Accoya en thermisch behandeld hout verven met Moose Färg

Thermisch behandeld hout

We worden regelmatig om raad gevraagd over de toepassing van Moose Färg op thermisch behandeld hout (thermisch gemodificeerd hout, thermowood).

Er zijn veel processen waarbij men hout probeert te verduurzamen o.a. thermische behandeling in een autoclaaf. Dit komt neer op het gecontroleerd versneld verouderen van het hout.
Hout bevat zgn. reactieve groepen, uiteinden van moleculen, die kunnen reageren met lucht en water. Dit zijn vaak waterstof (H) en hydroxy (OH) groepen. Als deze worden geoxideerd is vergrijzing en verzwakking van het hout het gevolg. Ook blijft het hout binnen in de bulk kwetsbaar door de reactiviteit van deze chemische groepen.

Thermisch gemodificeerd hout is bij wijze van spreken enigszins gefossileerd, waardoor de elementen, schimmels en rot minder vat hebben op het hout. Dit vergroot de duurzaamheid natuurlijk en bevorderd de dimensionele stabiliteit (het hout kan minder krimpen en uitzetten). Ook is de vergrijzing vaak langzamer al blijkt bij het thermisch behandelen van hout vaak, dat ook het oppervlak verkleurt.

De functie van verf is bij thermisch gemodificeerd hout dan ook vaak het geven van een mooie uitstraling.

Soorten thermisch behandeld hout

Er zijn inmiddels vele leveranciers van verduurzaamd hout en zij verschillen onderling vooral naar de intensiteit van de thermische behandeling. Elke producent heeft zijn eigen methode.
Zij verschillen met name in de intensiteit van de behandeling. Ook is belangrijk de reproduceerbaarheid van de thermische behandeling. Doordat hout een natuurproduct is blijkt het lastig om een uniform product af te leveren met dezelfde mate van verduurzaming. Oriënteer u goed, ook prijzen willen nogal veschillen.

Soms blijft er nauwelijks enig vocht in het hout over maar bijvoorbeeld bij Natural Cladding  waar men met stoom behandelt. Dit heeft een veel mildere uitwerking, zodat het hout nog 6 -7% vocht bevat en de houtige structuur meer bewaard blijft. Hierdoor blijft het hout meer hout en is ook nog gemakkelijker te bewerken.

Thermisch behandeld hout verven met Moose Färg

U kunt alle thermisch behandelde soorten hout goed behandelen met Moose Färg, een perfecte combinatie. Bij sommige leveranciers blijkt het oppervlak na behandeling iets vettig. Het is daarom raadzaam deze goed schoon te maken met een lijnoliezeep oplossing.Hierna kunt u thermisch behandeld hout verven zoals elk ander hout. Let wel op de droogtijd, doordat thermisch gemodificeerd hout minder vocht opneemt zal het doordrogen van Moose Färg iets langer duren. Voor thermisch gemodificeerd hout is Moose F het beste product, voor kozijnen en deuren Moose RDM.

Voor thermisch gemodificeerd hout is behandeling rondom niet echt nodig (maar er is ook geen bezwaar tegen..).

Accoya: behandeling met azijnzuur anhydride

Voor een project in Venlo ben ik Accoya hout gaan testen met Moose Färg. Ook dat blijkt een zeer plezierige combinatie te zijn….Er zijn veel processen waarbij men hout probeert te verduurzamen o.a. thermische behandeling in een autoclaaf.

Bij Accoya heeft men hier iets anders op gevonden: behandeling met azijnzuur anhydride. Een veel gerichtere manier om hout minder reactief te maken en toch de structuur in stand te houden.
Hierdoor blijft bij Accoya de structuur open en dat is een prima combinatie met Moose Färg.