Home » Zweden » Zweeds eten: typische lekkernijen en eetgewoonten » Rijstpap maken – recept voor Zweedse Risgrynsgröt

Rijstpap maken – recept voor Zweedse Risgrynsgröt

Risgrynsgröt (rijstpap of rijstepap) is een typisch oud-Nederland gerecht, maar wordt in Zweden een nog steeds veel gegeten gerecht. Ook in Noorwegen overigens. Rijstpap is een ouderwetse lekkernij en wordt gemaakt van grötris. Het is een soort rijstebrij, maar dan met vanille en wat room. Het is even een werkje om de rijstpap te maken – kijk uit, brandt snel aan – maar het kost bijna niks en is heel vullend. En lekker!

Ingrediënten Risgrynsgröt (3 à 4 porties)
1 eetlepel boter
180 gram grötris (eventueel te vervangen door dessertrijst of risottorijst)
3 dl water
snufje zout
750 ml melk (of, extra lekker, neem een mix van melk en room)
2 kaneelstokjes

Rijstpap maken: bereidingswijze Risgrynsgröt 

Gebruik een pan met dikke bodem. Laat een klontje boter in de pan smelten.

Voeg de rijst, het water en het zout toe en breng aan de kook.

Doe een deksel op de pan en laat het ongeveer 10 minuten op laag vuur koken. Roer af en toe om.

Voeg de melk en de kaneelstokjes toe. Roer het erdoor door en zet dan het vuur laag . Het moet bij voorkeur niet koken want als het kookt is er risico dat het overkookt én dat het verbrandt.

Doe de deksel op de pan en laat ongeveer 40-60 minuten indikken. Het moet een beetje papperig worden. Hoe lang het duurt, hangt af van de temperatuur van je fornuis en de hoeveelheid die er in de pan zit (als u direct een dubbele hoeveelheid maakt duurt het langer).

Als u de rijstpap niet direct eet, dan zal de pap tijdens het afkoelen nog verder indikken.

U kunt de rijstpap maken zoals u wilt: bestrooi traditioneel met kaneel en overgiet met melk, of serveer met gember, stoofpeertjes, poedersuiker, bruine suiker of bessensiroop.

Het is extra lekker romig is het als je een deel van de melk vervangt door slagroom.

Smaklig måltid!

Risgrynsgröt tijstpap met stoofpeer

Risgrynsgröt / Rijstpap met een stoofpeertje en kaneel

mors-snickars

Snickerskaka – recept van Juuls Zweedse snickerskoek

Snickerskakor is een Zweedse lekkernij die zonder oven te maken is. Lekker voor bij de koffie. Dit recept voor snickerskaka is van Juul Berbée. Erg smaakvol! Ingrediënten snickerskaka *   1 …

Lees verder

Pepparkakor

Zweeds eten: typische lekkernijen en eetgewoonten

Wie aan typisch zweeds eten denkt, denkt direct aan köttbullar: de Zweedse gehaktballetjes. De echte Zweden-liefhebber weet echter dat het land een veel rijkere eetcultuur heeft en er soms heel …

Lees verder