Sill en andere vis

Natuurlijk: sill, de baltische haring. Dat is een andere dan die van ons, ik wist het niet maar er zijn nogal wat verschillende haringen. Daar kwam ik achter toen ik zelf dillsill wilde maken. Niet te koop hier, die baltische haring en met onze noordzeeharing (die overigens tegenwoordig voornamelijk door Noorse vissers wordt binnengehaald) krijg je niet hetzelfde. De ingelegde haring maak je eigenlijk heel simpel door de fileetjes in te leggen in (voorgekookt) water met azijn, wat witte peper, zware peper, kruidnagel, laurierblad, ui, een worteltje en als je dillsill wilt fijngehakte verse dille en jazeker: suiker. Maar zo gemakkelijk is het toch niet, om die echte smaak te krijgen. Ik koop het gewoon, ook op marktjes zelfgemaakt door de visboer. Met kerst is er Sillsalad met rode bieten (en eigenlijk niet zoveel haring).

Die baltische haring is veel kleiner dan de onze en malser ook. Ingelegde haring is er in oneindige variaties, dillsill dus en krydsill, brännvinsill en ga zo maar door. Of in een mayonaise met mosterd: senapsill. Voor mij typisch Zweden (Scandinavië eigenlijk, want in Noorwegen, Zweden en Finland zijn ze ook).

Daarnaast natuurlijk de Gravadlax (zalm die onder een steen heeft gelegen, gefermenteerd), kaltröked laks (kennen wij ook) en ook lekker warmgerookte zalm. Natuurlijk ook in saladevorm met garnalen (Västkuströra) etc. etc. Het aantal variaties is niet te tellen. Ook viskuit is er in veel soorten (kaviar, niet echt maar van bv. forel) in potjes en tubes zoals Kalles kaviar (beetje gerookt, mijn favoriet).

Over vis kan ik eindeloos doorgaan, vandaag even niet maar bij de volgende posts wellicht. Hier het recept om sill in te leggen:

Tillagning

4 dl  strösocker
3 dl  vatten
1 dl  ättiksprit (12%)
2 burk(ar)  inläggningssill
1 msk  kryddpeppar, hel
1 tsk  svartpeppar, hel
2 tsk  vitpeppar, hel
2 st  lagerblad, smulade
10 st  nejlikor, hela
2 st  gul lök(ar)
1 st  morot
0,75 dl  dill, hackad, färsk eller fryst

Tillagningstid: 30 minuter + 2 dygn i kylen

1. Koka upp socker, vatten och ättiksprit. Rör om så sockret löser sig och låt sedan lagen kallna helt.

2. Skölj sillfiléerna några minuter i rinnande kallt vatten och låt dem rinna av.

3. Skär sillen i drygt cm-tjocka bitar. Skala och dela löken i fyra klyftor. Strimla dem tunt. Skala och skiva moroten.

4. Stöt kryddorna i mortel. Varva sill, lök, morot, kryddor och dill i en stor burk eller skål. Häll över lagen och täck väl. Ställ kallt minst ett dygn, gärna två.