Geimpregneerd hout verven?

Geimpregneerd hout verven, geimpregneerd hout beitsen: gemakkelijk met Moose Färg

Als u geimpregneerd hout wil verven, dan zoekt u een duurzaam product dat kan ademen. Geimpregneerd hout kan onder invloed van het weer krimpen en uitzetten. Daarom moet een goede verf voor geimpregneerd hout kunnen ademen en mag het geen film over het hout vormen. Met de verf van Moose Färg kunt u daarom uitstekend geimpregneerd hout schilderen of beitsen, zoals een geimpregneerde schutting of een geimpregneerd tuinhuis.

Wilt u geimpregneerd hout verven? Kies voor Moose F houtverf.

Houtverf voor geimpregneerd hout bestellen

Moose Färg is doorgaans binnen drie werkdagen bij u thuis.

Geimpregneerd tuinhuis verven matte verf

Tuinhuis schilderen of beitsen: Ljus blå (lichtblauw)

Stappenplan en advies: geimpregneerd hout verven of beitsen

Gaat u een geimpregneerd tuinhuis of een geimpregneerde schutting schilderen? Met onderstaande tips krijgt u resultaat waar u lang plezier van heeft.

1. Laat vers geimpregneerd hout eerst een tijdje “uitzweten”

Bij vers geimpregneerd hout is het verstandig het hout te laten ademen en uitzweten. Gebruik absoluut geen verf of lak die het hout volledig afsluit, maar kies voor een vochtregulerende product dat ervoor zorgt dat zorgt dat de stoffen er nog uit kunnen komen. Zo voorkom je dat je verf gaat bladderen.

Het voordeel van Moose F-verf is dat deze als een beits in het hout trekt. Hierdoor kun je de eerste laag wél direct aanbrengen op het geimpregneerde hout. De zouten en het overtollige vocht kunnen door de eerste laag heen trekken. Het is verstandig om de tweede laag pas aan te brengen als het geimpregneerde hout “uitgezweet” is, na enkele maanden tot ongeveer een jaar. Je kunt je geimpregneerd hout dan veilig verven omdat de verfstructuur openblijft en eventueel overtollige impregnatiemiddel naar buiten kan blijven ademen.

gempregneerde schutting verven eenvoudig-makkeljk-verf

2. De juiste voorbehandeling voor het verven van geimpregneerd hout

Geïmpregneerd hout is eigenlijk al behandeld hout. Door het hout te impregneren worden er stoffen aan het hout toegevoegd die het duurzamer maken. Dit gebeurt vooral bij houtsoorten die van nature minder duurzaam zijn, zoals Douglas, Vuren en Grenen. Het impregneren zorgt ervoor dat de levensduur van het hout wordt verlengd.

Uitgebreide voorbewerking is bij verf van Moose Färg niet nodig. Het is vooral belangrijk dat de stoffen uitzweten, zéker voordat je de tweede laag aanbrengt. Mocht het hout viezig of vettig zijn, dan is het belangrijk om het hout van te voren schoon te maken. Dit kan met een sopje met ecogolgische lijnoliezeep Linsåpa. Is het hout nieuw en glad? Schuur het dan goed op voordat je gaat verven.

Jan Lankamp (Almelo): “Tip van een vriend gekregen. Deze had goede ervaringen met Moose Färg.
Ik heb er een tuinhuis van geïmpregneerd hout mee geschilderd….Lees verder.

 

3. Geimpregneerd hout aan beide kanten verven

Geimpregneerd hout heeft vaak een relatief open structuur en is gevoelig voor het indringen van water. Bij “normale” verf wordt het hout opgesloten en is de kans groot dat water, lucht en vuil tussen het hout en de verf gaat zitten. Het resultaat? Je verf gaat bladderen.

Moose Färg is door zijn damp-open karakter prima geschikt om geimpregneerd hout tweezijdig te verven. Je geeft daarmee een extra bescherming aan de binnenkant en je hebt een veel plezieriger aanblik. Zeker doen dus!

Houtverf voor geimpregneerd hout bestellen?

Bestel houtverf voor geimpregneerd hout  

 

4. Soorten impregnatie

Er zijn diverse manieren om hout te conserveren. Bekend is het zogenaamde wolmaniseren, waardoor het hout geimpregneerd wordt  met een oplossing die o.a. koper bevat. Iets wat veel gebeurd bij buitentoepassingen, zoals schutting, vlonders en tuinhuizen. Wolmaniseren zorgt ervoor dat het hout groen kleurt door het gebruikte koperzout. Deze impregnering is zeer goed te combineren met Moose Färg.

Een andere manier is het gebruik van impregneermiddelen die op het hout worden aangebracht. Deze trekken in het hout. We hebben zelf ook zo’n impregneermiddel, het transparante Storuman Skydd. Het is belangrijk dat de impregneermiddelen geen film op het hout vormen. Wanneer die niet zo is kun je met er gewoon met onze verf overheen.

Geen impregnatie, maar wel een conserveringsmethode is “thermotreating” . Hierbij wordt het hout in een autoclaaf sterk verhit en intern wordt verhard. HGet is eigenlijk “Gebakken hout”. Moose Färg is zeer geschikt voor dit soort hout mits het goed ontvet wordt. Bij thermotreating komen olieachtiger stoffen naar buiten, die eerst goed moeten worden verwijderd met bv. lijnoliezeep Linsåpa.

Marina Allersma (Oud Beijerland): “Prieel van geïmpregneerd tuinhout eerst afgenomen met linnsapa.
Daarna geschilderd in Grädde en Vasa Svart….Lees verder.

