Semla en ander zweeds gebak

Zweden zijn liefhebbers van zoet en Zweeds gebak is heel apart. Vaak erg zoet en men gebruikt veel slagroom en marsepein, bv. bij de Prinsesstårta, die omhult is met gekleurd marsepein, vaak gifgroen. De room is vaak ongezoet, dat vind ik lekker.

Heel populair zijn Semlor (enkelvoud Semla), een soort bol, die aan de bovenkant wordt doorgesneden en gevuld met (in dit geval wel gezoete) slagroom en amandelspijs (mandelmasse). Zeer calorierijk maar ze zien er spectaculair uit en zijn heel geliefd. Ik begrijp van mijn kennissen dat je ze in een bord warme melk moet eten. Merkwaardige gewoonte maar wel begrijpelijk want de onderkant is knap droog.

Traditioneel worden Semla tussen kerst en pasen gegeten (ik begrijp dat het iets met de vasten te maken heeft), eigenlijk op een dinsdag voor pasen. Ze heten ook fastlagsbulle, fettisdagsbulle of hetvägg, de naam komt van het meel: semilla. Maar je ziet ze ook de rest van het jaar. Ik zag laats een slimme bakker en die had ze in rolletjes gemaakt! Productvernieuwing!

 

semla

wrapsemla

Wrap semla, bedacht door een slimme bakker: Konditori Flanaden