Is Moose Färg vochtregulerende verf?

Vochtregulerende verf

Inderdaad Moose F, Storuman Skydd (kleurloos) en Dimma (halftransparante wash) vallen in de categorie vochtregulerende verf. Door het lage aandeel vaste stof en “drogende olie” kan waterdamp ongestoord door de verf heen ademen. Omdat Moose Färg vochtregulerende houtverf is hoeft u (behalve bij vurenhout) de achterkant niet te behandelen. Moose Färg beschermt wel tegen het indringen van water (druppels rollen er af) maar waterdamp kan goed door de verf heen zodat Moose Färg “ademt”.

Hout is een levend materiaal. Het is weliswaar niet meer in verbinding met de levende boom maar de cellen zwellen en krimpen nog steeds met een hoger of lager vochtgehalte.
Het is daarom van belang dat een toegepaste verf of beits.

Lees hierover ook meer in de blogpost Dampdoorlatende verf

Het is erg belangrijk om hout te beschermen met een vochtregulerende verf. Overtollig vocht kan door de verf diffunderen en het hout kan ook weer vocht opnemen. Moose Färg is niet filmvormend en heeft een open structuur. Hierdoor heeft Moose Färg een minimale neiging om te bladderen.

vochtregulerende verf

Op bovenstaande foto ziet u op een koude vorstige dag hoeveel vocht uit het hout kan komen bij afkoelen. Hier is het bevroren zodat het goed zichtbaar is. Ook bij uw tuinhuis of schutting zal het hout met de temperatuur en het vochtgehalte van de lucht steeds krimpen en uitzetten met name door het uittredende en weer opgenomen water. Er komen hierdoor ook schuurtjes in het hout. Dit is normaal en het is daarom van belang dat de toegepaste verf geen afsluitende film vormt waar het water onder kan kruipen. Moose Färg heeft een minimale neiging tot filmvorming en schreurt wel maar het water vermindert de hechting niet. Daardoor bladdert Moose Färg praktisch niet.

De bewerkte plantaardige oliën in Moose Färg (geactiveerd met alkyd bindingen) hebben van zichzelf een vochtregulerende werking.