Home » Houtverf » Beits of verf

Beits of verf

Is het een ‘beits of verf?’ is een vraag die we regelmatig krijgen en het antwoord is zoals bij veel vragen: het hangt er van af hoe u er tegen aankijkt 🙂

Zeker is dat de Zweden het geen beits maar verf noemen. Daar is het woord “betz” dat eigenlijk alleen wordt gebruikt voor waterige half doorzichtige producten. Dit wordt in Zweden meestal binnenshuis gebruikt voor onder ander meubels.

Overeenkomsten beits en verf

Beits is in schilders- omgangstaal meestal een transparante of dekkende laag om meestal hout tegen tegen weer en wind te beschermen en het te verfraaien. De bedoeling is daarbij dat het gedeeltelijk in het hout doordringt. De doordringingsgraad van houtbeits in het hout is bij de meeste houtsoorten slechts enkele tienden van millimeters, afhankelijk van het porie gehalte van het hout. Beits voor buiten heeft meestal een vochtregulerende werking (ademende) en beschermt door middel van UV blokkers tegen de werking van ultraviolette stralen van de zon. Deze bescherming is echter altijd tijdelijk omdat de UV blok wordt “opgebruikt”.

Als we deze definitie volgen kan Moose Färg inderdaad als houtbeits worden aangeduid. Moose F zou dan een dekkende houtbeits worden genoemd, Storuman Skydd een transprante blanke beits en Dimma een halftransparant. Veel beits soorten zijn echter van mindere kwaliteit en geven alleen een kleurtje.

In Nederland bestaat echter veel onduidelijkheid over de juiste benamingen, exacte definities zijn er niet.

bijenkast verven
Bijenkast in Bohus Blå

Verschillen beits en verf

Anders dan bij beitsen geeft behandeling van hout met Moose Färg een veel zwaardere bescherming door de aanwezige vaste stof. Deze ligt bij houtbeits vaak lager. Wel dringt Moose Färg als gezegd sterk door in de houtstructuur, sterker dan conventionele verf, die vaak een film over het hout maakt. Moose Färg RDM heeft overigens de minst penetrerende werking.

Het woord beits suggereert ook vaak een etsende werking. Bij beitsen voor hout is dit nooit het geval.Beits wordt ook gebruikt voor de behandeling van metalen met (zwakke) zuren. Beits reinigt het oppervlak wordt de oppervlak en is daarbij geen eindafwerking maar een etsende bewerking.  Dat is bij Moose Färg niet zo..

Vaak wordt gevraagd of Moose Färg, met name het F type, over een bestaande laag beits kan worden aangebracht. Het antwoord is jazeker, als de onderliggende laag niet glimt en niet bladdert hecht Moose Färg ook prima op een reeds bestaande laag. Alles hangt daarbij af van de sterkte van de onderste laag. Is deze goed aangebracht dan is Moose F een perfecte afwerking.

Conclusie

Of u Moose Färg nu een beits of verf wilt noemen is eigenlijk niet zo belangrijk. Voor uw project kunt u gebruikmaken van de plezierige eigenschappen, die de Zweden zo goed bevallen: watergedragen, dus geen nare geurtjes en gemakkelijk verven en gemakkelijk vlekken verwijderen. Ook gemakkelijk te mengen overigens. Door de indringende werking is bladderen (bijna) niet mogelijk. En natuurlijk zijn de kleuren uniek en is de uitstraling totaal mat en de houtstructuur blijft zichtbaar.

Beits-kleuren
Beits kleuren