Home » Verfadvies » Lambrisering verven met matte muurverf

Lambrisering verven met matte muurverf

Het verven van lambrisering geeft uw muur een heel andere uitstraling. U kunt een bestaande wandbetimmering verven of het idee van een lambrisering creëren door vlakken op een muur te schilderen in een andere kleur. De verf van Moose Färg is volledig mat. Dit geeft uw lambrisering na het verven een unieke, rustige uitstraling. De verf bevat bovendien geen schadelijke stoffen en stinkt niet, dus kan zeer goed gebruikt worden voor lambriseringen in de woonkamer, hal of zelfs uw slaapkamer.

 • Prachtige matte kleuren. De uitstraling van een krijtverf, maar dan een stuk minder kwetsbaar.
 • Watergedragen, prettig in gebruik, stinkt niet.
 • Perfect voor houten ondergronden. Ook geschikt voor behang, beton, steen en stuc.

Verf voor uw houten lambrisering bestellen?

lambrisering verven
Lambrisering verven

Hoe een houten lambrisering te verven:

Een lambrisering is vaak gemaakt van houten schrootjes die tegen de muur geplaatst zijn. Deze zijn ideaal om te verven, u kunt voor een contrasterende kleur gaan of juist voor tinten kiezen die dicht bij elkaar liggen.

 1. Voor het verven

  Voor de hechting van de verf is het belangrijk dat de ondergrond schoon en vetvrij is. Zeker bij een lambrisering die al wat ouder is zullen er ongemerkt (kook)vetten in het hout trekken. Gebruik bijv. lijnoliezeep Polarsken om het hout schoon te maken. Als de lambrisering van gladgeschaafd hout gemaakt is dan is het goed om deze vooraf even op te schuren met een grove korrel (80).

  Zit er oude verf op de lambrisering? Schuur deze er af met korrel 80. Het is van belang dat de glans van de oude verf eraf is. U kunt doorschuren tot de kalkige laag en deze laag als grondverf gebruiken voor onze Moose RDM.

 2. De lambrisering schilderen

  Wanneer u graag een volledig mat effect wilt op uw lambrisering dan raden wij u aan om Moose RDM te gebruiken. Moose RDM bevat meer vaste stof in vergelijking met Moose F en is daardoor geschikter voor hardhoutsoorten en minder gevoelig voor gebruikerssporen.

  Moose RDM heeft een grondlaag nodig. Hiervoor kunt u een goed opgeschuurde, oude verflaag gebruiken. Als er nog geen verf op zit of als de onderlaag van slechte kwaliteit is en volledig afgeschuurd moet worden, dan raden we aan om eerst te gronden met een dunne laag Moose F.

 3. Slijtvast en waterafstotende lambrisering

  U zult bij een matte verf sneller vetvlekken zien. Vettige vingers zorgen er bijvoorbeeld voor dat de poederachtige onderlaag er plaatselijk glanzend uitziet. Wilt u dit niet, dan is het aan te raden om uw lambrisering na het verven af te lakken met matte lak Topp. Dit is een goede toevoeging als u een harde, kleurloze, transparante en slijtvaste laag wilt.

Vlakken op muur schilderen

U kunt ook een soort lambrisering op uw muur creëren door een vlak op de muur te schilderen en hierbij te spelen met afmetingen en kleuren. Een lambrisering is vaak 1 tot 1.30 m hoog, maar u kunt ook een hogere lambrisering verven – dan lijkt uw ruimte optisch kleiner. U kunt er ook voor kiezen om juist verticale of diagonale vlakken op de muur te maken. Er zijn zelfs mensen die zich aan cirkels durven te wagen.

Tip: Het is leuk om een meubelstuk, bijvoorbeeld een kastje, te verven in dezelfde kleur als de het geverfde vlak op de muur.

Stappenplan ‘Vlak op muur schilderen’:

1. Het verven van een muur heeft, afhankelijk van de ondergrond, vaak een voorbewerking nodig. Een houten muur moet vaak even ontvet en licht opgeschuurd worden. Bij een muur van stuc, beton of steen is het handig om een isoleer of voorstrijk te gebruiken. Dit is afhankelijk van de zuigkracht van de ondergrond. Een reeds geverfde ondergrond zal minder zuigen.

2. Gaat u de de hele muur of alleen de lambrisering verven? Als u de hele muur gaat doen, verf dan eerst de lichtste kleur en laat deze goed drogen. De droogtijd hangt af van de temperatuur en luchtvochtigheid. Goed ventileren zorgt ervoor dat de verf goed droogt. Als u alleen een vlak gaat verven op een bestaande muur dan kunt u direct naar stap 3.

3. Bij het verven van vlakken op een muur is het vooral belangrijk om de vlakken goed uit te tekenen en af te tapen. U wilt voorkomen dat u een schuin oplopende lambrisering of asymmetrische vlakken creëert. Gebruik een waterpas bij rechte vlakken. Voor een cirkel kunt u het beste een punaise in de muur prikken en vervolgens met behulp van een touwtje een goede ronde cirkel maken. Plak de randen vervolgens af met een goede schilderstape.

Tip: Het is frustrerend om er na het verven en verwijderen van de tape achter te komen dat de gekleurde verf toch een klein beetje onder het tape is gekropen, waardoor uw lijnen niet zo strak meer zijn. Breng na het aftapen van uw vlak een dun laagje verf aan in de kleur van de witte muur (of basiskleur) op de rand van de tape. Zo ‘sluit’ u de tape af en kan er geen gekleurde verf onder het randje gaan zitten. Laat dit drogen voordat u het vlak gaat verven. Deze tip kunt u natuurlijk ook gebruiken bij het verven van uw lambrisering.

4. Nu het leuke werk: verf met een kwast het vlak in tot aan de rand van de tape. Verf gerust ook een beetje over de tape heen. Gebruik hiervoor Moose F. Deze verf is goed geschikt voor ondergronden als stuc, beton en behang (zogenaamde ‘zuigende’ ondergronden).

5. Haal de tape weg tijdens het drogen. Wacht hier niet te lang mee want dan hecht de tape aan de gedroogde verf.

Verf voor vlakken op de muur bestellen?

Vlak op de muur schilderen
Vlak op de muur schilderen. In dit voorbeeld is Sommerblå gebruikt.

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.