Hjortron Åkerbär, bessen uit het noorden

Tijdens mijn reizen in Lapland in Noord Zweden vond ik deze bijzondere bessen.

Åkerbär en  Hjortron:

Åkerbär, rode poolframboos, Mesimarja, Rubus Arcticus “alces”

Åkerbär mesimarja

Åkerbär mesimarja

Åkerbär is de provinciale plant van het Zweedse Lanskap Norrbotten (dat grenst aan Finland en deel uit maakt van Lapland, bessen kennen geen grenzen. De poolframboos wordt wel Koningsbes of Honingbes genoemd (Mesi is Fins voor honing, marja betekent bes).

Na de fraaie donkerroze bloemen vormt de plant kleine eetbare rode framboosachtige vruchten, vol vitamines en met een intense smaak; aangenaam zurig en zijn aromatisch. Ze zijn geschikt om zo te eten en voor verwerking in jam. Gerechten waarin poolframboos is verwerkt worden gezien als exclusief. De oogst is inmiddels een ware industrie, zo geliefd zijn de bessen.

De 25 jarige Carl von Linné in 1732 was bedolven onder een rots, neergeschoten door een Lap en leeggezogen door muggen. Mesimarja behoede hem voor honger en uitputting. Citaat uit “Flora Lapponica” 1737:

“Ik zou ondankbaar zijn jegens deze vrijgevige plant, die door haar bessen met naar wijn smakende sap mij zo vaak weer heeft verkwikt als ik bijna bezweek door honger en strapatsen, als ik er niet een volledige beschrijving aan zou wijden (….) het is daadwerkelijk zo: deze bessen nemen de meest vooraanstaande plek in van alle in Zweden in het wild groeiende bessen.

Likeur producenten kopen deze koningsbes voor 100 Euro per kilo

Hjortron, Hilla, Lakka, Gele poolframboos, Rubus Chamaemorus “alces”

Hjortron lakka

Hjortron lakka

Het goud van het noorden: Hjortron; in het Laps Hilla. Deze bes is een echte delicatesse in Zweden. Ze zijn ook prijzig, maar dat heeft men er voor over. Deze plant was heel moeilijk te kweken en daarom is het heel bijzonder dat een speciale variant “Alces” nu ook beschikbaar is voor Nederland en België.

Heel leuk in de tuin, witte bloemetjes en een heel bijzonder bes. Te koop in setjes van 3 stuks, schrijf u alvast in, dan krijgt us ze in het voorjaar thuisgestuurd, kan zo geplant worden. Hou er rekening mee dat het wel een bijzonder plantje is, een prima ballerina.  Zie ook de teeltaanwijzingen.

Hjortron kan op markten in Zweden tot 20 Euro per kilo opbrengen. Het plukken van bessen is in het hele Noordelijke gebied (ruwweg groot Lapland, de noordelijke delen van Noorwegen, Finland, Zweden en zelfs een stukje Rusland) een industrie van belang.

Overigens vond ik Puurnordic, zij importeren ook bessenpoeder:

Puur Nordic is een  importeur voor Scandinavische hoogste premium kwaliteit voedingsproducten  rechtstreeks geïmporteerd vanuit de Scandinavie