Kota verven in traditionele Scandinavische kleuren

Bent u gevallen voor de charme van een Finse kota? Dan is Moose Färg de ideale verf om uw huisje een Scandinavische kleur te geven. Kota’s bestaan al eeuwenlang en worden tegenwoordig gebruikt als sauna, grill-huisje of blokhut. De hutjes worden vaak gemaakt van grenen- of vurenhout. Dit zijn houtsoorten waarop de weersomstandigheden flinke invloed kunnen hebben. Vochtverschillen zorgen erovor dat de planken gaat krimpen, uitzetten en scheuren. Uw kota verven met een goede ademende, waterafstotende verf helpt om deze te beschermen en langer mooi te houden.

Kota verven? Kies voor Moose F houtverf.

kota verven
Kota geverfd in Falu Röd (Zweeds rood)

"Je kookverf is perfect, Jan. Op de foto zie je een Kota, de verf zit er 2 jaar op."


De originele Scandinavische kleuren voor uw kota

Moose Färg komt uit Scandinavië en is verkrijgbaar is de unieke Zweedse kleuren. De verf is volledig mat. Falu Röd (Zweeds rood), Vasa Svart (diepzwart) en Skåne Gul (Zweeds geel) zijn traditionele Scandinavische kleuren en bevatten aardpigment. Ook het Zweeds blauw of groen zijn prachtige kleuren om uw kota in te verven. Wilt u een specifieke andere kleur, zoals okergeel? Wij kunnen met een RAL- of NCS-nummer iedere gewenste klantkleur voor u maken.

 • Falu Röd

  Zweeds rood Moose Färg Falu Röd (Zweeds rood)
 • Vasa Svart

  Diepzwart

 • Bohus Blå

  Zweeds blauw

  Moose Färg Bohus Blå (Zweeds blauw)
 • Blytungs Grå

  Loodgrijs

  Blytungsgrå (loodgrijs)
 • Ljus Blå

  Lichtblauw

  Moose Färg Ljus Blå (lichtblauw)
 • Kiruna Grå

  Parelgrijs

  Moose Färg Kiruna Grå (parelgrijs)
 • Skiffer Grå

  Leisteengrijs

  Moose Färg Skiffer Grå (leisteengrijs)
 • Åmål Grön

  Zacht groen

  Moose Färg Åmål Grön (zacht groen)
 • Dalarna Grön

  Zweeds groen

  Moose Färg Dalarna Grön (Zweeds groen)
 • Skåne Gul

  Zweeds geel

  Moose Färg Skåne Gul (Zweeds geel)
Alle kleuren bekijken »

Op onze  handgeverfde kleurenkaart staan alle kleuren exact weerggegeven. Vraag de kleurenkaart gratis aan.


Wilt u uw kota verven met een half-transparante beits? Gebruik dan Dimma (dit betekent 'waas' in het Zweeds). U kunt kiezen voor white wash of grey wash, maar ook voor een wash in een van de andere Zweedse kleuren. Falu Röd wash bijvoorbeeld!

Voor een transparante bescherming raden we Storuman Skydd aan. Storuman Skydd haalt de houtkleur op en geeft goede bescherming tegen de weersomstandigheden. Het hout zal op den duur wel gaan vergrijzen als u kiest voor een transparante beits. Vergrijzing treedt op onder invloed van de zon en geen enkel product is sterker dan de zon.

De verf van Moose Färg is een ademende matte houtverf die toegepast kan worden op diverse houtsoorten. Geschikt voor douglas, grenen, vuren en lariks, maar ook voor red cedar en hardhout. De verf trekt in het hout zoals een beits. Hierdoor zal het - mits goed toegepast - niet bladderen en is het onderhoud zeer eenvoudig.

Kota verven? Bestel Moose F houtverf.


Hoe moet ik mijn Finse kota verven? Advies en tips

 1. Kies het juiste moment.

  1. Als uw kota van nieuw hout gemaakt is, houdt er dan rekening mee dat het hout nog gaat 'werken'. Er wordt vaak gebruikt gemaakt van open houtsoorten zoals grenen- of vurenhout, welke onder invloed van de weersomstandigheden zal gaan krimpen, uitzetten en scheuren. Soms zit er in nieuw hout ook een impregneermiddel wat uit het hout zal komen zetten in de eerste maanden na het plaatsen.

