Home » Verfadvies » Verven van de babykamer: inspiratie en tips

Verven van de babykamer: inspiratie en tips

Een baby op komst, hoera! Dit betekent lekker aan de slag in de babykamer. Voor sommigen een kunstzinnig project om alle creativiteit op los te laten, voor anderen een kwestie van het praktisch in orde maken van de kamer. In welke categorie u ook valt, een mooie kleur op de muur doet heel veel voor de uiteindelijke uitstraling van de kamer.

Een veilige keuze maken

Vanzelfsprekend is het maken van een veilige verfkeuze wanneer u aan de slag gaat in de babykamer. Kies voor een watergedragen, geurloze verf zonder giftige stoffen. Zo is het ook veilig voor een zwangere moeder om te verven en blijft er geen vervelende verfgeur hangen in de babykamer.

Kleuren kiezen

Creëer een mooie basis

Wanneer u het geslacht van de baby nog niet weet of niet voor het standaard roze of blauw wilt gaan, is er nog een heel spectrum aan kleuren waar u mee aan de slag kunt. Het wordt al hectisch genoeg, dus is het fijn voor u en uw baby wanneer de babykamer rust uitstraalt. Dit kunt u bereiken met neutrale kleuren.

Neutrale kleuren op de wand zorgen voor een mooie basis om de kamer verder persoonlijk in te richten met accessoires. Denk bij neutrale kleuren niet gelijk aan crème, maar overweeg zacht groen of aardetinten om een zachte en warme uitstraling te geven aan uw kinderkamer. Kleine kamer? Kies dan voor lichte kleuren voor een optisch grotere kamer.

babykamer verven
Zacht groen is een neutrale kleur voor zowel jongens als meisjes
babykamer verven
Een gele wand geeft uw babykamer een vrolijke uitstraling

Vrolijk gekleurde muren

Gaat u liever voor een opvallende kleur? Houd er dan rekening mee dat kleuren een bepaalde uitwerking op ons hebben. Zo staat geel bekend als een vrolijke kleur. De kleur geel zou ook een ontspannend effect hebben, ideaal voor uw baby om in slaap te vallen! Met een gele babykamer haalt u het zonnetje in huis, zelfs tijdens de donkere wintermaanden.

Ook groene tinten zijn heel geschikt voor een babykamer. De natuurlijke kleur staat voor leven, vernieuwing en energie. Ook wordt de kleur met veiligheid geassocieerd.

Kiest u liever niet voor te harde kleuren of veel printjes. Uw baby kan hierdoor teveel prikkels krijgen.

De impact van kleuren op kinderen

Psychologisch onderzoek suggereert dat kleur invloed heeft op het gedrag en de stemming van kinderen. Zo zouden bepaalde kleuren invloed kunnen hebben op slaap en geheugen. Iets om mee te nemen bij het bepalen van de kleuren voor uw babykamer. Wees wel subtiel: het té veel gebruiken van één kleur kan juist een averechts effect hebben.

Warme kleuren: Warme kleuren roepen over het algemeen gevoelens van comfort en geluk op. Oranje en geel kunnen een stimulerend effect op lichaam en geest hebben.

Geel: Een vrolijke en heldere kleur. Wordt ook wel geassocieerd met geluk en motivatie. Zachte, subtiele geeltinten bevorderen de concentratie, terwijl heldere tinten geel het geheugen stimuleren. Te veel geel kan echter gevoelens van stress, woede en frustratie oproepen.

Roze: Roept vertrouwelijkheid op en creëert en kalmerende sfeer. Kalmerend doordat het de hartslag verlaagt. Let wel op: te veel roze kan juist leiden tot opwinding en angst.

Oranje: Een vriendelijke en gastvrije kleur. Oranje stelt kinderen op hun gemak. Het heeft een sociaal karakter en een positieve invloed op het geheugen van uw kind.

Koele kleuren: Koele kleuren hebben over het algemeen een kalmerend effect. Ook hier geldt: wees subtiel met kleuren, het te veel gebruiken van één kleur kan averechts werken.

Blauw: Versterkt de creativiteit en zorgt voor een ontspannende omgeving. Blauw kalmeert en kan gevoelens van angst en agressie verminderen. Kinderen die moeite hebben met slapen kunnen baat hebben bij een blauwe omgeving.

Paars: Wordt geassocieerd met spiritualiteit en wijsheid. Het is een combinatie van de stabiliteit van blauw en van de energie van rood. Het neemt de kenmerken van beide aan, afhankelijk van de tint paars die u kiest.

Groen: Symboliseert de natuur en bevordert een rustgevende omgeving. Een groene kamer heeft een rustgevend effect op uw kind. Groen wordt ook geassocieerd met gezondheid en welzijn.

Bron: Impact of colours.

Creatieve ideeën

Een accentmuur

U kunt er ook voor kiezen om niet alle muren in de kamer te verven, maar er eentje echt uit te laten springen. Verf in dit geval de muur die de meeste lichtinval krijgt. Deze geeft u een kleurtje, terwijl de andere muren en het plafond een lichte tint krijgen.

Extra handig is dat u bij het veranderen van de kamer – bijvoorbeeld voor een nieuwe bay of omdat u kind in een nieuwe levensfase iets anders wil – maar 1 muur hoeft aan te pakken om het een hele nieuwe stijl te geven.

