Zweedse zuivel

Nederland zuivelland? Wij hebben natuurlijk veel kaas en melkproducten maar mijn favoriet is toch de Zweedse Filmjölk, een kruising tussen yoghurt (ik vind de Nederlandse yoghurt te zuur) en kefir. Heel mild en wat tintelend op de tong. Een fermentatieproduct met een heel speciale smaak (lijkt ook wat op umer bijvoorbeeld). Ik neem het altijd mee want in Nederland krijg je het niet. Op doorreis in Denemarken kwam ik overigens Skyr tegen, uit IJsland (in Zweden zag ik het nog niet), ook een gefermenteerde melk. Wat dikker dan fil, heel apart. Fil is er ook in veel soorten en merken zoals Fjällfill en Öresundsfil, allemaal varianten op het thema. Er is ook Grädfil, bijna zure room.

 

 

 

Zweedse zuivel

Zweedse kaas vind ik ook lekker, iets zurig, dat is lekker fris. Wat minder vlak dan de conventionele Nederlandse Gouda (ook niks mis mee overigens). Grevé lijkt een beetje op Emmenthaler, Präst is wat pittiger.

 

Zweedse kaas