St.Lucia en bruine sinterklaas

St. Lucia, Zweedser kan het niet eigenlijk. Zweden houden hun tradities hoog en St. Lucia en de adventstijd horen daar bij. Hun sinterklaas eigenlijk en net als onze sint zit er aan haar een lang verhaal vast met vele varianten.

Het heel apart dat in een door en door luthers land met een staatskerk (Svenska Kyrkan) waar iedereen belasting voor betaalt (je mag er ook vanaf zien van die belasting overigens) een katholieke heilige in ere wordt gehouden. Lucia heeft SK geërfd van de katholieke kerk, die door een Zweedse koning (Gustav Vasa natuurlijk weer) buitenspel werd gezet. Maar Lucia heeft het overleefd.

13 december was in de oude kalenderrekening de korste dag, dus de dag van de zonnewende, de terugkeer van het licht. Dat is een gebeurtenis die wereldwijd op allerlei plaatsen wordt en werd gevierd, met licht natuurlijk! Sint Lucia kwam uit Syracuse op Sicilië; het verhaal zal ik u besparen want daarvan zijn er vele varianten. Ze was erg kuis en vroom zegt men. In een daarvan stak zij haar ogen uit en daarom is ze nu de beschermheilige van de blinden en daarmee gerelateerd aan het licht (ook door de naam: Lux, luce, licht). Een passende figuur om aan het lichtfeest te koppelen en daarmee het feest kerkelijk te maken.

santa-lucia

Gezellig is het overigens wel, dat St.Lucia feest, er zijn inmiddels ook jongens Lucia’s met het witte gewaad en de kaarsen op het hoofd. Een mooie traditie, voorzover ik weet zonder cadeautjes maar wel met speciale gerechten en ceremonies. Meestal is Lucia natuurlijk een blond meisje met blauwe ogen.

Ik kan het niet laten: Sint Nicolaas was gekleurd wist u dat? Hij kwam immers uit het tegenwoordige Turkije, niet zo vreemd dus. In Bari kunt u het zelf zien, de sint is daar beschermheilige van de stad (zijn gebeente is geroofd door de piraten van Bari) en het klokkenspel speelt sinterklaas kapoentje! En de sint staat als beeld boven de ingang van de cathedraal en op veel plaatsen als fresco. Donkerbruin, bijna zwart. Wel met baard. Echt waar!

 

zwarte-sinterklaas