MDF schilderen MDF verven

Medium Density Fibre board is een bijzonder type zeer poreuze vezelplaat. Rond de zeventiger jaren kwam dit nieuwe type vezelplaat op de markt. In eerste instantie werd die geproduceerd in de Verenigde Staten. Een aantal jaar later werd er in Europa ook MDP geproduceerd. Door de fijne vezelstructuur splintert het MDF niet. De zeer fijngemalen houtvezels worden gemengd met kunstharslijmen en in droge toestand geperst. In tegenstelling tot de hard en -zachtboard wordt er bij een MDF plaat wel gebruik gemaakt van lijm. MDF kenmerkt zich doordat het goed lijmbaar is, een hoge mate van slijtvastigheid en een hoog breekpunt heeft. MDF kan niet goed tegen langdurige belasting. Het kan voorkomen dat het MDF kan vervormd raken. Denk bijvoorbeeld aan schappen die gemaakt zijn van MDF. De schappen kunnen na loop van tijd doorgebogen zijn.

Het schilderen van een MDF-plaat gaat moeilijker dan gewoon hout. MDF schilderen vraagt doorgaans meerdere lagen. MDF-platen bevatten vaak formaldehydeharsen, deze kunnen blijven uitwasemen. Een MDF-houtplaat heeft een poreuze structuur en hierdoor wordt de verf als ware opgezogen.

MDF verven? neem dan Moose Färg F type.

Op de foto hieronder ziet u een MDF dak betimmering. Door gebruik van Moose F Norrland Vit is een diffuse lichtverstrooing ontstaan, die het in deze werkkamer plezierig verblijven maakt.

MDF schilderen MDF verven

Voorbehandelen van MDF platen voor het schilderen

Voordat u kunt beginnen het schilderen of verven van uw MDF-plaat dient u nog een aantal stappen uit te voeren. Eerst moet u de MDF-plaat goed ontvetten. Hierna moet u de plaat schuren, dit is voornamelijk belangrijk bij glad MDF-plaatmateriaal. Na het schuren zal de verf beter kunnen hechten aan uw plaatwerk. Na het schuren maakt u uw plaat stofvrij.

MDF moet voor het schilderen worden behandeld met isoleer, ook wel voorstrijk genoemd. Dit wordt gedaan nadat uw plaat stofvrij is gemaakt. De isoleer, grondverf, wordt gebruikt als onderlaag van uw verf. Het zorgt voor een optimale hechting. Vanwege de poreuze structuur is het aan te raden daarna tenminste twee lagen Moose F aan te brengen.

MDF schilderen of MDF verven met Moose F? Direct bestellen?  Klik hier

Moose Färg F type voor het schilderen van MDF

Houtverf Moose F is toepasbaar op al het hout, daar valt MDF ook onder. Houtverf is speciaal ontwikkeld om het hout te beschermen en op te fleuren, zodat u er extra lang van kan genieten. Wij hebben een ruim aanbod bestaande kleuren Moose Färg F type houtverf, maar u kunt bij ons ook terecht voor uw eigen kleur. Wij hebben een ral nummer of een voorbeeld nodig om de kleur te kunnen maken.

U kunt voor grote vlakken het beste met een vachtroller werken. De eerste laag op het te behandelen oppervlakte wordt ruim aangebracht met een schone, niet pluizende, roller. Daarmee is MDF schilderen eenvoudig. Moose Färg F type is “yoghurt” achtig en daarom druipt daarom weinig (“no drip”) dus dat werkt plezierig. Moose F ruikt plezierig en vlekken zijn met lauwwarm water en wat zeep zo uit de kleren en van de handen te verwijderen. Laat voor de tweede behandeling de ondergrond goed doordrogen voor het beste resultaat.

Moose F dient koel en uit het zonlicht bewaard te worden, een kelder of garage is hier een uitstekende plek voor. Ook is het van belang dat er geen lucht in het potje zit omdat dit de kwaliteit van de verf aantast.

MDF schilderen, MDF verven met Moose F? Direct bestellen?  Klik hier

MDF verven: Hoeveel verf heeft u nodig?

MDF verven? Doorgaans heeft de Moose Färg F type houtverf 2 behandelingen nodig voor een dekkend resultaat. 4 liter is genoeg voor 50 m2 per behandeling, voor een dekkend resultaat neemt u dus 4 liter per 25 m2 te schilderen oppervlak (genoeg voor 2 behandelingen). Let wel op: een sterk zuigende ondergrond zoals MDF moet goed worden voorgestreken. Anders kan het verbruik wel 30% hoger liggen.

Nog een paar tips: MDF zuigt sterk dus als gezegd gebruik een voorstrijk. Ook is het van belang om de eerste laag goed te laten drogen. Verft u te snel over dan bestaat de kans dat de eerste laag, die nog wat zacht is weer oplost en hierdoor is het erg moeilijk om kwaststrepen te vermijden. In het algemeen heeft u voor MDF meerdere lagen nodig. Als het werk echter af is zult u zeer tevreden zijn. Na het drogen (neem hiervoor een week voor de zekerheid) kan Moose F met een zachte niet pluizende vochtige doek goed worden afgenomen. Schrobben wordt echter afgeraden.

Meer van Moose Färg

Naast Moose Farg Houtverf zijn er meer producten die op de website van Moose Färg te bestellen zijn. De Matte Zweedse houtverf van Moose Färg is een van de meest verkochte producten. Deze Zweedse matte verf is direct aan te brengen op het oppervlak en zorgt ervoor dat de structuur van het hout behouden wordt. Het voordeel van deze verf is dat het kan ‘ademen’. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de verf niet van het hout bladdert. De Moose Färg matte houtverf is binnen en buiten te gebruiken. Wij hebben een ruime keus kleuren waar u uit kan kiezen. De Moose Färg matte houtverf is water gedragen. Dit houdt in dat de verf geur arm is en het vrijwel oplosmiddel vrij is. Tijdens het schilderen of verven heeft u dus geen last van stank en het is zeer gemakkelijk in gebruik. Een moderne natuurlijke houtverf met een eeuwenlange Zweedse traditie. Houtverf online kopen doet u bij Moosefarg.nl.

Wilt u kennis maken met de houtverf van Moose Färg? U kunt gratis een kleurenkaart aanvragen met de kleuren handgeschilderd. Zo kunt u zien hoe de kleuren uitkomen in het echt. Daarnaast vindt u op de website vele voorbeelden van tevreden klanten die u voorgingen en blij zijn met het prachtige eindresultaat.