Houtolie uit Zweden: Silja tungolie

Tungolie: Moose Färg Zweedse houtolie met tungolie (Silja Trä0lja) is zeer geschikt voor binnen en buiten, voor vloeren, meubels en terassen. Beschermt tegen vochtindringing, haalt de houtkleur prachtig naar voren.

Houtolie is speciaal ontwikkeld om het hout duurzaam te beschermen, zodat u er extra lang van kunt genieten. Houtolie beschermt het hout tegen invloeden van buitenaf, zoals regen, wind, UV-stralen en tempratuurschommelingen. Deze invloeden kunnen het oppervlak laten scheuren of uitdrogen. Zweedse houtolie van Moose Färg beschermt het hout in weer en wind zodat het extra lang meegaat.

Houtolie Silja Träolja

Tungolie wordt gemaakt door uitpersen van de geroosterde noot van de chinese Tungboom (Aleurites Fordii). Daarom wordt het in Zweden ook wel Chinese olie genoemd. Ook de naam Deense olie komt voor.

Moose Silja Zweedse olie trekt zeer snel in en het (eventueel geverfde) hout behoudt zijn strucuur. De houtkleur komt beter uit en houtnerven treden meer naar voren: het hout wordt meer hout. Zeer geschikt als meubel olie want Moose Färg blijft enigszins elastisch. Zweedse houtolie beschermt tegen vocht indringing, verkleurt vele malen minder dan pure lijnolie en is ook schimmelwerender door het hoofdbestanddeel tungolie. Ook vergeelt tungolie minder dan lijnolie.

Bestel hier:  Silja

 

houtolie tungolie

Tungolie, Zweedse houtolie Silja

Tungolie wordt door velen ook wel de koningin onder de oliën genoemd. Deze houtolie is eeuwenoud en wordt gebruikt voor het maken van onder andere verf en inkt. Maar Tungolie wordt het vaakst gebruikt om hout af te werken. Tungolie wordt ook gezien als de beste natuurlijke olie-afwerking voor houten voorwerpen.

Tungolie is een afwerkingsproduct dat een sterk, waterafstotend en een flexibel oppervlak heeft. Deze houtolie wordt gemaakt door het uitpersen van de geroosterde noot van de Chinese Tungboom (Aleurites Fordii). Daarom wordt het in Zweden ook wel Chinese olie genoemd. Ook wordt de naam Deense olie vaak gebruikt.

Een eigenschap van Tungolie is dat het zeer snel intrekt en het (eventueel geverfde) hout zijn structuur behoudt. De houtkleur komt beter uit en houtnerven treden meer naar voren: het hout wordt meer hout.

Zweedse houtolie is zeer waterbestendig na droging.

Moose Färg Silja houtolie is zeer geschikt om meubels mee te behandelen omdat het enigszins elastisch blijft. Zweedse houtolie beschermt tegen de indringing van vocht, verkleurt vele malen minder dan pure lijnolie en is ook schimmelwerender door het hoofdbestanddeel tungolie. Daarnaast vergeelt tungolie veel minder dan lijnolie. U heeft dus langer plezier van het hout en zijn prachtige kleur.

Om het droogproces van lijnolie te versnellen wordt er een droogmiddel (siccatief) aan toegevoegd. Dit droogmiddel bevat metalen, waar lood vroeger het meest voor gebruikt werd. Doordat aan lijnolie siccatief is toegevoegd, gaat de UV-bescherming van de olie ook achteruit, met als resultaat dat het houtoppervlak eerder zal verkleuren in de volle zon. Hoe meer siccatief er in de olie of verf zit, hoe slechter de olie of verf dus is. Ook synthetische verven bevatten veel droogmiddel.

Tungolie is het stevigere zusje van de lijnolie en is de beste olie die er te verkrijgen is. Dit komt omdat tungolie veel meer linoleenzuur bevat dan welke olie dan ook. Linoleenzuur is een meervoudig onverzadigd vetzuur (ook wel Omega-3) en is veel reactiever. Het grootste voordeel van deze houtolie is dat het van nature snel droogt. Er hoeft dus geen siccatief toegevoegd te worden om het droogproces te versnellen. En dit komt alleen maar ten goede van de UV-bestendigheid.

Moose Färg Silje houtolie is zeer geschikt als vloerolie voor vloeren, terrassen en vlonders en als meubelolie voor meubels. De Zweedse olie haalt de prachtige houtkleur op en beschermt het hout tegen vochtindringing van buitenaf. Ook beschermt deze olie het hout tegen schadelijke UV-straling.

Lees ook de uitgebreide productinformatie Silja

Moose Färg Zweedse houtolie: hoe aan te brengen

Het te behandelen oppervlak dient glad en stofvrij te zijn, alvorens de Zweedse houtolie aangebracht wordt. De eerste laag van de houtolie wordt ruim aangebracht en met een schone, niet pluizende, doek of kwast in het hout gewreven. Voor een optimaal resultaat raden wij aan om de houtolie 2 keer aan te brengen op het hout, voor een sterkere laag rond de 3 en 5 keer. Het gemiddelde verbruik van de Zweedse houtolie per behandeling is 5 – 8m² per liter.

