Scandinavische verf en Zweden als grootmacht

Uppsala vanaf Styrbiskop

Nog even wat uitleg voor wie op de website niet alles gelezen heeft: Moose Färg komt voort uit de Scandinavische verf traditie, die veelal door de Zweden is bepaalt. Dat land was immers eeuwenlang een grootmacht waar Noorwegen en Finland onderdeel van vormden. Ook de Baltische staten en zelfs Noord Duitsland viel onder het gezag van de Zweedse koning. Dat is tot op de dag van vandaag nog goed te zien. Rijdt maar eens rond in Noord Duitsland bij bv. Stralsund, de naam zegt het al.Ook het gebied rond Oldenburg was eens Zweeds bezit.

De grote veroveraar was Gustav Vasa,

Gustav-vasa

Gustav

die ongeveer de vader des vaderlands van Zweden is, dat voor zijn kroning voor een groot deel een Deense provincie was. Niet velen weten, dat zijn macht over Scandinavië voortkwam uit het kapitaal dat uit de koperertswinning werd vergaard door de Zweedse schatkist. Als bijproduct kwamen daarbij aardpigmenten vrij, die als kleurstof voor de Scandinavische verf werd gebruikt. Lees hierover meer bij: Oorsprong Moose Färg

Gustav eigende zich ook de bezittingen van de katholieke kerk toe toen hij de zweedse protestantse staatskerk als enige kerk toestond (net als dat overigens in Engeland gebeurde door Hendrik de achtste). De bischoppen waren daar niet echt blij mee, vandaar dat Gustav ook bijvoorbeeld in Uppsala een fort liet bouwen, niet tegen invallen van de Russen maar met het kanon gericht op de plaatselijke kathedraal: het bastion en het kanon kreeg de bijnaam Bischopsbedwinger (Styrbiskop).

De Scandinavische kleuren zijn dan ook zeer verwant maar er zijn regionale verschillen. In Noorwegen heeft men voorkeur voor wat fellere varianten evenals in Denemarken. Maar oorspronkelijk komen de kleuren van Scandinavische verf toch het toch allemaal van dat aparte pigment.