Groene aanslag en blauwschimmel (het weer)

Wilt u groene aanslag en blauwschimmel (“het weer”) voorkomen?  Moose Färg adviseert u graag. Moose Färg is een ecologische verf en bevat een minimale hoeveelheid biologische conservering. Dit is bij bijna alle toepassingen voldoende dus meestal hoeft u geen extra maatregelen te treffen. Groene algaanslag en zwarte puntjes (blauwschimmel) kunnen echter soms voorkomen (dat gebeurt bij alle soorten verf overigens).

Ventilatie is het belangrijkste

Als u algaanslag of blauwschimmel constateert kijk dan eerst of u de ventilatie of constructie niet kunt verbeteren, dat is eigenlijk het beste, want schimmel wordt veroorzaakt doordat het hout landurig vochtig blijft. dit is vaak het val bij plafonds waar het dakleer direkt op is gemonteerd. Daardoor wordt er steeds condens gevormd. Als het hout goed kan drogen verdwijnt de schimmel ook.

Er zijn echter omstandigheden waarin u meer moet doen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als de omgeving vochtig is (midden in het bos, struiken) of de ventilatie van uw betimmering niet optimaal is.

Ventilatie is het kernwoord bij schimmel. Als het hout goed kan drogen treedt dit meestal niet op.

houten-tuinhuis

Houten tuinhuis Bohus Blå Minke Portengen

Groene aanslag verwijderen

Dit zijn algen en die zijn met een sopje van lijnoliezeep (Linsåpa) gemakkelijk te af wassen. Doe dit wel snel zodat de algen geen kans krijgen om zich in de verf en het hout te nestelen. Het is aan te bevelen om door uw sopje wat bleekmiddel te doen. Algen houden niet van chloor. Let wel op uw kleren natuurlijk. Ook behandeling met soda (calciumbicarbonaat) is een goed middel.

Werkt dit niet voldoende spuit dan in met Svampdöd en laat drogen.

Het “weer”  verwijderen en voorkomen

Op sommige plaatsen is het bijzonder moeilijk om blauwschimmel (het weer) in het hout te voorkomen. In die gevallen kunt u ervoor kiezen om meer ingrijpende middelen toe te passen.  Hoewel de bestanddelen van deze middelen mens en milieu minimaal belasten is vermijden altijd beter dan toepassen. Helaas lukt dat niet altijd. Dan is het tijd voor een meer ingrijpende aanpak.

De zwarte puntjes op het hout zitten er ook in. Doet u niets dan zal binnen enkele jaren deze schimmel (blåsvamp in het Zweeds) zich overal nestelen. U zult dus grondig te werk moeten gaan, goed afwassen met lijnoliezeep en chloor en eventueel een anti schimmel middel Svampdöd, of met met soda (calciumbicarbonaat). Er zijn ook anti schimmel primers, vraag hierover advies.

Voor het schilderen

Belangrijk is, dat u voor schilderen de ondergrond zeer grondig reinigt, zeker als er al schimmel aanwezig zijn. Om groene aanslag en schimmel te voorkomen kunt u uw hout voor het schilderen behandelen met een anti schimmel middel Svampdöd, gewoon inspuiten of kwasten en laten drogen. U kunt evt dit middel 0,05% ook aan de verf toevoegen of een anti schimmel primer gebruiken. Vraag advies

 

 

 

 

 

matt houtverf Moose Färg

Wilt u persoonlijk deskundig advies? Stuur een e-mail

Bekijk ook de instructie video
U kunt hier eeen gratis kleurenkaart aanvragen