Home » Varkensharen kwasten van Moose Färg

Varkensharen kwasten van Moose Färg

Een goed verfresultaat heeft te maken met een goede voorbewerking, een goede verf én goed werkmateriaal. Onze kwasten, gemaakt van varkenshaar, zijn ideaal voor het gebruik van al onze producten. Varkensharen zijn dikker, sterker en elastischer dan andere dierlijke haren. Hierdoor zijn de kwasten sterk, slijtvast en functioneel. Ze zijn bovendien prettig in gebruik en kunnen bovendien gemakkelijk hergebruikt worden.

Wat maakt varkensharen kwasten zo goed?

Door de unieke eigenschappen blijven kwasten van varkensharen de voorkeur houden van vakschilders.

Gelijkmatige verdeling. Varkensharen hebben een gespleten punt (u weet wel, waar shampoo-verkopers zoveel nadruk op leggen). Deze zorgen ervoor dat de bovenzijde van de kwast zacht is. De verf kan daardoor gemakkelijk gelijkmatig worden verdeeld zonder kwastaanzetten. Als de haren verslijten blijven de uiteinden zich splitsen waardoor de kwast zijn prettige eigenschappen behoudt.

Verfopname van varkensharen kwasten. De schubbenstructuur van de varkensharen is niet met het oog waar te namen, maar zorgt ervoor dat de verf ook in de haren wordt opgenomen. Goede varkensharen hebben meer schubben.

Aflopende dikte. Varkensharen zijn conisch, wat beteken dat de haren aan de wortelzijde dikker zijn dan aan de uiteinden. Deze structuur zorgt ervoor dat de kwast de verf kan vasthouden en het geleidelijk afgeeft.

Kwaliteit van de varkensharen. De langste en sterkste varkensharen groeien op de rug van het varken. Haren aan de zijkant zijn vaak kort en gebroken omdat een varken veel ligt. Een volwassen varken heeft het sterkste haar. Een varkenshaar heeft een treksterke van zo’n 2 kg.

matte zwarte verf zwarte houtverf matte zwarte beits

Onze kwasten

Blokkwast varkenshaar

Blokkwast

Blokkwasten, ook wel blokwitters genoemd, zijn ideaal voor grotere oppervlakken. Het verven van schuttingen, de wanden van uw tuinhuis of een houten gevel gaat perfect met onze blokkwast. Groot voordeel is dat de haartjes van de blokkwast goed in de kiertjes van het hout kunnen komen.

Het formaat van de blokkwast is 3 cm x 12 cm. Een prettig handzaam formaat, dus. De blokkwast heeft een solide houten steel en een handig opzetstukje waarmee u de kwast aan de rand van de pot kunt zetten.

Platte kwast varkenshaar

Platte kwast

Onze platte kwast is 7,5 cm breed en ideaal voor losse planken, zoals de windveren van een tuinhuis. De dikke houten steel ligt goed in de hand. Gemakkelijk in gebruik en herbruikbaar na reiniging.

Net als onze andere varkensharen kwasten is deze platte kwast ook geschikt voor het aanbrengen van verhitte lijnolie. Synthetische kwasten zullen smelten bij hoge temperaturen, varkensharen kwasten doen dit niet.

Luxe kwast voor kozijnen

Luxe kwast

Onze luxe kwast (7 cm) is van hogere kwaliteit en heeft dunnere haartjes. Hierdoor kun je met de luxe kwast ‘strakker’ verven. Dit kan bijvoorbeeld prettig zijn bij het schilderen van uw kozijnen. Ook geschikt voor het aanbrengen van lijnolie.

Kwastensetje varkenshaar

Kwastensetje

Ons kwastensetje bevat 4 kwastjes in verschillende formaten. Handig voor het fijnere schilderwerk, zoals kiertjes, hoekjes en kleine randjes.

U kunt varkensharen kwasten hier bestellen:

Sjors Fikkert, Borne (Twente): “De verf is makkelijk te verwijderen met lijnoliezeep als je per ongeluk wat morst. Wij zijn zeer tevreden, echt een mooie kleur matte verf met goede hechting. Aanrader! Bestel er een goede blokkwast en kleine kwast bij dit geeft een zeer mooi resultaat zonder kwast strepen. Zeer fijne verf, bedankt Jan we zijn er blij mee.Lees meer →

Gebruik van varkensharen kwasten

Het is handig om een nieuwe kwast voor gebruik even tegen een ruw oppervlak te strijken om eventuele losse haartjes te verwijderen. Losse haartjes zijn storend tijdens het verven. U kunt ook de bovenkant afplakken met (schilders)tape. Zodra u de tape lostrekt zullen losse haartjes meegaan.

U hoeft onze verf niet in banen aan te brengen op het hout. U kunt gewoon ‘soppen’ en kwasten. De kwaststrepen verdwijnen bij de tweede laag.

Kwasten reinigen en bewaren

Als u schildert met de verf van Moose Färg wilt u natuurlijk zo lang mogelijk de kwasten optimaal blijven gebruiken. Onze kwasten zijn gemakkelijk met warm water en (lijnolie-)zeep uit te spoelen. Gebruik altijd een zachte zeep, geen agressievere zeep als afwasmiddel.

Bij een korte pauze (van enkele uren tot een dag)

U kunt kwasten na gebruik inpakken in aluminiumfolie wikkelen en in de koelkast leggen. Dan kunt u later ongestoord verder schilderen.

Langdurig bewaren en hergebruiken van uw kwasten

Maak de kwasten schoon met water en (lijnolie)zeep. Er blijven altijd wat miniscule verfresten achter. Die kunt u verwijderen met wasbenzine of terpentine.

Een andere mogelijkheid is de kwast in de rauwe lijnolie te zetten (dat doen schilders vanouds). Zo kunt u de kwast jaren laten staan. Als u de kwast weer wilt gebruiken moet de overtollige olie uit de kwast smeren op keuken papier en evt. een beetje wasbenzine gebruiken. U kunt de kwaten ook in onverdunde lijnoliezeep laten staan.

De productie van kwasten

Varkensharen zijn van nature krom en worden door koken rechtgemaakt. Vaak gebeurt dit meerdere malen, doorgaans een keer of drie. Het koken is belangrijk voor de kwaliteit, als dit niet goed wordt gedaan gaan de haren makkelijk weer “krullen”, in vaktaal noemen ze dit “tulpen”.

Soms worden de haren ook gebleekt of juist (bijvoorbeeld zwart) ingekleurd, afhankelijk van de voorkeur van de klant. Per land zijn er verschillen in wat de gebruiker van de kleur verwacht. Ze worden vervolgens op lengte gesorteerd en gesneden.

Verantwoorde productie varkensharen kwasten

Varkensharen zijn natuurlijk een bijproduct van de vleesproductie. Het is plezierig dat een natuurlijk product op deze manier zonder (extra) dierenleed kan worden gemaakt. De kwasten van Moose Färg worden deels nog met de hand gemaakt in een verantwoorde kwastenfabriek (wij zijn er zelf bij aanwezig geweest).

Maarten de Ru, Amsterdam: “Tweede laag zat er binnen 2 uur op en de tweede laag binnen 1 uur. De blokkwast maakt wel écht een verschil ten opzichte van een standaard Praxis kwast. Niet over denken, gewoon kopen, is het geld dubbel en dwars waard.”

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.