  U kunt gerust een aantal maanden na het plaatsen wachten met verven. Het hout is dan voor een groot deel uitgewerkt en eventuele impregneer is uit het hout getrokken. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het niet erg om hout een tijdje 'onbeschermd' te laten staan.

  Tip: Wilt u toch liever direct gaan verven? Zet er dan 1 laag op. Moose F is een ademende verf, de impregneer kan dus door de laag verf heen zetten. Het zal mogelijk wel voor vlekken zorgen. Zet na een aantal maanden de tweede laag erop voor een mooi resultaat op de lange termijn.

  Verf bij een temperatuur boven de 15 °C. Ook bij zeer warm weer kunt u prima verven met Moose F, zorg er dan voor dat de verf met water is verdund om kwaststrepen te voorkomen.

 2. Voorbewerking.

  Moose F kan direct op het hout van uw tuinhuis worden aangebracht, een grondlaag of primer is niet nodig. Even schoonmaken en ontvetten is aan te raden, zeker als het hout geïmpregneerd is. Dit kan bijvoorbeeld met een sopje met Polarsken biologische lijnoliezeep. Als het hout is gladgeschaafd dan raden we u aan om het even op te schuren met een grove korrel (80). De verf kan zich dan beter hechten aan het hout.

  Tip: Bij de meeste constucties is er goede isolatie en ventilatie zodat houtschimmel wordt voorkomen. Als een ruimte langere tijd vochtig blijft dan ontstaat er kans op schimmel. Gebruik antischimmelmiddel Svampdöd voor het voorkomen en bestrijden van schimmels. U kunt een klein scheutje in de verf doen of het middel verdunnen met water en op schimmel-gevoelige delen spuiten.

 3. Kota verven.

  Het verven zelf is een feestje. Moose F ruikt lekker en smeert als yoghurt. Gebruik een (blok)kwast, zo komt u goed in alle kiertjes van het hout. Verdunnen met 5-10% water is aan te raden, zeker bij de eerste laag. Dan kan de verf goed in de kota trekken.  Zorg dat de eerste laag droog is voordat u de tweede laag opbrengt. De kota verven met twee lagen geeft een dekkend resultaat. Bij lichte kleuren is soms een derde laag nodig. Kwaststrepen vallen vanzelf weg na de tweede laag.

  Tip: Combineer een Scandinavische kleur met accenten in Norrland Vit (sneeuwwit) of Grädde (gebroken wit), zoals op de foto's op deze pagina. Hierdoor komt de kleur nog beter uit maakt u er een speelser geheel van.

 4. Onderhoud

  Onderhoud van Moose F is heel simpel. U hoeft eigenlijk niets te doen. Schoonmaken kan met een vochtige doek. Als u de kota na een aantal jaar wil oververven dan is schuren niet nodig, dit raden we zelfs zeer af. Maak de boel even schoon en verf de kota met 1 nieuwe laag zodat u weer jaren vooruit kunt.

Fam. Rekker (Kollum): "Onze stookhut (stuga) staat hier alweer een paar maanden. De bedoeling was om hem in Zweedse rood te gaan schilderen maar toch besloten om hem in het diepzwart te gaan verven. Met witte accenten. Hut eerst schoongemaakt met de lijnoliezeep. Daarna was het verven geweldig om te doen. Dekt heel mooi." Bekijk de voor- en na-foto's.

Verf bestellen om uw kota te verven?


Geschiedenis van de kota

Een kota (ook wel grill-hut, stuga of grillstuga genoemd) is een huisje dat van origine in Lapland voorkwam. Eeuwen geleden trok het Sami-volk rond in het noorden van Finland, Zweden en Noorwegen, vaak onder barre omstandigheden. Zij hadden woningen die gemakkelijk mee te nemen waren op hun trektochten, maar tegelijkertijd warmte boden tegen de lage temperaturen. In eerste instante werden de tipi-achtige huisjes van rendierhuiden gemaakt, inmiddels zijn het stevige houtconstucties.

Meer weten over de Sami? De geschiedenis wordt prachtig samengevat in de video "My People - The Sami people".

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.