Home » Verfadvies » Kozijnen schilderen met matte kozijnenverf

Kozijnen schilderen met matte kozijnenverf

Matte houtverf voor kozijnen, deuren en betimmeringen

Het schilderen van houten kozijnen doet u natuurlijk om het hout te beschermen tegen weersinvloeden. Buitenhout heeft last van vocht en fel zonlicht. Ook ongedierte en schimmels kunnen het hout aantasten. Dit risico is vooral groot wanneer een oude verflaag aan baldderen is.

Een nieuwe verfbeurt is meteen een goede gelegenheid uw huis een frisse uitstraling te geven. Met kozijnen in een andere kleur ziet krijgt uw huis een hele andere uitstraling.

Waar het lange tijd de standaard was om kozijnen in een glansverf in de kleur Ral kleur 9010 te verven, zijn er het laatste decenium steeds meer variaties zichtbaar. Kozijnen hoeven niet meer standaard wit te zijn en juist een matte uistraling heeft steeds meer de voorkeur.

Moose RDM is de enige totaal matte kozijnenverf in Nederland. Het Zweedse kleurenpalet biedt fraaie kleuren, die toch een rustige uitstraling behouden. Lees op deze pagina hoe u uw kozijnen volledig mat kan verven met een duurzaam resultaat.

raamdorpel verven
Raamdorpel in Antracit Grå

Kozijnen verven? Bestel matte kozijnenverf Moose RDM:

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

kozijnen zwart schilderen
Kozijnen zwart schilderen met Moose RDM Vasa Svart

"Na een paar jaar was het weer eens tijd en wilden wij onze woning schilderen. Na eerdere ervaringen met verf moet ik zeggen dat dit ons erg is bevallen. We hebben veel minder verf verbruikt dan de vorige keren. Zeer aan te bevelen. De bestelling is ook zeer snel." Lees meer.


Moose RDM verf is zeer geschikt voor harde en veeleisende ondergronden, zoals raamkozijnen. Daarnaast is deze verf ook zeer geschikt voor deuren, meubels en harde, reeds geverfde betimmeringen. Moose RDM is plezierig in gebruik en daardoor zeer geschikt voor zowel professionals als huishoudens. Mits goed toegepast, gaan uw kozijnen geverfd met Moose RDM zeker 7 jaar mee zonder onderhoud.

Kozijnen verven met 'high solid' verf RDM

Verf met 'hoog vaste stof-gehalte' is net iets anders dan andere verfsoorten. En verf bestaat altijd uit een vast gedeelte, het verfpoeder, en een vloeibaar gedeelte dat na het aanbrengen bijna in zijn geheel verdampt. Hierdoor blijft alleen de uiteindelijke coating over. In high solid-verf zit een hoger ‘vast gedeelte’ dan in andere verfsoorten. Doordat het vloeibare gedeelte bij high solid verf minder aanwezig is dan bij andere verfsoorten vindt er minder verdamping plaats. Dit heeft dit effect op het eindresultaat. Het bevat meer pigment en er wordt meer massa aangebracht. Hierdoor dekt de verf veel sneller dan reguliere verf. Dit maakt high solid-verf zeer geschikt voor gebruik buiten op oppervlakken die veel te verduren krijgen.

Moose RDM is ideaal voor hardhout, maar iets minder geschikt voor hout dat kan krimpen en later weer kan uitzetten. Voor ‘werkend’ hout, zoals Douglas, grenen, vuren of red cedar, raden wij daarom aan om Moose F te gebruiken. 


Waarom kozijnen schilderen met Moose RDM?

