Verf bewaren en buiten schilderwerk onderhouden in de winter

Het beschermen van je geverfde buitenhout gedurende de seizoenen en het bewaren van verf is niet moeilijk. Hieronder geven we je tips over het verven in het najaar, het beschermen van je geverfde buiten hout en het bewaren van je schilderspullen.

Verven in het najaar

We krijgen regelmatig vragen van mensen die hun tuinhuis nog even willen verven zodat deze alvast mooi is voor het jaar erna. Moose Färg is binnen een paar uur stofdroog maar moet goed kunnen uitharden. Omdat het watergedragen is moet het al zijn water kwijt. Pas dan is het helemaal waterbestendig. Als de verf nog niet helemaal uitgehard is kan het weer water opnemen en dat verlengt het droogproces.

Goede weersomstandigheden voor het verven

–       Temperatuur: idealiter is het overdag minimaal 15 graden. Bij iedere graad minder duurt het drogen kwadratisch langer en bij een temperatuur lager dan 12°C droogt verf bijnaf helemaal niet meer. De nachttemperatuur speelt natuurlijk ook mee, kouder betekent langer drogen.

–       Luchtvochtigheid: de luchtvochtigheid drukt de hoeveelheid vocht in de lucht uit. Bij een lagere luchtvochtigheid (onder de 80%) droogt de verf veel sneller. Je kunt de luchtvochtigheid checken op buienrader.

–       Regen: er mag geen regen over je pas geverfde tuinhuis of schutting heen komen. Als de verf nog niet door gedroogd is zal deze er zo af spoelen. En het doordrogen heeft weer te maken met de luchtvochtigheid en temperatuur, want boven de 20 graden en bij lage luchtvochtigheid is het hout met een twee dagen helemaal uitgehard, maar bij lagere temperaturen en hoge luchtvochtigheid duurt dit soms wel een week. Let dus op het weer.

De bovenstaande condities zijn in de maand mei vaak ideaal en zullen ook in april en de zomermaanden vaak prima zijn. Na september komen deze dagen nog weinig voor, dus ons advies is dan ook: neem het zekere voor het onzekere en wacht dan gewoon tot het voorjaar. Of breng 1 laag aan en de tweede het volgende jaar.

tuinhuis grijs herfst

Tuinhuisje in Kiruna Grå in de herfst

Verf bewaren

 Je kunt de verf van Moose Färg heel goed bewaren. Zorg dat je de deksel goed luchtdicht sluit en bewaar de pot op een droge en koele pek boven de 5 ̊C (vorstvrij). In ongeopende vorm is de verf tenminste 2 jaar houdbaar, maar vaak nog langer. Weet je van tevoren dat je een deel van de verf niet gaat gebruiken, schenk deze dan over in een andere pot en sluit deze direct. Bewaar de verf nooit met de kwast in de pot, zo voorkom je dat er bacteriën inkomen.

Kwasten bewaren

Onze kwasten zijn van echt varkenshaar en gemakkelijk met warm water en (lijnolie)- zeep uit te spoelen. Er zullen altijd wat kleurresten achter blijven, verwijder deze met wasbenzine of terpentine. Omdat Moose Färg verf op waterbasis is kan de metalen band om de haren als je de kwast langer laat liggen soms iets gaan roesten. Als je de kwast nogmaals goed spoelt gaat de roest meestal weer weg en kunt je ongestoord verder schilderen.

verf bewaren Open verfpotten

Direct na het verven de pot weer luchtdicht afsluiten

Beschermen van je geverfde tuinmeubelen

Heb je deze zomer geverfd en wil je dat het er na de winter weer net zo mooi uit ziet? Het meest gevoelige hout is het liggende hout, zoals een tuinbank of -tafel. Tuinmeubilair kun je het beste binnenzetten, zeker als het gemaakt is van zachte houttypes zoals vuren of grenen. Het liefst op een droge, warme plek met voldoende ventilatie. Als je hier geen ruimte voor hebt dan kun je de horizontale delen ook afdekken, bijvoorbeeld met een waterdichte hoes of stuk dekzeil. Ook bij het afdekken is ventilatie belangrijk zodat er geen schimmel in komt (zwarte puntjes, dat is blauwschimmel of wel “het weer”).

Bij tuinhuizen is de ventilatie binnen belangrijk om schimmel te voorkomen. Dit zit hem voornamelijk in de constructie van het tuinhuis (isolatie van het dak bijvoorbeeld), maar het is ook goed om gedurende de winter je tuinhuis af en toe heel even open te zetten (10 minuten is al genoeg).

Onderhoud van het geverfde werk (tuinhuis, schuur etc.)

Dat is technisch niet nodig. Je hoeft dus niks te doen, behalve als je het werk even schoon wilt maken van vuil of spinnenpoep. Doe dit met een zeepsopje en de tuinspuit. Borstelen raden we af. Als je veel last van algen hebt of “het weer” kun je Svampdöd gebruiken. Dat kan ook preventief, het is ideaal tegen algen-aangroei.

Is je met Moose Färg geverfde tuinhuis, schutting of tuinbank niet zonder beschadigingen de winter doorgekomen? Je kunt de boel heel makkelijk opknappen met 1 laag nieuwe verf. Schuren is niet nodig, maak de boel schoon, bijvoorbeeld met onze biologische lijnzeepolie, en kwast er een laag verf overheen.

Sneeuw winter rood tuinhuis

Falu röd tuinhuisje in de winter