Houtkleur behouden

Hout behandelen tegen vocht en UV om de houtkleur te behouden is een moeilijke zaak. Er zijn eigenlijk geen producten op de markt die dit echt lukt. Wel kunt u het hout plezierig laten verweren gelukkig.

Hout heeft van zichzelf een mooie kleur. Vaak wil men deze houtkleur behouden. Helaas kan dat niet maar elke houtsoort heeft zijn eigen charme. Grenen en vuren zijn lichter want zij bevatten weinig tannine. Dit is ook het geval met beukenhout. De Douglas kleur is oranje vinden velen erg fraai , maar ook de kleur van Red Cedar heeft grote charme. Houtkleur wordt veroorzaakt door vele factoren want er zijn vele houtsoorten met ieder een eigen karakteristieke kleur.

Daarom wordt mij vaak door klanten gevraagd of er een mogelijkheid is om de oorspronkelijke kleur van hout te behouden.

Dat kan niet helaas, maar het beste dat ik heb is Pansar.

Pansar is een kleurloze waterafstotende en conserverende tweestaps behandeling voor alle soorten hout, die de helpt de houtkleur langer te behouden en het verweren van het hout plezierig te maken.

Bestel nu: Pansar

Oorzaken van het verkleuren van hout

Er zijn een aantal oorzaken voor het verkleuren en verweren van hout. Hieronder vindt u ze op een rijtje

Verreweg de belangrijkste is de inwerking van UV, ultraviolette straling.

UV licht veroorzaakt chemische reacties en is van nature aanwezig in zonlicht. Door de klimaat opwarming wordt het filter voor dit licht van de zon, de ozonlaag, steeds dunner waardoor ons steeds meer UV licht bereikt. In Australië bijvoorbeeld zorgt dit voor een enorme toename van huidkanker. Onze lichaamscellen slaan op hol door de inwerking van UV. Ultraviolette straling slaat in chemische zin radicalen aan, die chemische reacties veroorzaken. Dat gebeurt in de menselijke huid ook, waardoor kanker wordt veroorzaakt. De cellen slaan bij wijze van spreken op hol.

Ook de kleur van hout wordt ook door UV beinvloedt, deels door oxydatie van de in het hout aanwezige tannine, deels door de afbraak van de cellulosecellen, waaruit het hout is opgebouwd. Hierdoor vergrijst hout buiten al heel snel. Binnen gaat dit  vanzefsprekend veel minder snel.

Een andere oorzaken van de verkleuring van hout  zijn de

Oxydatie van tannine door zuurstof in de lucht

Naast de werking van UV wordt door de zuurstof oxydatie de tannine steeds geler waardoor de houtkleur van een vloer anders (donkerder, geler) wordt daar waar geen kleed of andere bedekking aanwezig is.

Inwerking van vocht

Indringing van vocht dat de cellulosecellen afbreekt en de groei van schimmels mogelijk maakt is dus een belangrijke reden voor hout om te verweren en te vergrijzen.

Houtkleur behouden? Dat kan niet maar Pansar vertraagt de verkleuring van hout

Er zijn vele methoden om houtkleur te behouden, vele werken niet of nauwelijks. Bijna alle transparante producten moeten minstens elk jaar worden bijgewerkt.

Hout behandelen tegen vocht indringing

Conventionele methoden om vocht te weren is behandelen met olie (lijnzaad olie maar vele andere olies hebben dezelfde werking) of het aanbrengen van een op drogende olie gebaseerd product dat uithardt.
Dit voorkomt tot op zekere hoogte vochtindringing omdat de poriën van het hout worden gevuld met de olie. De olie zelf echter wordt ook aangetast door UV en zuurstof uit de lucht zodat deze wordt afgebroken en dan kan makkelijk vuil worden vastgehouden. Ook verkleuren de oliën zelf. Dit is zeker het geval bij normale lijnolie dat dramatisch kan vergelen.

Pansar vult de poriën met zeer kleine (nano) deeltjes waardoor water niet meer kan indringen. Het hout wordt waterafstotend maar blijft wel ademen. De houtstructuur verandert voor het oog totaal niet. Het hout blijft gewoon hout maar neem geen water meer op.

Hout kleur langer behouden en plezierig laten verweren.

Vaak wordt in producten een anti-oxidant toegevoegd om de werking van de UV stralen op te vangen. Filteren is bijna onmogelijk bij transparante producten omdat het selectief wegnemen van de frequentie van de ultraviolette stralen bijna onmogelijk is. De anti-oxydanten echter worden opgebruikt (het is een zonnebrand middel) en als de werking hiervan weg is wordt alsnog het hout en de tannine zelf aangetast.

Pansar zorgt ervoor dat de UV stralen niet meer overal bij kunnen. Daardoor wordt de verwering en vergrijzing veel en veel trager.

Bestel nu: Pansar

Pansar is geschikt voor vlonders, terrassen maar ook voor staand hout en voor meubels. Pas bij hardhout op, door de in het hout aanwezige zouten kan een witte uitslag ontstaan. Deze is redelijk weg te halen met Pansar C onderhoud en schoonmaak olie. Maar velen vinden het verweerde effect dat ontstaat bijzonder fraai.

 

houtkleur behouden

Teakhout na behandeling met Pansar C

houtkleur behouden

Teakhout na behandeling met Pansar 1 en 2, voor behandeling met Pansar C