Woonboot verven | Verfadvies voor duurzame bescherming

Wilt u uw woonboot verven? De opbouw van woonboten en woonarken vereisen een goede bescherming. Vochtregulatie is extra belangrijk op en in het water. Daarom is de damp-open verf van Moose Färg ideaal voor woonboten.

De verf is bovendien gemakkelijk in gebruik en onderhoud. De verf bladdert niet en hoeft bij oververven niet geschuurd te worden. Hierdoor is de verf erg kostenefficiënt, duurzaam en praktisch. De matte kleuren uit het Zweedse kleurenpalet zijn bovendien een lust voor het oog op het water.

Direct verf voor uw woonboot bestellen?

Alle producten zijn op voorraad, levering binnen drie werkdagen na ontvangst van de betaling.

ljusbla woonark verven
Woonark in Ljus Blå

Herbert en Babette (Arnhem): "Beste Jan, Hierbij de foto’s van onze woonark, die prachtig is geworden met de Moose Färg F kleur Ljus Blå (lichtblauw, 2 lagen). Het was een heel karwei om de woonark te verven, omdat we rondom de ark vlonders en steigers moesten bouwen, maar het is geweldig mooi geworden. Nu gaan we de schuur in dezelfde kleur verven."


Een duurzame, gemakkelijke en kosteneffectieve verf voor uw woonark

Moose Färg komt voort uit de eeuwenoude Zweedse traditie, waarin natuurlijke grondstoffen zoals lijnolie en aardpigment een duurzame bescherming met een unieke, matte uitstraling vormen.

De verf is maximaal dampdoorlatend. Hierdoor kan het hout blijven ademen en wordt het niet afgesloten. Vocht kan zo weer uit het hout trekken. De verf bevat een minimale hoeveelheid oplosmiddelen, is waterverdunbaar, ruikt aangenaam.

Het gebruik van de verf is eenvoudig en geeft een mooie resultaat, zonder kwaststrepen. U kunt het verfwerk zelf doen, gewoon met een blokkwast. Met een pot van 4 liter Moose F verft u doorgaans 20 vierkante meter dekkend, dit zijn doorgaans 2 lagen.

Het onderhoud is zeer eenvoudig. De verf bladdert niet (mits goed toegepast, zie hieronder de aandachtspunten), maar kan na verloop wat gaan verweren, zeker aan de zonkant. Bij het oververven van uw woonboot hoeft u niet te schuren. Enkel schoonmaken en overkwasten. De oude lagen dienen als grondlaag. Hierdoor is de verf niet alleen duurzaam en milieuvriendelijk, maar ook zeer kostenefficiënt.

Lees de ervaring van expert Dave Schmalz in Woonbootmagazine (nr. 2 2012).

Woonboot schilderen Zweeds rood
Woontboot in Zweeds rood (Falu Röd) geverfd

Danielle Schoen (Vogelenzang): "Dit jaar weer onze woonboot in het prachtige Zweeds rood geschilderd. Van te voren even contact met Jan opgenomen over welke basis we ook al weer nodig hadden… Dat kon Jan ons prima vertellen en ook hoeveel we nodig hadden en wanneer het de laatste keer was dat we onze boot geschilderd hadden." Lees verder.


Onderhoud van uw geverfde woonboot

Moose F is een bijzonder makkelijke en onderhoudsvriendelijke verf om u woonboot te verven. Bij deze houtverf hoeft u tussen de lagen hoeft u niet te schuren. Ook bij een onderhoudlaag verf is schuren niet nodig. Gemiddeld bent u na verven 4-5 jaar onderhoudsvrij. Daarna kunt u de woonboot eenvoudigweg schoonmaken en een laagje overkwasten. De verf is zogezegd zijn eigen grondverf. Hierna zit de verf er doorgaan weer ruim 5 jaar goed op.

Woonboot verven: dekkend, halfdekkend of kleurloze bescherming

Moose F is een volledig dekkende houtverf. Als een beits trekt deze verf in het hout waardoor de houtstructuur zichtbaar blijft. Het legt geen filmlaag op het hout en laat het hout ademen. Doordat Moose F volledig dekkend is zal het hout van uw woontboot het beste beschermd zijn tegen UV-stralen.

Dimma is een half-transparante beits, ook wel 'transparante beits met een kleurtje' genoemd. Hiermee geeft u een ‘waas’ over het hout in de gewenste kleur. Dit betekent dat de kleur van het hout gedeeltelijk zichtbaar blijft en het eindresultaat mede bepaalt. Deze variant beschermt het hout ook goed tegen uv-straling van de zon dankzij het pigment in de verf, maar gaat minder lang mee dan de dekkende Moose F omdat de uv-straling nog kan inwerken. Dimma wordt wel gebruikt om de binnenkant van een woonark te verven.

Storuman Skydd is transparant en volledig kleurloos. Uw woonboot krijgt een natuurlijke uitstraling, maar hou er rekening mee dat deze beits meer onderhoud vraagt. Technisch gezien blijft de beits lang goed, in de felle zon zal het UV-blok op den duur geabsorbeerd zijn. Dan zal de vergrijzing gaan optreden. Als u dit niet mooi vindt, zult u dus vaker moeten bijwerken. Op binnenhout is Storuman Skydd zeer geschikt. Het vergroot het de duurzaamheid, gaat het vergeling van het hout tegen en vergemakkelijkt het schoonmaken.

woonboot-verf
Woonboot van Niels Meijer (Zaan in Wormer) in Zweeds Blauw

Woonboot verf kleuren

Moose Färg is verkrijgbaar in fraaie Zweedse kleuren. Deze kleuren zijn totaal mat en hebben een diffuse lichtuitstraling. De kleur kan in fel daglicht anders ogen dan in avondlicht. Hierdoor lijkt de kleur de 'leven'. Zit de kleur er niet voor u bij? Wij kunnen iedere Ral- en NCS-kleur voor u mengen als klantkleur.