Het schilderen van raamkozijnen met Moose RDM High Solid verf is kinderlijk eenvoudig en zelfs leuk om te doen. We zijn bovendien het enige bedrijf met matte kozijnenverf. Moose RDM heeft ook technisch gezien veel voordelen:

 • Zeer sterke kleurdekking
 • Goed bestand tegen alle weersinvloeden
 • Gemakkelijk in gebruik, ook voor niet-professionals
 • Niet belastend voor het milieu
 • Zuinig in gebruik, dus kostenefficiënt
 • Prachtig mat effect en een kalkachtige uitstraling
 • Laat geen kwaststrepen achter
 • Vergeelt niet
 • Zeker 7 jaar onderhoudsvrij

Kozijnen schilderen? Kies voor Moose RDM


Kozijnen verven skiffer gra
Kozijnen grijs verven: geverfd met Moose RDM Skiffer Grå

Lizet (Terwispel): "Hallo, hierbij wat foto’s van ons huis na het verven van de kozijnen met leisteengrijs RDM. Zeer tevreden! Ook hebben wij een professionele schilder laten verven. Zijn woorden: ‘het smeert als boter’."

Lees meer ervaringen van onze klanten, of de anoniem verzamelde beoordelingen.


Kozijnen schilderen met Moose RDM: advies en stappen

 1. Kozijnen gronden.

  Als u uw kozijnen gaat verven met Moose RDM, dan moet u de kozijnen eerst gronden. Dit kunt u doen met Moose F of een andere watergedragen grondverf. U kunt Moose F met wat water verdunnen en aanbrengen als grondverf. Een andere watergedragen grondverf is ook prima.

  Als er een oude verflaag op de kozijnen zit die niet bladdert, dan kunt u deze goed grof schuren tot u bij de kalkige onderlaag komt. Deze onderlaag kan dienen als grondlaag.

 2. Uitproberen.

  De kozijnenverf kan eenvoudig worden verdund met water. Dit maakt het plezierig om te gebruiken en gemakkelijker om het oppervlak mooi egaal te verven. Voordat u begint met kozijnen schilderen kunt u altijd eerst een klein gedeelte van de verf verdunnen om te kijken wat voor u het meest plezierig werkt.

 3. Kozijnen schilderen.

  Kwast eerst de eerste laag in en werk deze laag vervolgens af met een viltroller. Doe dit niet te dik, dan krijgt u een kwetsbare laag.

 4. Optioneel: aflakken.

  Wanneer de dekking naar wens is kunt u binnen het geheel afmaken met onze kleurloze lak TOPP. Met deze lak geeft u oppervlakken waar regelmatig spullen opstaan een slijtvaste bescherming die makkelijk schoon te maken is.

 5. Onderhoud.

  U hoeft eigenlijk niet te doen. Schoonmaken kan eenvoudig met een sopje.


Kozijnen verven met RDM over hoogglans heen

Dit is prima mogelijk als u de toplaag van de hoogglans kapot maakt, dat wil zeggen: doorschuren tot de grondlaag. Daarna kunt u uw kozijnen schilderen met Moose RDM. Met twee lagen bent u helemaal klaar. RDM vloeit niet uit, met een strakke schildershand is een goed resultaat gemakkelijk te bereiken maar soms is het voor grote vlakken (deuren) handiger om eerst in te kwasten en dan af te rollen met een viltroller.

Kozijnen verven met Moose RDM verf?


kozijnenverf Sommerblå
Kozijnenverf Moose RDM in Sommerblå

Raamkozijnen gaan langer mee met Moose RDM

Kozijnverf  RDM heeft een goede dekkracht en is bestand tegen een stootje. Ondanks dat de verf dikker is dan bijvoorbeeld onze houtverf Moose F, is de verf toch eenvoudig aan te brengen, dekt het goed en laat het geen kwaststrepen achter op het kozijn. Het droogt egaal op met een prachtig mat effect en een kalkachtige uitstraling.

Moose RDM kozijnverf is zeer geschikt voor oppervlakken die regelmatig schoon gemaakt moeten worden of waar veel met de handen aan gezeten wordt. Dit kunnen kozijnen zijn, maar ook een deur van onbehandeld hout of een verandaleuning. Moose RDM kan zelfs gebruikt worden voor windveren van tuinhuizen. Windveren hebben veel te lijden in weer en wind, iets waar Moose RDM goed tegen bestand is.

Kozijnenverf zonder oplosmiddelen

Wat het eindresultaat bij high solid-verf als Moose RDM bijzonder maakt, is dat er minder verdamping plaatsvindt. Bij normale alkydverf zijn oplosmiddelen aanwezig die geuren en dampen achterlaten en milieubelastend zijn. Moose RDM wordt gemaakt op basis van een eeuwenoud Zweeds recept dat niet belastend voor het milieu is. De verf is daarom ook zeer geschikt voor het binnen schilderen van kozijnen.

