Varkensharen kwasten van Moose Färg

Varkensharen kwasten: sterk, slijtvast en functioneel.

Varkensharen zijn dikker, sterker en elastischer dan andere dierlijke haren, een varkenshaar heeft een treksterke van zo’n 2 kg.

Gelijkmatige verdeling

Varkensharen hebben een gespleten punt (u weet wel, waar shampo verkopers zoveel nadruk op leggen). Deze zorgen ervoor dat de bovenzijde van de kwast zacht is. De verf kan daardoor gemakkelijk gelijkmatig worden verdeeld zonder kwastaanzetten. Als de haren verslijten blijven de uiteinden zich splitsen waardoor de kwast zijn prettige eigenschappen behoudt.

U kunt varkensharen kwasten hier bestellen: kwasten bestellen

Verfopname van varkensharen kwasten

Dee met het oog niet waarneembare schubbenstructuur van de varkensharen zorgt ervoor dat de verf ook in de haren wordt opgenomen. Goede varkensharen hebben meer schubben.

Aflopende dikte

Varkensharen zijn conisch: de haren zijn aan de wortelzijde dikker zijn dan aan de uiteinden. Deze structuur zorgt ervoor dat de kwast de verf kan vasthouden en geleidelijk weer afgeeft.

Kwaliteit van de varkensharen

De langste en sterkste varkensharen groeien op de rug van het varken. Haren aan de zijkant zijn vaak kort en gebroken omdat een varken veel ligt. Een volwassen varken heeft het sterkste haar.

Voorbewerking voor productie

Varkensharen zijn van nature krom en worden door koken rechtgemaakt. Vaak gebeurt dit meerdere malen (driemaal is doorgaans een goede maat). Het koken is belangrijk voor de kwaliteit, als dit niet goed wordt gedaan gaan de haren makkelijk weer “krullen” ofwel in vaktaal “tulpen”.

Ook worden de haren soms gebleekt of juist (bijvoorbeeld zwart) ingekleurd, afhankelijk van de voorkeur van de klant (per land zijn er verschillen in wat de gebruiker van de kleur verwacht). Ze worden vervolgens op lengte gesorteerd en gesneden.

Gebruik varkensharen kwasten

Een nieuwe varkensharen kwast moet direkt met verf worden gebruikt. Vaak is het handig om eerst de droge kwast even tegen een ruw oppervlak te strijken om eventuele losse haartjes te verwijderen. Hoe goed de haren zijn ingelijmd is een ander kwaliteitskenmerk. Losse haren zijn erg storend.

Voor Moose F en S is een lossere haarstructuur plezierig omdat deze typen meer worden “ingesopt” dan gestreken. Voor Moose RDM zijn de kwaliteitskwasten met dunner en gelijkmatiger haar beter.

Zorg bij het schoonmaken met een sopje met zeep voor grondige verwijdering van de verf. Hierna moet met terpentine en wasbenzine worden gewerkt omdat de verf in de poriën van de haren trekt.

Beter is nog bewaren in een niet drogende olie, dan blijft de kwast zacht. Dit kan ook in niet verdunde lijnoliezeep.

Verantwoorde productie varkensharen kwasten

Varkensharen zijn natuurlijk een bijproduct van de vleesproductie. Enerzijds is het plezierig, dat dit natuurlijke product nuttig gebruikt wordt wij vinden ook een diervriendelijke slacht belangrijk.Moose Färg kwasten worden deels nog met de hand gemaakt in een verantwoorde kwastenfabriek (wij zijn er zelf bij aanwezig geweest).

Synthetische materialen

Door de unieke eigenschappen blijven varkensharen kwasten de voorkeur houden van vakschilders. Moose Färg kiest ook vanwege de duurzame (“sustainable”) aard voor varkenshaar.