Home » Houtverf » Zweedse verf

Zweedse verf

Bijzonder conserverende houtverf met een eeuwenoude traditie

De verf van Moose Färg is ontstaan doordat de Zweden een praktische en betaalbare verf zochten voor het beschermen van hun huizen. De oplossing lag dicht bij huis: met natuurlijke ingrediënten ontstond een bijzonder effectieve houtverf. Zweedse verf is net als Griekse yoghurt een categorie op zich. Het staat voor een eeuwenoude traditie en kwaliteit.

Door tarwemeel, roggemeel, lijnolie en water te mengen en te koken met het natuurlijk voorkomende aardpigment maakten zij een praktische houtverf, die bijzonder conserverend bleek.

De ideale verf om uw houten (tuin)huis, schutting, dierenverblijf of overkapping mee te verduurzamen. De toepassingen zijn eindeloos!

houtverf buiten schilderen
Zweeds rode houtverf in Oostkapelle (Falu Röd)

Onze producten zijn op voorraad en worden doorgaans binnen 3 werkdagen geleverd. Leest u ook de ervaringen van onze eerdere klanten:

Wat kenmerkt de Zweedse verf?

Duurzame verf die het hout laat ademen

Zweedse verf kenmerkt zich doordat het in het hout trekt, zoals een beits dat doet. In de plaats van het hout af te dekken met een lakverf, laat een Zweedse verf het hout ademen. Hierdoor kan de verf ook goed toegepast worden op houtsoorten die krimpen en uitzetten onder invloed van vochtverschillen, zoals vuren, grenen, douglas en lariks. Een ander voordeel van een dampopen verf is dat vocht weer uit het hout kan trekken. Hierdoor is het hout veel minder gevoelig voor schimmels en gaat het veel minder snel bladderen. Duurzaam voor het hout én voor het milieu dus.

Matte kleuren gemaakt van aardpigmenten

De Zweede kleuren zijn totaal mat. Dat is even wennen omdat we in Nederland glans zijdeglans gewend zijn, maar het oogt ontzettend fraai en rustig. De kleuren zijn moeilijk in een standaard kleurcodesysteem zoals RAL of NCS te vangen. Veel van de kleuren worden gemaakt van aardpigment. Hierdoor krijgt de verf een unieke kleur die erg kleurvast is, wat wil zeggen dat de kleur ook onder invloed van de zon niet vervaagd. De kleuren zijn metameer, ze kunnen bij verschillend daglicht anders ogen. Zo kan Bohus Blå variëren van een blauwe tot een groene weergave.

Makkelijk in verwerking en onderhoud

In Zweden bestaan bijna alle huizen op het platteland uit hout. Al deze huizen worden geverfd in een van de typische Zweedse kleuren, meestal rood. U kunt zich voortellen dat zij geen zin hebben om dit jaarlijks te doen. En dit doen ze ook niet. Een echte Zweedse verf is gemakkelijk om zelf op te brengen met een kwast. Het stinkt niet en vloeit plezierig. Bij temperaturen rond de 20 graden droogt de verf snel en u bent met twee lagen verven klaar. Bij het oververven na een aantal jaar hoeft u niet te schuren. U maakt de boel schoon, zet er een nieuwe laag op en bent weer een aantal jaren van het onderhoud af.

Overigens zijn de Zweden sowieso wat minder precies als het gaat om verven dan de Nederlanders. Wanneer een de verf oud begint te worden, breekt de lijnolie in de verf af en begint het pigment van de muur te vallen. Dit vinden zij volkomen natuurlijk en gewoon is een teken dat het tijd is om een ​​nieuwe verfbeurt te plannen. Dit is meestal eens in de 8 of 10 jaar.

Unieke kenmerken die de Zweedse houtverf onderscheidend maken:

grijs tuinhuis
Tuinhuis geverfd met Zweedse verf in de kleuren Kiruna Grå en Norrland Vit

Soorten Zweedse verf

Moose F: voor alle soorten hout

Moose F is een variant die geschikter is gemaakt voor het Nederlandse klimaat. In vergelijking met Zweden heeft het Nederlandse klimaat veel meer vochtverschillen. Dit heeft invloed op het hout, dat meer gaat werken. Moose F is hier geschikter voor. Moose F is daarbij ook geschikt voor geschaafd of geïmpregneerd hout en voor het oververven van ondergronden die al eens geverfd zijn met een ander verfsysteem.