Bekijk prijzen voor Moose RDM kozijnenverf:


Kozijnen schilderen door professionele schilders

Ook voor professionals is Moose RDM High Solid kozijnverf de beste keuze als het gaat om het egaal mat schilderen van kozijnen. Door het hoge vaste stof gehalte zal het eindresultaat altijd perfect zijn en kan er daarnaast ook zeer zuinig gewerkt worden. Met de hoge dekkracht is er namelijk minder verf nodig en kan er veel resultaat behaald worden uit een klein potje. RDM matte kozijnenverf gaat zonder onderhoud zeker 7 jaar mee.

Zwarte kozijnen
Matte zwarte kozijnen, geverfd met Moose RDM Vasa Svart.

"Fantastisch product! Wij kozen voor het zwart, dekt heel goed, drupt niet en een mooi kleur!! Top! Het beste komt nog.. gister wilde ik de trap verven en liet een nieuwe emmer verf uit mijn handen vallen in de keuken. ALLES zat onder, vloer, keuken, muur.. mijn handen en benen. Na een uur was alles opgeruimd zonder dat je er nog iets van zag. Het is dus ook vriendelijk als je knoeit – makkelijk te verwijderen!" Lees verder.


Kozijnen schilderen: welke kleur?

De meest gebruikte kleur om kozijnen te verven is RAL 9010. Deze kleur heet bij ons 'Grädde (gebroken wit)'. De keuze is natuurlijk aan u; u kunt kiezen uit al onze matte kleuren. Zo is het de laatste jaren steeds populairder om kozijnen zwart te verven. Kozijnen zwart schilderen doet u met onze kleur 'Vasa Svart (diepzwart)'. Mocht u een andere kleur willen dan ons standaardassortiment biedt, bijvoorbeeld een specifieke RAL- of NCS-kleur, dan kunt u via 'klantkleur' elke kleur laten mengen.

De kleur en look van Moose RDM High Solid is hetzelfde als van de andere typen van Moose Färg verf en is daarom ideaal om te combineren met de andere Moose Färg verftypen, zoals Moose F. 

Wilt u de Moose Färg kleuren in het echt ? Vraag dan een gratis kleurenkaart aan. Deze is handgeschilderd en geeft de kleuren exact weer: kleurenkaart aanvragen.


Veelgestelde vragen kozijnen verven

Welke kwast kan ik het beste gebruiken voor het schilderen van kozijnen?

We raden u aan om onze varkensharen luxe kwast de gebruiken voor het verven van uw kozijnen met Moose RDM. Deze kwast zorgt ervoor dat de verf mooi vloeit. Werk deze laag vervolgens af met een viltroller voor een duurzaam mooi resultaat.

Wat is het voordeel van kozijnen schilderen met verf op waterbasis?

Een watergedragen kozijnenverf is beter voor het milieu en stinkt niet. U kunt deze verf dus ook voor de binnenkant van kozijnen gebruiken. De verf vergeelt totaal niet waardoor u een duurzamer resultaat krijgt.

Welke verf heb ik nodig om kozijnen te schilderen?

Moose RDM is hiervoor zeer geschikt. Deze kozijnenverf heeft een hoog 'vaste stof-gehalte' waardoor het een goede dekkracht heeft en goed bestand is tegen diverse weersomstandigheden. De verf is waterverdunbaar, laat geen kwaststrepen achter op het kozijn en vloeit goed. Geschikt voor zowel professionele schilders als voor degenen die het zelf willen doen.

Hoe vaak moet ik mijn kozijnen buiten verven?

Dit is gedeeltelijk een kwestie van smaak, maar onze ervaring is dat het verven van uw kozijnen met Moose RDM ervoor zorgt dat uw kozijnen er zeker 7 jaar mooi uit zien. De zonkant van uw huis verweert mogelijk sneller dan de schaduwzijde.


Producten om kozijnen te verven:


Reviews over Moose RDM:

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.