Home » Houtverf » Zweedse verf

Zweedse verf

Zweedse verf is net als Griekse yoghurt een categorie op zich. Het staat voor een eeuwenoude traditie en kwaliteit. De verf van Moose Färg is ontstaan doordat de Zweden een praktische en betaalbare verf zochten voor het beschermen van hun huizen. De oplossing lag dicht bij huis en met natuurlijle ingrediënten onstond een bijzonder effectieve houtverf.

Door tarwemeel, roggemeel, lijnolie en water te mengen en te koken met het natuurlijk voorkomend aardpigment maakten zij een praktische (rode en zwarte) houtverf, die bijzonder conserverend bleek. Moose Färg is gebaseerd op deze deze traditionele samenstelling; het is een apart soort watergedragen verf met bewerkte lijnolie. De verf is totaal mat waarbij de houtnerf zichtbaar blijft en het hout kan blijven ademen.

Moose Färg is ontwikkeld en wordt geproduceerd in Zweden. De verf is ideaal voor o.a. houten huizen, schuttingen, tuinhuizen, dierenverblijven, overkappingen en blokhutten. Voor iedere toepassing geven we u graag uitgebreid verfadvies. Staat uw toepassing er niet bij? Neem even contact met ons op. Wij helpen u graag.

houtverf buiten schilderen
Zweeds rode houtverf in Oostkapelle (Falu Röd)

Wat kenmerkt de Zweedse verf?

Een duurzame verf die het hout laat ademen

Zweedse verf kenmerkt zich doordat het in het hout trekt, zoals een beits dat doet. In de plaats van het hout af te dekken met een lakverf, laat een Zweedse verf het hout ademen. Hierdoor kan de verf ook goed toegepast worden op houtsoorten die krimpen en uitzetten onder invloed van vochtverschillen, zoals vuren, grenen, douglas en lariks. Een ander voordeel van een dampopen verf is dat vocht weer uit het hout kan trekken. Hierdoor is het hout veel minder gevoelig voor schimmels en gaat het veel minder snel bladderen. Duurzaam voor het hout én voor het milieu dus.

Matte kleuren, gemaakt van aardpigmenten

De Zweede kleuren zijn totaal mat. Dat is even wennen omdat we in Nederland glans zijdeglans gewend zijn, maar het oogt ontzettend fraai en rustig. De kleuren zijn moeilijk in een standaard kleurcodesysteem zoals RAL of NCS te vangen. Veel van de kleuren worden gemaakt van aardpigment. Hierdoor krijgt de verf een unieke kleur die erg kleurvast is, wat wil zeggen dat de kleur ook onder invloed van de zon niet vervaagd. De kleuren zijn metameer, ze kunnen bij verschillend daglicht anders ogen. Zo kan Bohus Blå variëren van een blauwe tot een groene weergave.

Gemakkelijk in verwerking en onderhoud

In Zweden bestaan bijna alle huizen op het platteland uit hout. Al deze huizen worden geverfd in een van de typische Zweedse kleuren, meestal rood. U kunt zich voortellen dat zij geen zin hebben om dit jaarlijks te doen. En dit doen ze ook niet. Een echte Zweedse verf is gemakkelijk om zelf op te brengen met een kwast. Het stinkt niet en vloeit plezierig. Bij temperaturen rond de 20 graden droogt de verf snel en u bent met twee lagen verven klaar. Bij het oververven na een aantal jaar hoeft u niet te schuren. U maakt de boel schoon, zet er een nieuwe laag op en bent weer een aantal jaren van het onderhoud af.

Overigens zijn de Zweden sowieso wat minder precies als het gaat om verven dan de Nederlanders. Wanneer een de verf oud begint te worden, breekt de lijnolie in de verf af en begint het pigment van de muur te vallen. Dit vinden zij volkomen natuurlijk en gewoon is een teken dat het tijd is om een ​​nieuwe verfbeurt te plannen. Dit is meestal eens in de 8 of 10 jaar.

grijs tuinhuis
Tuinhuis geverfd met Zweedse verf in de kleuren Kiruna Grå en Norrland Vit

Zweedse kleuren

Wie in ooit in Zweden is geweest zal de typische kleuren herkennen. De Zweeds rode kleur is de meest karakteristieke, deze wordt in Zweden vaak gecombineerd met witte raamlijsten (Knut genoemd in het Zweeds). De deur verven ze dan zwart, groen of blauw. De combinaties kunnen per regio verschillen. In Nederland is ze zwarte beits de laatste jaren erg populair. Alle kleuen komen uit hetzelfde pallet en kunnen goed met elkaar gecombineerd worden.

