Zweden en bessen! Hjortron, åkerbär

Bessen in Zweden Jan Smit

Zweden zijn gek van de natuur en alles wat daar te halen valt. Aan het einde van de zomer trekken hele families het bos in en verzamelen bessen en later paddestoelen. Favoriet zijn naast frambosen de bosbessen (blåbär), bosframboosjes (åkerbär) en zeker hjorton (hertenbes). Boven de poolcirkel worden massaal goedkope arbeidskrachten ingevlogen, tegenwoordig vaak uit Vietnam om de oogst in korte tijd binnen te halen.

In supermarkten is een enorme sortering te krijgen en het leukst vind ik die vrieskistjes met een doorzichtig deksel waar je zelf je bevroren bessen kunt scheppen en een eigen mixje maken. Ik vind ze erg lekker. Ze hebben het goed voor elkaar die Zweden…Ik importeer de plantjes, zodat u ze zelf in de tuin kunt zetten (in een pot met turf).