Moose RDM: voor kozijnen, deuren en binnenmeubels

Voor houtsoorten die dimensioneel stabiel zijn - dat wil zeggen dat ze niet krimpen en uitzetten onder invloed van vocht - kunt u Moose RDM gebruiken. Deze high-solid verf is ook watergedragen en heeft dezelfde matte uitstraling als Moose F, maar bevat meer vaste stof en is daardoor steviger. Moose RDM is onder andere geschikt voor zoals hardhouten kozijnen, deuren en meubels.

Moose S: voor zéér ruw, onbehandeld hout

Houtverf Moose S is te verglijken met slamfärg of kookverf. Dit eeuwenoude Zweede verf-recept bestaat uit natuurlijke en vernieuwbare grondstoffen, zoals gekookte lijnolie, tarwe, roggemeel en aardpigmenten. Deze verf is alleen geschikt voor volledig onbewerkt, ruw hout en is verkrijgbaar is de originele kleuren Zweeds rood (Falu Röd) en Diepzwart (Vasa Svart).

Het unieke, Zweedse kleurenpalet

Wie in ooit in Zweden is geweest zal de typische kleuren herkennen. De Zweeds rode kleur is de meest karakteristieke, deze wordt in Zweden vaak gecombineerd met witte raamlijsten (Knut genoemd in het Zweeds). De deur verven ze dan zwart, groen of blauw. De kleurencombinaties kunnen per regio verschillen. In Nederland is zwarte beits de laatste jaren erg populair. Alle kleuren kunnen onderling goed met elkaar gecombineerd worden.

De weergave van de kleuren hangt sterk af van uw beeldscherminstellingen, hou daar rekening mee. Bekijk vooral ook de verschillende inspiratiefoto's op de website. Zo kunt u goed zien hoe bepalend de licht-inval ook is voor de kleurweergave. Wilt u de Zweedse verf kleuren thuis bekijken? Dan kunt u een proefmonster verf bestellen of onze gratis kleurenkaart aanvragen.

 • Falu Röd

  Zweeds rood Moose Färg Falu Röd (Zweeds rood)
 • Vasa Svart

  Diepzwart

 • Bohus Blå

  Zweeds blauw

  Moose Färg Bohus Blå (Zweeds blauw)
 • Blytungs Grå

  Loodgrijs

  Blytungsgrå (loodgrijs)
 • Ljus Blå

  Lichtblauw

  Moose Färg Ljus Blå (lichtblauw)
 • Kiruna Grå

  Parelgrijs

  Moose Färg Kiruna Grå (parelgrijs)
 • Skiffer Grå

  Leisteengrijs

  Moose Färg Skiffer Grå (leisteengrijs)
 • Åmål Grön

  Zacht groen

  Moose Färg Åmål Grön (zacht groen)
 • Dalarna Grön

  Zweeds groen

  Moose Färg Dalarna Grön (Zweeds groen)
 • Skåne Gul

  Zweeds geel

  Moose Färg Skåne Gul (Zweeds geel)

Bestel Zweedse verf die past bij uw ondergrond:

De mogelijkheden met Zweedse verf zijn eindeloos!

U kunt Zweedse houtverf toepassen voor allerlei projecten. De mogelijkheden zijn eindeloos. Laat u inspireren door de projecten van anderen die al met de Zweedse houtverf aan de slag gingen.

Zweeds rood Falu Röd
Honingkast geverfd in Ljus Gul
kast verven meubelverf
vurenhout verven
Schutting beitsen
Huis Friesland Vasa Swart diepzwart
Pipowagen geverfd met duurzame verf

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.

Oorsprong van de Zweedse houtverf

Moose Färg komt voort uit de Scandinavische verftraditie. De geschiedenis van de Scandinavische kleuren is veelal door de Zweden bepaald. Dat land was immers eeuwenlang een grootmacht waar Noorwegen en Finland onderdeel …

Lees verder

kleuren beits

Kleuren houtverf

Kleuren houtverf Het kleurenpalet van Moose Färg Moose Färg is gebaseerd op het eeuwenoude Zweedse verfrecept, waarin natuurlijke grondstoffen zijn gebruikt zoals lijnolie en aardpigment. Daardoor ontstaat de unieke, matte …

Lees verder