Verweerd tuinhuis schilderen

Verweerd hout van tuinhuis schilderen

Als het hout van uw tuinhuis sterk verweerd is heeft u een mooie ondergrond voor Moose Färg. Hoewel voorbewerking nodig is zult u een zeer goed resultaat krijgen.

Hierbij wat goede raad om een verweerd tuinhuis te schilderen

Begin met goed schoonmaken. U kunt dit gemakkelijk doen door een sopje van Polarsken lijnoliezeep verfreiniger te makenen deze op het verweerde hout te spuiten. Laat dit goed intrekken (half uur tot een uur).

Hierna kunt u uw tuinhuis voorzichtig met een HD spuit afspuiten. Let erop dat u de spray stand gebruikt en van enige afstand werkt. Anders wordt de houtnerf beschadigd en dat ziet u later terug. Dat zou jammer zijn. Met de HD spuit verwijdert u hiermee niet alleen vuil maar ook loszittende dode houtcellen op het oppervlak (deze veroorzaken de grijze/zwarte kleur van het hout.). U zult zien dat de houtkleur enigszins terug komt.

Als u het tuinhuis goed heeft afgespoten laat u het drogen

Vervolgens is het belangrijk, dat u nagaat of er geen schimmelvorming is opgetreden. Met name de zwarte puntjes op het hout zijn belangrijk: dit is “het weer”, in het Zweeds Blåspint genoemd. Deze schimmel toont op het hout maar zit er ook in. Daarom is in zo’n geval voorbehandeling met een schimmelwerende voorbehandeling een mogelijkheid. Dit bevat een schimmeldodend middel (niet gevaarlijk voor mens en dier en plantjes overigens) waardoor ook na het verven met Moose Färg de schimmel niet terugkomt. Vraag advies. Moose Färg bevat zelf geen gif. Doet u dit niet, dan heeft u de kans dat de schimmel terugkomt en ook door de verf heen te zien zal zijn.

De oorzaak van “het weer” is overigens slechte ventilatie, dus als u ervoor kunt zorgen dat de aangedane plekken beter worden geventileerd (het hout moet goed kunnen drogen) dan is dat de beste oplossing.

Na het schoonmaken en eventuele behandeling met een schimmelwerde voorbehandeling (vraag advies) is het schilderen van uw tuinhuis uitermate eenvoudig:

Gebruik Moose Färg F type, een primer of grondverf is hiervoor niet nodig. U moet doorgaans twee maal uw tuinhuis schilderen: eenmaal gronden, dan goed laten drogen. De droogtijd is sterk afhankelijk van de temperatuur, bij mooi weer (20 graden) kunt u dit vaak nog dezelfde dag doen, voor alle zekerheid kunt u het ook een dag laten staan.

Vervolgens maakt u de klus af met een laatste laag.

Heeft u geen schimmel, dan kunt u het tuinhuis ook schilderen als het nog wat vochtig is. U hoeft Moose Färg dan niet te verdunnen, het kan er zo op. Als het echt droog is, is verdunnen met ca. 10% water goed voor een duurzaam resultaat, omdat de verf dan goed in het hout kan trekken.

Een verweerd tuinhuis schilderen is dankbaar werk

het verweerde hout is een bijzonder goede ondergrond want de poriën van het hout staan open en Moose Färg kan er goed intrekken. Soms moet u nog een derde keer verven. Dit is heel goed, want het betekent, dat de hout de verf goed opneemt. Voor een duurzaam resultaat is dit juist een goede zaak. U bent op deze manier voor ca. 5 jaar klaar.

Onderhoud tuinhuis schilderen

Hierna hoeft u hoogstens het tuinhuis even schoon te spuiten (zie boven maar dan heel licht, met een tuinspuit) om mogelijk vuil te verwijderen. Echt nodig is het niet. Bij een nieuwe laag hoeft u niet te schuren, schoonmaken en een keer overschilderen is genoeg. Hiermee bent u dan weer zeker 7 jaar verder. Lees meer over dit onderwerp..Onderhoud tuinhuis schilderen