Snus: Zweedse gewoonte

Snus

Zelf rook ik niet dus een nicotine kick was mij vreemd. Tot ik op Arlanda bij het vertrek het in mijn hoofd haalde om eens snus te kopen (en te proberen).

Een ervaring, die ik niet makkelijk zal vergeten. Het meisje achter de toonbank (waar zeker 20 soorten in voorraad lagen) wist het ook niet precies. Ze gebruikte het zelf niet en was dat ook niet van plan. Maar het verkocht goed, dat wel.

Uiteindelijk koos ik voor General in een zwart doosje en moest het natuurlijk direkt proberen. Het zijn kleine zakjes fijngesneden en gefermenteerde tabak. Even vochtig maken met speeksel en dan onder de bovenlip. En dan er wat op zuigen. Er zit een leuk dekseltje op als je niet meer wilt zuigen en het zakje even wilt bewaren.

Er gebeurde niks, ik vond het niet lekker want ik heb niks met tabak maar toch maar even doorzetten. Dat heb ik geweten. Bij het boarden van het vliegtuig trok ik al wit weg, dat viel de stewardess ook op: voelt u zich niet lekker? Nee, zeker niet, een neiging tot overgeven werd steeds sterker. Maar het vliegtuig steeg op dus veel kon ik er niet aan doen. Na opstijgen kreeg ik een blikje cola, toen ging het al weer iets beter.

Later realiseerde ik mij, dat dit typisch de eerste ervaring is, die ik wel vaker hoorde van de eerste cigaret….. Nicotine werkt zo.

Uiteindelijk ben ik er wel een beetje aan blijven hangen moet ik bekennen, s’ochtens bij de koffie wordt je er wel echt wakker van… Verslaafd? Nee hoor maar toch…

In Zweden is snus erg populair, buiten Zweden is het door de EU verboden, alleen daar mag het verkocht worden.

Wat ik er van begrijp is het niet super gevaarlijk, wel overbodig natuurlijk. En bij overmatig gebruik krijg je bruin tandvlees. Het is maar dat u het weet, bij mij heb ik nog niets gezien 🙂

Er staat inderdaad niet op je er dood aan gaat maar wel dat het de gezondheid kan schaden en: beroende framkallende, het is wel verslavend…..

zweedse gewoonte

“beroende framkallende”

Ik vond nog een leuk blogartikel van een andere ervaringsdeskundige: Snus