Droogtijd watergedragen verf: hoe lang moet de verf drogen?

Temperatuur en luchtvochtigheid zijn belangrijk bij de duur van de droogtijd van watergedragen verf als Moose F. Bij een temperatuur boven de 15 °C is de verf na een dag stofdroog. Je kunt dan de tweede laag erop zetten. Volledig uitgehard is de verf na ongeveer een week. Tot die tijd wil je niet dat er regen overheen komt. Bij hogere temperaturen en een lage luchtvochtigheid droogt de verf sneller.

Er wordt vaak gedacht dat verf binnen sneller droogt dan buiten. Planken worden dan in een garage gezet om te drogen. De luchtvochtigheid in een garage kan alleen zo hoog zijn dat de verf zijn vocht niet aan de lucht kwijt kan. Het resultaat: de verf droogt niet goed. Dit is erg vervelend wanneer planken vervolgens buiten in de regen worden gezet en de verf er weer afspoelt. Zorg bij binnen verven altijd voor voldoende ventilatie.

Kortom: kies een moment uit waarop het een paar dagen boven de 15 graden is en het niet regent. Dan zit je altijd goed. De felle zon is overigens geen enkel probleem.

droogtijd watergedragen verf.