 • Falu Röd

  Zweeds rood Moose Färg Falu Röd (Zweeds rood)
 • Vasa Svart

  Diepzwart

 • Bohus Blå

  Zweeds blauw

  Moose Färg Bohus Blå (Zweeds blauw)
 • Blytungs Grå

  Loodgrijs

  Blytungsgrå (loodgrijs)
 • Ljus Blå

  Lichtblauw

  Moose Färg Ljus Blå (lichtblauw)
 • Kiruna Grå

  Parelgrijs

  Moose Färg Kiruna Grå (parelgrijs)
 • Skiffer Grå

  Leisteengrijs

  Moose Färg Skiffer Grå (leisteengrijs)
 • Åmål Grön

  Zacht groen

  Moose Färg Åmål Grön (zacht groen)
 • Dalarna Grön

  Zweeds groen

  Moose Färg Dalarna Grön (Zweeds groen)
 • Skåne Gul

  Zweeds geel

  Moose Färg Skåne Gul (Zweeds geel)
Alle kleuren bekijken »

De weergave van de kleuren hangt sterk af van de monitorinstelling van uw computer, houdt daar rekening mee. Bekijk vooral ook de Voorbeelden op de webiste, deze foto’s van klanten laten goed zien hoe de licht-inval bepalend is voor de kleurweergave. Om de kleuren thuis te bekijken kunt u een proefmonster verf bestellen of onze gratis kleurenkaart aanvragen.

Vraag onze handgeverfde kleurenkaart aan om de beits kleuren in het echt te zien:

Soorten Zweedse verf

Moose S

Moose S is te verglijken met slamfärg of kookverf. Dit eeuwenoude Zweede verf-recept bestaat uit natuurlijke en vernieuwbare grondstoffen, zoals gekookte lijnolie, tarwe, roggemeel en aardpigmenten. Deze verf is alleen geschikt voor volledig onbewerkt, ruw hout en is verkrijgbaar is de originele kleuren Zweeds rood (Falu Röd) en Diepzwart (Vasa Svart).

Moose F

Mooose F is een variant die geschikter is gemaakt voor het Nederlandse klimaat. In vergelijking met Zweden heeft het Nederlandse klimaat veel meer vochtverschillen. Dit heeft invloed op het hout, dat meer gaat werken. Moose F is hier geschikter voor. Moose F is daarbij ook geschikt voor geschaafd of geïmpregneerd hout en voor het oververven van ondergronden die al eens geverfd zijn met een ander verfsysteem.

Moose RDM

Voor houtsoorten die dimensioneel stabiel zijn – dat wil zeggen dat ze niet krimpen en uitzettend onder invloed van vocht – kunt u Moose RDM gebruiken om af te werken. Deze high-solid verf is ook watergedragen en heeft dezelfde matte uitstraling als Moose F, maar bevat meer vaste stof en is daardoor steviger. Moose RDM is onder andere geschikt voor zoals hardhouten kozijnen, deuren en meubels.

Bestel Zweeds verf die past bij uw ondergrond:

Oorsprong van de Zweedse houtverf

Moose Färg komt voort uit de Scandinavische verftraditie. De geschiedenis van de Scandinavische kleuren is veelal door de Zweden bepaald. Dat land was immers eeuwenlang een grootmacht waar Noorwegen en Finland onderdeel …

Lees verder

kleuren beits

Kleuren houtbeits

Het kleurenpalet van Moose Färg Moose Färg is gebaseerd op het eeuwenoude Zweedse verfrecept, waarin natuurlijke grondstoffen zijn gebruikt zoals lijnolie en aardpigment. Daardoor ontstaat de unieke, matte uitstraling van …

Lees verder