Verfkleuren, verf kleurcodes en verf bestellen op kleurcode

Kleur is bijzonder moeilijk in cijfers te vatten. Daarbij komt nog dat elke vakgebied zijn eigen kleurcodes hanteert. Textiel, inkt en verf worden allemaal met een ander systeem omschreven. Voor verf kleurcodes zijn twee systemen het meestgebruikt: RAL en NCS. Daarnaast hanteren veel verfmerken nog een eigen kleursysteem.

RAL

RAL is een overblijfsel uit de jaren dertig (ReichsAusschuss für Lieferbedingungen). In 1927 waren er oorspronkelijk 40 kleuren. Thans zijn er 210 kleuren gedefinieerd.

Het systeem is niet helemaal waterdicht omdat de RAL-kleuren altijd nog een bepaalde bandbreedte hebben. Hierdoor kunnen verfmengmachines onderling toch lichte tintverschillen in dezelfde RAL kleur produceren. Kleurwaaiers zijn gemakelijk te verkrijgen tegen lage kosten. RAL het meest gebruikte systeem voor verf kleurcodes.

De verf kleurcodes van NCS maken het kiezen niet makkelijk

NCS

NCS staat voor Natural Color System en is ontwikkeld door het Skandinaviska Färginstitutet AB en hanteert andere meer gevoelsmatige criteria. NCS is zeker het meest exacte systeem waar het om verf kleurcodes gaat. De kleurwaaiers zijn erg exact, maar ook kostbaar. Voor verfkleuren is NCS zeker de meest exacte manier om een kleur te definiëren.

Verf bestellen op kleurcode

Wilt u de verf van Moose Färg bestellen, maar heeft u een andere kleur in uw hoofd dan het standaardassortiment? We kunnen iedere kleur voor u mengen. Kies in het productoverzicht voor ‘klantkleur‘ en vul op het bestelformulier bij Bestelnotities de gewenste verf kleurcode in. Alle verf van Moose Färg is mat. Dit kan ietwat anders ogen dan een glanzende verf. Als uw kleurcode gebaseerd is op een glans of zijdeglans verf dan kan de kleurwaarneming dus iets afwijken.

Verf bestellen op kleurcode? Kies voor ‘klantkleur’.

Houtverf op kleurcode bestellen

Voorbeelden van Moose Färg in klantkleuren:

Sandra Lapikas, Vleuten: “Hoi Ryanne, Het was even wachten op het mooie weer en een aantal droge dagen achter elkaar, maar de klus is eindelijk geklaard! In de bijlage wat foto’s van het eindresultaat. We zijn erg blij met hoe het is geworden, prachtige matte look en hele mooie kleur 🙂”

Kleurcodes en -systemen in de andere industriën

Pantone

Het Pantone (Pantone Matching System) kleursysteem wordt vooral in de grafische industrie gebruikt, bijvoorbeeld voor drukwerk. Het lijkt sterk op het RAL systeem van verf kleurcodes. Het systeem werd in 1963 geïntroduceerd, omdat het voor vormgevers lastig was om de kleuren van hun iedere design hetzelfde te krijgen. Kleuren hebben een zogenaamde PMS-codering, welke over de hele wereld hetzelfde is. Pantone-kleuren worden gemaakt met 14 basispigmenten en voor het drukken gemengd tot de juiste kleur. Hierdoor wordt de kleurechtheid gegarandeerd. Een PMS kleur zal op een computerscherm wel altijd afwijken van de gedrukte kleur.

CMYK

Het  CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow, Key=Black) systeem is meer geschikt voor fullcolour drukwerk. CMYK gaat uit van subtractieve kleurmenging, waarbij licht geabsorbeerd en gereflecteerd wordt op papier. Een CMYK-kleur wordt laag voor laag op papier gedrukt. De kleurechtheid is hierdoor lager dan bij Pantone, maar bij het drukken van meer veel kleuren in 1 design is dit wel een (kosten)efficiëntere oplossing. De kleuren worden namelijk niet vooraf precies op de juiste kleur gemeng, zolas bij Pantone wel het geval is.

RGB

RGB (Rood, Groen en Blauw) wordt gebruikt voor weergave op het computerscherm, bijvoorbeeld bij websites. Het drukt de kleuren uit als een combinatie van drie primaire kleuren, uitgaande van additieve kleurmenging: er wordt steeds meer licht toegevoegd in verschillende kleuren met een andere gradatie. De calibratie van het scherm is van groot belang voor de kleurweergave.

HEX

En Hex-code is de code van een bepaalde RGB-kleur in HTML-taal. RGB en HEX kunnen altijd in elkaar worden omgezet.

Verf kleurcodes van Moose Färg

Moose Färg kleuren zijn lastig in een systeem van verf kleurcodes te beschrijven. Dit komt door de aardpigmentering en de metamerie. Metamerie is het verschijnsel dat bij verschillende lichtval de kleur anders waargenomen wordt.

 • Vasa svartDiepzwart
 • Falu RödZweeds rood
 • Skiffer GråLeisteengrijs
 • BlytungsgråLoodgrijs
 • Skåne gulZweeds geel
 • Ljus gulLichtgeel
 • Bohus BlåZweeds blauw
 • Ljus BlåLichtblauw
 • SommerblåZomerblauw
 • Dalarna GrönZweeds groen
 • Åmål GrönZacht groen
 • VictoriagrönDonkergroen
 • Kiruna GråParelgrijs
 • GräddeGebroken wit
 • Norrland vitSneeuwwit
 • Visby BrunWarm donkerbruin