Let op: laat elke laag zeer goed doordrogen voor u de volgende aanbrengt. Breng zo dun mogelijk aan. Anders loopt u het gevaar dat de olie niet kan doordrogen en het oppervlak lang plakkerig blijft.

Silja Zweedse houtolie bevat geen droogmiddel (siccatief) en heeft dus tijd nodig om goed te drogen. Na ca. 30 tot 40 uur is de houtolie in de poriën van de onderste houtlaag volledig uitgehard. De oppervlakte blijft zijdeachtig mat. Door politoeren (wrijven met een doek) kan de laag volledig glanzend gemaakt worden, maar dit is niet perse nodig. Na het voldoende drogen kan naar wens een volgende laag aangebracht worden.

Voor oppervlakken, die in direct zonlicht staan dient u de behandeling eens per jaar of per twee jaar te herhalen.

Moose Färg Silja houtolie dient koel en uit het zonlicht bewaard te worden, een garage of kelder is hier een zeer geschikte plek voor. Ook is het van belang dat er geen lucht in het potje zit omdat dit de kwaliteit van de verf aantast.

Veiligheid met Silja tungolie

Moose Färg Silja kan in onverdunde vorm irriterend zijn voor de huid. Wanneer u hier gevoelig voor bent, kan dit een aanleiding zijn voor eczeem. Draag daarom altijd handschoenen wanneer u hout behandelt met de olie en zorg ervoor dat ogen en ademhalingsorganen niet aan de olie worden blootgesteld. Zweedse houtolie dient ook ten alle tijden buiten het bereik van kinderen bewaard te worden. Bij eventueel inslikken of oogcontact zal er onmiddellijk een arts gewaarschuwd moeten worden.

Anders dan alle andere Moose Färg producten bevat Silja houtolie veel koolwaterstofhoudende oplosmiddelen, die snel verdampen. Zorg dus altijd voor bijzonder goede ventilatie, pas bij voorkeur alleen buiten toe!!

Net als bij lijnolie, is er bij Zweedse houtolie ook kans op spontane ontbranding van de gebruikte doeken en kwasten. Laat de gebruikte doeken en kwasten daarom altijd uitgespreid drogen, bewaar ze nat en verwerk ze via een milieustation. Bewaar een opgefrommelde doek nooit op een houten oppervlak!

Lees ook de uitgebreide productinformatie Silja

Meer van Moose Färg

Een alternatief voor houtolie is Pansar, waterafstotende conserverende behandeling met nano deeltjes. Dit is zeker aan te raden voor houten buiten meubels, houten vlonders en terassen. Het is een uitstekende waterafstotende behandeling van hout.

Kijk nu bij Pansar

Naast houtolie zijn er meer producten van Moose Färg die op deze website te bestellen zijn. Het meest verkochte product is de Matte Zweedse houtverf van Moose Färg. Deze matte houtverf is direct aan te brengen op het oppervlak en zorgt ervoor dat de mooie structuur van het hout behouden blijft. Daarnaast laat deze verf het hout ademen en bladdert het niet. Moose Färg matte houtverf is zowel binnen als buiten te gebruiken en is verkrijgbaar in vele mooie Zweedse kleuren. Daarnaast is het vrijwel oplosmiddelvrij en waterverdunbaar. Ook ruikt de verf lekker en is het zeer gemakkelijk in gebruik. Een moderne natuurlijke houtverf met een eeuwenlange Zweedse traditie.

Wilt u kennis maken met de houtverf van Moose Färg? Vraag dan een gratis kleurenkaart aan met de kleuren handgeschilderd. Zo kunt u zien hoe de kleuren uitkomen in het echt. Daarnaast vindt u op de website vele voorbeelden van tevreden klanten die u voorgingen en blij zijn met het prachtige eindresultaat.

Vraag gratis kleurenkaart aan

 • Houten vlonder beschermen, houten terras behandelen

  houtbescherming houtcoating

  Wilt u een houten vlonder behandelen of een houten terras beschermen? Pansar is een unieke methode om hout en in het bijzonder om uw vlonder of terras te behandelen! Natuurlijk …

  Lees verder

 • Houtkleur behouden

  Hout behandelen tegen vocht en UV om de houtkleur te behouden is een moeilijke zaak. Er zijn eigenlijk geen producten op de markt die dit echt lukt. Wel kunt u …

  Lees verder

 • Waterafstotende behandeling van hout: Vlonder, terras, schutting, gevel of bootdek

  waterafstotende-houtconservering

  Unieke waterafstotende en conserverende behandeling voor alle soorten hout: Pansar 1 en 2 (heavy duty) en Pansar Lätt (voor meubels). Gebaseerd op nanotechnologie zorgt Pansar ervoor dat de poriën van …

  Lees verder