Home » Verfadvies » Onderhoud tuinhuis

Onderhoud tuinhuis

Onderhoud tuinhuis: als u uw huis, schuur of tuinhuisje heeft geverfd met Moose Färg kunt u vele jaren zorgenloos genieten. Er hoeft eigenlijk niet veel te gebeuren voor het onderhoud maar hier zijn toch wat tips. In de gebruikelijke Nederlandse en Belgische omstandigheden hoeft u pas na ca. 5 jaar weer een keer een laagje op te brengen. Moose Färg kan iets verweren maar blijft mooi.

Om over te schilderen hoeft u niet te schuren, goed schoonmaken met een sopje van lijnoliezeep of even borstelen met een staalborstel is voldoende. Daarna kunt u eenvoudig een nieuwe frisse laag aanbrengen en kunt u daarna weer ca. 7 jaar vooruit.

U kunt hier: Polarsken lijnoliezeep bestellen

Onderhoud tuinhuis: schoonmaken modder en vuil

Het kan zijn dat er bv. opspattende modder of spinnenwebben op uw geverfde hout komen. Als dit plaatselijk is kunt u dit gewoon met een niet pluizende zachte vochtige doek verwijderen. Even licht afnemen is prima maar vermijdt boenen en wrijven.  Heeft u meer last van vuilaanslag uit de omgeving, spuit dan het hele huisje even af. Schoonmaken van los vuil is heel simpel: even afspuiten met de tuinspuit is vaak voldoende. Spuit eventueel even van te voren in met een sopje van lijnoliezeep.

Bij Moose F zult u merken, dat door het dampopen karakter (beetje kalkig) soms aanrakingen een kleur effect geven. Dit gaat weg als u er even met een vochtige doek overheen gaat. Bij Moose RDM hoog vaste stof gehalte gebeurt dit niet, daarom adviseren wij deze zware kwaliteit voor kozijnen, deuren etc.

Onderhoud tuinhuis: verwijderen van groene aanslag (algen)

Soms staat uw huis of tuinhuisje in een vochtige omgeving. Er kunnen dan groene algen onstaan op de buitenkant (dat gebeurt overigens met alle soorten verf). Het is goed om deze zo snel mogelijk af te wassen met een sopje van bv. lijnoliezeep en wat chloorbleekmiddel. Zo voorkomt u, dat de algen in de verf en het hout ingroeien. Voor meer informatie over o.a. zwarte puntjes lees hier verder:  Schimmel voorkomen

Scheuren in het hout

Bij onderhoud van uw tiunhuis hangt het sterk van uw eigen inzicht (en smaak) af hoe snel u Moose Färg weer wilt overschilderen. Als gezegd is dit na ca. 5 jaar als er verwering optreedt.  Als u droogtescheuren in het hout ziet ontstaan kan het om die reden raadzaam zijn sneller aktie te nemen. Moose Färg zal in tegenstelling tot “gewone” verf hierdoor niet gaan baldderen. Maar deze scheuren maken het onderliggende hout onbeschermd en vocht kan gemakkelijk indringen. In die gevallen is het wel raadzaam eerder een frisse laag aan te brengen. Het is dan verstandig deze scheuren goed in te kwasten om indringing van water in het hout door deze scheuren te voorkomen.

Bladderen van Moose Färg houtverf?

Moose Färg kan bijna niet bladderen omdat het geen film over het hout vormt. Als dit toch gebeurt is de oorzaak gelegen in de laag onder de verf. Kijk eens aan de achterkant van de bladders: bijna altijd zult u zien dat het de onderliggende verf laag is geweest. De kleur van de oude verf zal aan de achterkant van de bladders zichtbaar zijn.

Ook komt het voor bij glad geschaafd hout van mindere kwaliteit, dat het hout zelf kapot gaat. Door het schaven worden de vezels doorgeschaafd en soms laten deze zwakke plekken los. Dit zit er uit als bladderen maar ook hier zal aan de achterkant het hout zelf zichtbaar zijn.

Voor de volledigheid: als je nieuw begint en een andere verf is toegepast lees dan eerst de schildertips en verf verwijderen

onderhoud tuinhuis
Björkliden in Zweeds Lapland
buiten schilderen

Buiten schilderen met Moose Färg: schildertips

Buiten schilderen met Moose Färg: schildertips Alles goede raad op een rijtje Op deze pagina vindt u heel veel praktische schildertips voor het buiten verven van tuinhout, zoals schuttingen, pergola’s, …

Lees verder