Hout zepen en gebruik van Polarsken lijnoliezeep

Voor het reinigen van hout en geverfde oppervlakken

en onderhoud van houten en stenen vloeren kan een lage concentratie worden gebruikt: ca 5 – 10% zeep in het water mengen (bijv. 10 ml zeep op 1 liter water ofwel een theekopje per emmer water); zet er een emmer met schoon water naast. Het te reinigen oppervlak vochtig dweilen of schrobben met zeepoplossing; dweil of schrobber dan in de emmer met schoon water spoelen.

Lijnoliezeep verfreiniger Polarsken

Houten tafel schoonmaken met Polarsken Lijnoliezeep

Het logen en zepen van houten vloeren en meubels met Moose Färg houtzeep

Een traditionele Zweedse houtafwerking voor binnen: hout zepen

Hout wordt meestal geolied, gelakt of in de was gezet. Hierdoor verkleurt het hout en vergeelt donker door de inwerking van licht. Of u dit mooi vind is een kwestie van smaak. Door de behandeling met loog en zeep wordt het hout niet alleen beschermd, maar blijft de oorspronkelijke houtkleur bewaard en wordt tegelijkertijd het verkleuren en vergelend door de inwerking van licht minder sterk.

Het hout loogt uit, dat wil zeggen dat de tannine (die bij oxidatie donker kleurt) uit de toplaag wordt getrokken. Als u het juist wilt laten vergrijze kun u Moose Gråning gebruiken (dat werkt erg snel op tannine houdende houtsoorten zoals eiken, daar is logen beter voor).

Moose Färg loog (Lut) en houtzeep (Linsåpa Polarsken) zijn waterverdunbaar en verwerken heel gemakkelijk; de houtzeep herstelt en voorkomt vervuiling (PH 8 – 10). Lut (loog) werkt veel agressiever (PH14). Watervlekken kunnen door nawassen met zeep worden verwijderd. Door af en toe schoon te maken met houtzeep kan ook het vergelen worden tegengegaan.

Lijnoliezeep houtzeep houtreiniger

Lijnoliezeep verfreiniger Polarsken

Voorbehandeling voor hout zepen

Met Moose Färg houtzeep kan alle nieuw, of tot op het onbehandelde hout afgeschuurd hout worden behandeld. Voor toepassing dient u altijd fijn te schuren om het hout weer ontvankelijk te maken voor houtzeep. Natuurlijk moet alle vet, was en olie volledig worden verwijderd (dat doet u overigens ook al met houtzeep behandeling).

Hout zepen of behandeling met loog?

Hout zepen is eenvoudig: geconcentreerde houtzeep oplossing (1 op 4)en gelijkmatig aanbrengen en verdelen en na enige minuten goed naspoelen met water. Voor een hoogwaardig oppervlak evt tussenschuren (fijne korrel). Deze behandeling 2-3 maal herhalen. Houdt rekening met een verbruik van 1 fles van 1 liter per 25 m2 per behandeling (een kwart fles per 3 liter). Alternatief is werken met houtloog, dit is echter bijzonder agressief!

Voor het verkrijgen van een mooi oppervlak kan de zeepoplossing met een doek of boenmachine ingemasseerd worden. Neem niet ingetrokken resten binnen met ruim water af.

U kunt er ook voor kiezen de zeep onverdund in te kwasten en te laten drogen. Daarna kunt u politoeren met een machine of weer met koud water grondig naspoelen. Deze methode werkt iets sneller.

Reinigen en onderhoud van gezeepte oppervlakken

Gebruik alleen MOOSE FÄRG houtzeep. De behandelde ondergrond ook na behandeling met houtzeep oplossing blijven verzorgen. De behandeling moet regelmatig herhaald worden en niet alleen met water worden gedaan, anders wordt het hout snel te schraal en gevoelig voor vuil en verliest de houtzeep zijn werking.

Voor onderhoud kan een lagere concentratie worden gebruikt: ca 5 – 10% zeep in het water mengen (bijv. 10 ml zeep op 1 liter water ofwel een theekopje per emmer water); zet er een emmer met schoon water naast. De vloer nu vochtig dweilen of schrobben met zeepoplossing; dweil of schrobber dan in de emmer met schoon water spoelen en daarna weer met de zeepoplossing verder gaan; enz. Laat de vloer hierna goed drogen.

Veiligheidsinformatie Polarsken lijnoliezeep

Buiten het bereik van kinderen houden. Veroorzaakt ernstige oogirritatie.
Oogbescherming, gelaatsbescherming dragen.
Bij contact met de ogen voorzichtig afspoelen met water gedurende een aantal minuten; contactlenzen verwijderen, indien mogelijk; blijven spoelen
Bij aanhoudende oogirritatie: een arts raadplegen.
Bij het inwinnen van medisch advies etiket tonen.
Bevat Benzisothiazolinone. Kan een allergische reactie veroorzaken.

houtvergrijzingsmiddel

 

 

Consumentenhulplijn +(31)6 55 333 165 De Dreef 32 1741MH Schagen Nederland