Home » Verfadvies » Pipowagen of woonwagen verven

Pipowagen of woonwagen verven

Een houten pipowagen of woonwagen wordt nog mooier wanneer u hem een kleurtje geeft! Of u nu een oude pipowagen opknapt of een spinternieuwe pipogwagen wilt verven: met de dekkende kleuren van Moose F en de tranparante kleuren Dimma krijgt uw wagen een prachtige uitstraling.

Pipo wagens worden veelal gemaakt van grenen, vuren, douglas en lariks hout. Dit zijn houtsoorten die leven. Ze zullen na verloop van tijd gan krimpen, uitzetten en kleine scheurtjes krijgen. Dit is een natuurlijke houteigenschap. Een pipowagen of woonwagen verven met Moose Färg biedt juist voor deze houtsoorten een goede bescherming op de lange termijn.

Direct verf voor uw pipowagen bestellen?

pipowagen-sommarblå
Pipowagen in Grädde en Sommarblå

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:


Pipowagen verven: stappenplan

Een nieuwe pipowagen of woonwagen verven

Tips voor het beste resultaat op de lange termijn. U kunt het hout van uw pipowagen of woonwagen prima na het monteren verven. Het hout waarvan deze wagen worden gemaakt, meestal vuren, grenen, douglas of lariks, zal nog gaan krimpen en uitzetten onder invloed van vochtverschillen. Om de hechting en dekking zo goed mogelijk te maken - en dus een beter resultaat voor de lange termijn - kunt u ervoor kiezen om een aantal maanden te wachten met verven, of om in ieder geval een paar maanden te wachten met de tweede laag verf.

 1. Product

  Wilt u een houtverf die het hout een dekkende kleur geeft? Kies dan Moose F. Met een pot van 4 liter verft u 20 m2 dekkend (dit zijn twee lagen). Bij Moose F trekt de verf in het hout en blijft de houtnerf zichtbaar, maar de kleur van het hout niet.
  Wilt u het hout met een half-transparante verf behandelen? Kies dan voor Dimma. Dimma legt een gekleurde waas over het hout, dit wordt wel vaker (white) wash genoemd. Het hout krijgt een kleurtje, maar de houtkleur zelf blijft ook zichtbaar. We raden aan om hier ook 2 lagen aan te brengen. Dimma wordt vaak gebruikt om de binnenkant van een pipowagen te verven.

 2. Voorbewerking

  Als het hout van uw pipowagen of woonwagen bezaagd is hoeft u niet voor te bewerken. U zal het hout enkel moeten schoonmaken als het vuil is geworden. U hebt geen grondverf nodig.

  Bij geschaafd hout moet u het opschuren met korrel 80 voordat u de eerste laag erop zet. Wacht vervolgens een aantal maanden en breng dan de de tweede laag aan. U kunt dus ook een aantal maanden wachten met zowel de eerste als de tweede laag verf.

 3. Verven

  Het verven zelf is heel eenvoudig. Verdun de verf iets met water en breng aan met een blokkwast. U kunt Moose Färg ook spuiten. Verdun de verf dan iets meer, afhankelijk van de spuitmond van uw apparaat.

 4. Onderhoud

  Het onderhoud is erg simpel, gewoon schoonmaken met een sopje en weer overschilderen. churen is niet nodig. Dan bent u doorgaans voor 7 extra jaren af van het verfklusje.


Oude pipowagen opknappen

Bij reeds behandeld hout is het van belang dat de ondergrond stabiel is. Zorg er voor dat het hout zo kaal mogelijk is. Dit kunt u vrij gemakkelijk doen met afbeit of met een verfbrander, lees hierover meer op onze adviepagina over het verwijderen van verf.

Het is even een werkje maar voor de lange termijn is het toch het beste. Het grootste probleem is vaak dat de bestaande lakverf alsnog gaat bladderen. Op een grove en ontvette ondergrond zal Moose F prima hechten, maar als de onderliggende laag gaat bladderen gaat Moose Färg mee natuurlijk. Dat is zonde van uw werk.

Als de ondergrond echt goed vastzit, dan kunt u vaak volstaan met opschuren met korrel 80. Bij ruw hout is dan vaak schoonmaken met een hogedrukspuit en een sopje voldoende. Hierna kunt u oververven met Moose F.


Kozijnen en deuren

Indien u hardhouten deuren en kozijnen van uw pipowagen ook wilt verven, kunt u het beste Moose RDM gebruiken. Dit type moet gegrond worden met Moose F als het nieuw hout is. Bij bestaande verf is het voldoende om grof op te schuren. Zit er hoogglans op dan moet de toplaag “kapot” en kalkig zijn dan kunt u RDM direct toepassen.

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.