Lingon, rode bosbes, Vaccinium vitis-idaea, vossebes

Lingon, Vaccinium vitis-idaea, vossebes, rode bosbes, Puolukka

De vossebes Vaccinium vitis-idaea is familie van de cranberry maar fijner intenser van smaak. Hiervan wordt de karakteristieke lingonsylt gemaakt, die het Zweedse eten zo’n bijzonder accent geeft (bij de bekende köttbulla maar ook bij zalm, ijs, fil (een soort kefir achtige yoghurt) of gewoon op brood. Bij Moose Färg krijgt u de echte wilde (rårörda) uit Scandinavië.

 

Lingon (Zweeds), Vaccinium vitis-idaea, vossebes, of rode bosbes, Puolukka (fins) is een heideachtige (Ericaceae) en verwant aan de blauw bosbes. Hij is groenblijvend en bestand tegen vorst (zelfs tot – 22 C.) en komt daarom op het noordelijk halfrond voor. Dat is Scandinavië en noord Duitsland en Polen maar ook Rusland en zelfs in Noord China. Vaccinium vitis-idaea  wordt 10 to 40 cm. groot. De bloemen van de rode bosbes hangen in trossen en zijn wit tot roze van kleur. Zij bloeien in juni en de bessen worden mooi rood van kleur in september. De voortplanting gaat via zaden maar ook door wortelstok vermeerdering.

Door zijn smaak is de lingon een belangrijk bestanddeel van de noordelijke keuken (in het duits Preiselbeer) en wordt voornamelijk als compote en jam (sylt) gegeten.

Teeltaanwijzingen voor Lingon,Vaccinium viti-idaea, vossebes

Vaccinium vitis-idaea heeft een ruim plantage nodig. Maak de grond goed los of plant ze  (beter bij kleine plantjes) in een grote pot. Vossebes houdt net als Hjortron en åkerbär van zure grond, verbeter de grond met tuinturf en naaldenbosgrond. Zorg ervoor dat de kluit van de vossebesstruik goed vochtig blijft.  Geef na het planten direct water. Zet de struiken 25 cm van elkaar. Geef de vossebes een plekje in de zon of lichte schaduw. De grond mag vrij vochtig zijn, maar moet wel afwateren, het is geen moerasplant maar een heideachtige.

 

Lingonsylt