vit

Wilt u echter dat je luiken opvallen bij uw gevel, kies dan bij een donkere stenen muur een lichte tint en omgekeerd. Jörg Wamser uit Bonn (Duitsland) verfde zijn luiken in Blytungsgrå (loodgrijs) bij een witte gevel. Op de foto hieronder ogen ze wat donkerder. De kleur Vasa Svart (diepzwarte verf) is ook een gedurfde, maar prachtige kleur.

houten luiken verven
Houten luiken donkergrijs geverfd met Blytungsgrå (loodgrijs)

De luiken van een houten huis verven

Een houten huis straalt wat meer rust uit en leent zich daardoor goed voor wat fellere kleuren. Falu Röd, Bohus Blå of zelfs tweekleurig is dan mogelijk. Hieronder is bijvoorbeeld gekozen voor een houten huis in Ljus Blå met luiken in Bohus Blå.

Bij een houten huis is het ook heel mooi om juist het houten huis te verven in een fellere kleur en dit te combineren met witte luiken (Norrland Vit).

Houten huis met luiken
Houten huis in Ljus Blå geverfd, met luiken in Bohus Blå

Houten luiken in Griekenland

De donkergrijze (Blytungsgrå) luiken van deze witte woning in Griekenland geven het huis een luxe uitstraling. Of zoals de eigenaar zegt: “De verf is een eyecatcher voor mensen die hier op bezoek komen.”

Kleurcombinaties testen?

Twijfelt u over een combinatie van kleuren? Met onze inkleurplaat kunt u verschillende kleurcombinaties uitproberen. Vul de kleurplaat in met alle Moose Färg-kleuren om te zien welke combinatie u het mooist vindt.