 

5. Welke verf moet ik hebben voor mijn geimpregneerde hout?

Ga je geimpregneerd hout verven? We raden je met klem aan om een voor een verf te kiezen die het hout laat ademen. Een verf die geen filmlaag op het hout legt, zoals lakverf doet. Kies je voor de mooie matte kleuren van Moose Färg, bestel dan onze Moose F houtverf.  Deze is heel goed geschikt voor vele soorten geimpregneerd hout, zoals Douglas, Vuren en Grenen.

Twijfel je over de kleur? Vraag een gratis handgeschilderde kleurenkaart aan.

Jos Offermans (Brunsum): “Prima product. Ik heb (na een half jaar wachten) er mijn geimpregneerde kliko’s mee geverfd (Moose F Kiruna Grå) en mijn kleine houten kweekkastjes…Lees verder.

Geimpregneerd hout verven met Moose Färg?

Alle feiten op een rijtje:

 • Gebruik houtverf Moose F voor je geimpregneerde hout.
 • Een pot van 4 liter dekt ca. 20 m2 in twee behandelingen.
 • Twee behandelingen zijn doorgaans genoeg voor een dekkend effect (bij lichte kleuren soms drie lagen).
 • We hebben Moose F in alle kleuren op voorraad en leveren binnen 3 werkdagen na betaling.

Geimpregneerd hout verven?

Bestel Moose F houtverf

 

Geimpregneerd tuinhuis verven

Tuinhuis geverfd in Vasa Svart (diepzwart) en Norrland Vit (sneeuwwit)

 

Kies je kleur voor je geimpregneerde hout

Dekkende verf Moose F

Moose F houtverf kan in diverse kleuren worden besteld. De Zweedse kleuren zijn gemakkelijk te combineren en sluiten goed aan op elkaar. De verf is volledig dekkend, maar de houtstructuur blijft zichtbaar. Hieronder vind je een overzicht van de meestgekozen kleuren. Alle kleuren bekijken.

Dimma Wash halftransparant

Dimma is half transparante wash en geeft een hele mooie waas over het hout. Hierdoor komen de nerven van het hout beter naar voren.
Tip voor een geimpregneerd tuinhuis: verf de binnenkant met Dimma.

Kleurloos transparant

Storuman Skydd is een kleurloze houtverf (wordt vaak gezien als beits) die het bestaand hout accentueert en beter voor de dag laat komen.

Klantkleur

Naast deze originele houtverf kleuren zijn er nog vele andere kleuren en daarnaast is het ook mogelijk om een persoonlijke kleur te kiezen met behulp van een RAL-code.

 • Vasa svartDiepzwart
 • Falu RödZweeds rood
 • Skiffer GråLeisteengrijs
 • BlytungsgråLoodgrijs
 • Skåne gulZweeds geel
 • Ljus gulLichtgeel
 • Bohus BlåZweeds blauw
 • Ljus BlåLichtblauw
 • SommerblåZomerblauw
 • Dalarna GrönZweeds groen
Alle kleuren bekijken »

Hou er rekening mee dat de instellingen van je computer sterk beïnvloeden hoe de kleuren hierboven eruit zien. Bekijk vooral ook de foto’s van eerdere projecten voor een goede weergave bij verschillende lichtinval. Je kunt ook gebruik maken van onze gratis kleurenkaart waar de meeste standaardkleuren handgeschilderd op staan.

Geimpregneerd hout verven geimpregneerd hout beitsen

Geimpregneerd hout verven of beitsen doe je met Moose F ademende matte houtverf

Geimpregneerd hout verven? Bestel Moose F houtverf.

Veelgestelde vragen over het verven van geimpregneerd hout

Wanneer kun je geimpregneerd hout beitsen?

Vers geimpregneerd hout kunt u het beste een tijdje laten staan zodat het kan ademen en uitzweten. Denk hierbij aan een een paar maanden tot een jaar. Het is ook niet erg om een jaartje te wachten.

Gebruik in de tussentijd absoluut geen verf of lak die het hout volledig afsluit want dan kan het hout de impregneer niet meer kwijt. Hierdoor krijgt u vlekken of gaat de verf bladderen.

Het voordeel van onze ademende Moose F-verf is dat deze in het hout trekt. Hierdoor kun je de eerste laag meteen al aanbrengen op het geimpregneerde hout. Ideaal dus als je je geimpregneerde tuinhuis of schutting hgraag direct een kleurtje wil geven. De zouten en het overtollige vocht kunnen bij deze verf dus wél door de eerste laag heen trekken. Wacht met de tweede laag tot het geimpregneerde hout “uitgezweet” is.

Is gempregneerd hout overschilderbaar?

Ja, je kunt over geimpregneerd hout heen schilderen, maar het is goed om te kiezen voor een verf die het hout laat ademen. Hierdoor kunnen de zouten en het overtollige vocht uit het hout nog door de eerste laag heen trekken en voorkom je vlekken of bladderen.

Heb ik een grondverf nodig voor het verven van geïmpregneerd hout?

Nee, wanneer je verf met Moose F houtverf heb je geen primer of grondverf nodig. Dit is zelfs af te raden.

Welke beits voor geïmpregneerd hout?

Een watergedragen, damp-open beits of verf is hier het meest geschikt voor. Beits met een ademende, open structuur zorgt ervoor dat de impregneer uit het hout kan zweten. Zo kunnen de zouten en het vocht door de verf heen aan de lucht afgegeven worden. Dit heeft als groot voordeel dat de verf niet gaat bladderen. Kies voor Moose F als u het hout dekkend wil verven, kies voor Dimma wash indien u een half-transparante verf wil. Deze verf is bovendien zeer gemakkelijk bij te werken. Zorgt de impregneer ervoor dat er vlekken ontstaan? Dan kunt u zonder te schuren (alleen even schoonmaken) even overschilderen zodat uw schutting of tuinhuis er weer goed uitziet.