Home » Houtbescherming » lijnoliezeep » Houten vloer reinigen met lijnoliezeep

Houten vloer reinigen met lijnoliezeep

Lijnoliezeep is een Zweedse duizendpoot op het gebied van houtbescherming en reiniging. Om een houten vloer te reinigen en te conserveren is Polarsken lijnoliezeep zeer geschikt. Te gebruiken voor onbehandelde vloeren of voor vloeren die met een lak zijn behandeld.

Lijnoliezeep voor uw houten vloer kopen?

Houten vloer reinigen met Polarsken lijnoliezeep

Naast het stofzuigen van uw vloer, zult u af en toe plakkerig vuil willen verwijderen. Dit gaat uitstekend met onze biologische lijnoliezeep.

 1. Maak de vloer stofvrij

  Stofzuig uw houten vloer eerst om de losse vuil-delen te verwijderen.

 2. Maak een sopje met water en lijnoliezeep

  Voeg ongeveer een eierdopje water toe op 3 liter lauw of koud water. Doe er niet teveel zeep bij, dat maakt u vloer plakkerig.
  Zet daarnaast ook een emmer met water klaar.

 3. Werk van de hoeken af

  Begin met de hoeken van de kamer en dweil naar de plek waar je het sopje hebt neergezet. Zorg voor een route waarbij je niet meer over de gedweilde gedeelten heen hoeft te lopen. Wring de dweil regelmatig uit in het schone water.

 4. Ga ‘zuinig’ te werk

  Hout en vocht zijn nooit een geweldige match. Bij een gelakte vloer is uw hout beschermd tegen vocht, maar tijdens het dweilen met ruim sop kan vocht in de naden tussen de planken soms toch in het hout trekken. Breng het sop of water dus niet te ruim aan en voorkom dat er veel vocht in uw hout trekt. Laat geen plan met water of sop op het hout liggen.

  Tip: zet de ramen tijdens en na het dweilen zodat het vocht zo snel mogelijk verdampt.

Vloer lakken white wash lak Topp

Houten vloer zepen?

Lijnoliezeep kan naast het reinigen van een houtenvloer, ook wordt gebruikt voor het zogenoemde ‘zepen’ van een onbehandelde houten vloer. Het zepen van hout wordt in Scandinavische landen van oudsher gedaan.

Een onbewerkte houten vloer bleekt licht door de zeepoplossing en krijgt hierdoor heel mooie tint. De houten vloer wordt feitelijk geloogd, waarbij de houtcellen uit de toplaag deels doodgemaakt en houtsappen zoals tannine (looizuur) aan het hout worden onttrokken. De houtkleur licht daardoor op en het hout wordt aan de buitenkant iets harder.

Wilt u persoonlijk deskundig advies?

Stuur een e-mail of bel 06 55 333 165.
Lees ook al onze uitgebreide verfadviezen.
Vraag een gratis kleurenkaart aan.