Havregryn en risgröt

Een aantal Zweedse etenswaren zijn of waren ook in Nederland bekend. Zweden zijn erg conservatief en daarom zijn een aantal “oude” gerechten daar nog bijzonder populair. Havermout bijvoorbeeld in vele varianten: Havregryn en de wat fijnere Gyllenmust (gouden most) wordt gegeten bij het ontbijt. Vooral de laatste vind ik erg fijn van smaak. Vullend en calorierijk maar met wat lingonsylt erg lekker en als je dat bij het ontbijt hebt genomen kun je er weer behoorlijk tegen.

Risgröt is ook een lekkernij, rijstebrij maar met vanille en wat room. Zelf te maken van Grötris, een plakkerig uitvallend soort rijst. Het is even een werkje (kijk uit, brandt snel aan) maar kost bijna niks en weer heel vullend. Vaak met wat kaneel maar ik vind het lekkerder met weer lingonsylt.

Leuk dat deze oude gerechten daar nog zo populair zijn.

Dit recept kwam ik tegen, u komt er wel uit toch?

  1. Ta fram en tjockbottnad kastrull. Jag brukar använda en 5-literkastrull som jag gör dubbel sats i.Lägg en klick smör i kastrullen, sätt på plattan och låt smöret smälta.
  2. Mät upp ris, vatten och salt och låt det koka upp. Rör om och lägg på ett lock och låt det koka i ca 10 minuter på svag värme (jag tar 2 av 9 på min spis), precis så att det kokar. Det är lätt att det bränner fast annars.
  3. Tillsätt mjölken och en eller flera bitar med hel kanel. Rör om och låt bli varmt (behöver inte koka), sänk därefter värmen till svag värme (jag tar 2 av 9 på min spis), det ska helst inte koka för om det kokar är det dels risk att det kokar över och dels stor risk att det bränner fast i botten. Lägg på locket och låt svälla i ca 40-60 minuter tills det blivit gröt.
  4. Om gröten efter denna tid ändå har för lös konsistens låt den då fortsätta svälla på svag värme i 10-60 minuter till. Tiden det tar beror på hur varmt du har på spisen. Det tar visserligen längre tid på låg värme men du slipper diska fastbränd gröt och det kokar inte över. Det brukar ta ca 2 timmar för mig när jag gör dubbel sats.
  5. Servering: Strö över kanel och häll på mjölk och/eller servera med en flera av följande ingredienser: ingefära, strösocker, farinsocker, råsocker, ljus sirap.