Patronen of vlakken

U hoeft natuurlijk niet voor egale wanden te gaan in één kleur. Wilt u wat meer creativiteit loslaten op de babykamer? Dan kunt u een gekleurd vlak op een neutrale muur schilderen.

Ook kunt u met sierlijsten een vlak of lambrisering creëren en deze verven. Het plafond mee schilderen geeft een knus effect en kan een ‘hoekje’ creëren. Leuk om er vervolgens een warm lichtsnoer aan op te hangen.

Bent u echt creatief, ga dan aan de slag met verschillende kleuren en creëer bijvoorbeeld vrolijke letters of een gekleurde regenboog op de muur.

Ben u zelf minder behendig of creatief, kies dan voor een van de vele muurstickers die tegenwoordig verkrijgbaar zijn.

Combineer vlakken en vormen voor een speels effect. Foto: Miranda maakt het mooi.

Babymeubels verven

Geef een meubel een tweede leven

Babymeubels zijn niet goedkoop en u gebruikt ze maar een bepaalde periode. Toch wilt u een mooie commode, kledingkast of babybedje neerzetten op de babykamer. Tip: ga op zoek naar gebruikte, houten meubels en geef ze een tweede leven.

Omdat hout een natuurlijk materiaal is, geeft het de babykamer een natuurlijke uitstraling. En, het mooie aan hout is dat het heel goed te schilderen is. U hoeft dus niet alles nieuw te kopen, maak een babymeubel naar eigen smaak door deze in de verf te zetten. Tip: matte verf is hip en geeft een rustige uitstraling aan uw babymeubels.

Uiteraard doet u dit ook met een verf die veilig is voor uw baby, zoals Moose RDM. Kiest u de juiste verf, dan kunt u zelfs een wiegje of babybedje veilig verven in een gewenste kleur.

babymeubel verven
Commode lichtgrijs geverfd
kastje verven
Matte verf geeft een opgeknapt meubel een rustige uitstraling

Tips voor het verven van uw babymeubel

Het is het minst leuke gedeelte, maar houd rekening met een goede voorbewerking, wanneer u aan de slag gaat met het verven van een meubel. Een goede voorbewerking zorgt voor een goede hechting, zodat u uiteindelijk lang plezier heeft van het geverfde meubel.

Wanneer een meubel al langer in huis staat is de kans groot dat deze ongemerkt vettigheid heeft opgenomen. Ontvet het hout voordat u gaat schuren. Dit is ook belangrijk wanneer het meubel van geïmpregneerd hout is gemaakt. Watergedragen verf hecht namelijk niet op vettige ondergronden. Gebruik tijdens het schuren van oude verflagen een stofmasker. Het kan zijn dat er nog oude, schadelijke verf op een oud meubel zit. Met een stofmasker krijgt u geen schadelijke stof- en verfdeeltjes binnen.

Persoonlijk meubelstuk

Leuk voor uw eigen baby, maar ook om als kraamcadeau te geven: een gepersonaliseerd kindermeubeltje! Voor het schattige cadeau hieronder gebruikten we dit krukje van de Blokker. Deze is eerst geverfd met 2 dunne lagen in de kleur Ljus Blå. Daarna Nadat deze is gedroogd zijn de figuren erop getekend met potlood en vervolgens met een heel dun penseeltje (bijv. van de HEMA) erop geverfd. Het inkleuren is gedaan met verschillende kleuren proefpotjes verf.

Om het krukje slijtvast en baby-proof te maken hebben we het afgelakt met een kleinverpakking Topp. Zo kan u kind ermee doen wat hij wil, zonder dat de verf wordt beschadigd.

persoonlijk kraamcadeau
zelfgemaakt kraamcadeau
Kraamcadeau krukje verven
kraamcadeau krukje

Vergeet uzelf niet

U, als aanstaande ouder, zult ook veel tijd in het kamertje doorbrengen. Bijvoorbeeld om te voeden, voor te lezen of in slaap wiegen. Sterker nog, u zult de eerste maanden meer van de kamer meekrijgen dan uw baby zelf. Maak er een plek van waar u zich ook fijn voelt en waar u rust kunt uitstralen voor uw baby.

Combineren

De sfeer van de babykamer wordt natuurlijk niet alleen bepaald door de kleur op de muur. Ook de gordijnen en verlichting zijn belangrijke kleurmakers. Warm licht geeft automatisch meer sfeer aan een babykamer dan fel, helder licht. Bedenk dus ook hoe u de kleuren wilt combineren met de rest van de kamer.

Overigens is met accessoires ook nog heel veel af te maken. Kussentjes, knuffels, een prettige stoel, de muurbekleding… hiermee kunt u kleuren heel goed accentueren of juist afzwakken. Het gaat uiteindelijk om het geheel.

Veelgestelde vragen over het verven van de babykamer

Is de verf van Moose Färg geschikt voor babykamer?

De verf van Moose Färg is heel geschikt voor gebruik op de babykamer, omdat deze geen giftige stoffen bevat. Daarnaast ruikt de verf plezierig, waardoor er geen vervelende verfgeur op de babykamer blijft hangen.

Hoe lang luchten na het verven van een babykamer?

Hoewel de verf zelf niet giftig is, adviseren we om de verf wel te laten drogen. Zet een raampje open zodat de verf beter kan drogen. Wacht een dag met het in gebruik nemen van de kamer. Wacht zeker een week voordat je de muur gaat schoonmaken. Tot het volledig uitharden is de verf namelijk nog niet schrobvast.

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.