Hou er rekening mee dat de kleuren op uw beeldscherm anders kunnen ogen door de instellingen van uw scherm. Bekijk de foto's en ervaringen van klanten, zo krijg u ook een idee van de kleur bij verschillend lichtinval.

Om de kleuren van Moose Färg in het echt te zien kunt u een gratis kleurenkaart aanvragen of een proefpotje bestellen.

Zweedse kleurenpalet van Moose Färg

 • Vasa svartDiepzwart
 • Falu RödZweeds rood
 • Skiffer GråLeisteengrijs
 • BlytungsgråLoodgrijs
 • Skåne gulZweeds geel
 • Ljus gulLichtgeel
 • Bohus BlåZweeds blauw
 • Ljus BlåLichtblauw
 • SommerblåZomerblauw
 • Dalarna GrönZweeds groen
Alle kleuren bekijken »

Wilt u verschillende kleuren uit ons kleurenpalet combineren? Met onze kleurentool kunt u verschillende kleuren naast elkaar zetten om te kijken hoe ze naast elkaar staan.


Aandachtspunten bij het verven van uw woonboot

Een woonark verven is best een klus. Goede voorbewerking kan essentieel zijn voor een goede hechting. De onderstaanden punten zorgen ervoor dat u duurzaam van het resultaat kan genieten.

 1. Eventueel oude verflagen verwijderen

  Als uw woonboot als eens geverfd is, controleer de oude verflaag dan goed. Het is van groot belang dat de onderlaag niet bladdert, en ook later niet gaat bladderen. Indien de oude laag nog goed is kunt u deze goed opschuren met een grove korrel (80). De verflaag mag niet meer glanzen, een laaklaag moet echt kapot zijn.

  Waar een oude verf- of beitslaag schilfert, barst of bladdert is het goed om de gehele oude verflaag te verwijderen. U kunt bijvoorbeeld hiervoor de hogedrukspuit gebruiken (neem hiervoor de spray stand zodat de houtnerf niet beschadigt). Zo ontglanst u de oude verf van uw woonboot. Dit kan natuurlijk ook met grofkorrelig schuurpapier. Schuur in de richting van de houtvezel en verwijder na het schuren het stof met water.

  Laat het hout goed drogen en ruw het daarna weer lichtjes op, zodat het beschermingssysteem straks perfect hecht en de onderliggende verf niet gaat bladderen. Wilt of moet u het grondiger doen dan kunt u de verf ook afbranden, lees hier meer: verf afbranden.

 2. Verven van de woonboot

  Verdun de verf met water (5-10%) en breng een laag op met een blokkwast.

  Tip: als u de pot niet volledig gaat gebruiken, giet dan wat verf in een verfbakje en sluit de pot goed af. Zo blijft de verf in de pot het langste goed.

  Wacht tot de eerste laag stofdroog is en verf daarna de tweede laag.

 3. Droogtijd van de verf

  De droogtijd hangt af van de temperatuur en luchtvochtigheid. Bij een temperatuur van 15 graden duurt dit zo'n 24 uren, bij hogere temperaturen kan de tweede laag er na een uur of 6 al op. Na 3 dagen is de verf volledig uitgehard en watervast. In de tussentijd moet het dus niet regenen.

 4. Onderhoud

  Moose f is totaal mat. Hierdoor kun je beschadigingen of gebruikssporen sneller zien, op deze plekken kan het han opglanzen. U kunt vlekken gewoon met een natte doek verpoetsen. Schrob niet te hard.

  Doorgaans heeft u 5 jaar geen onderhoud. Daarna hoeft u de boel simpelweg even schoon te maken en over te kwasten met een nieuwe laag.

Anti schimmelmiddel tegen het weer

Bij het verven van een woonboot is het van belang om na te gaan of er bijvoorbeeld aan de noordzijde kans bestaat op schimmelvorming. Is dit het geval, dan kunt u voorbehandelen met een antischimmelmiddel.


Meer ervaringen van klanten die hun woonboot schilderden met Moose Färg

woonark in skydd

Danny Meerwijk (Baarn): "Na 10 jaar de ark weer kaal gehaald en op nieuw in de transparante Storuman Skydd gezet."

woonboot gebeitst cederhout verven
Woonboot van cederhout gaat van donkerbruin naar Bohus Blå

Nienke vd Staay: "Wij zijn de buitenkant van onze woonboot aan het schilderen met Zweeds Blauw. Best een klus en ook spannend. Lukt dat wel, het donkerbruin gebeitst cederhout verven? De eerste keer dat we het aanbrachten leek het haast wel op te lossen. Maar de twee lagen daarna dekken het heel mooi af. We zijn super blij met hoe het er nu uit gaat zien. Zo blij zelfs dat we er binnen ook een muur mee beschilderd hebben. De kleur is echt prachtig, soms blauw, dan weer zeegroen. Net hoe het licht erop valt. Genieten dus hier op het water."


Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.