Waarom dampdoorlatende verf zoveel beter is

Hout is een levend materiaal. Hoewel het niet meer deel uitmaakt van de boom blijft hout met de weersinvloeden mee leven. Door temperatuur- en vochtigheids verschillen krimpt het hout en zet het ook weer uit. De waterhuishouding blijft belangrijk, vocht trekt er in en wordt ook weer uit geademd. Hoe sterk dat gebeurt zie je aan dit plaatje van een stuk hout in de natuur. De uittredende waterdamp is hier bevroren. Het lijkt wel katoen….. maar het is ijs.

dampdoorlatende verf

Daarom is het belangrijk om hout te beschermen met een ademende dampdoorlatende verf. Overtollig vocht kan door de verf diffunderen en het hout kan ook weer vocht opnemen. Moose Färg heeft deze eigenschap, het vormt geen film over het hout. Hierdoor hoeft bij de meeste soorten hout alleen de buitenkant (incl. de kopse kanten en de zijkant) geverfd te worden. Bladderen wordt hierdoor vermeden.