Zweedse films en DVD’s

Fucking Åmål actrice Alexandra Dahlström

Ik ben mijn DVD collectie met Zweedse films maar aan eens het opruimen. Blijk ik er bijna 40 Zweedse films te hebben nu ik ze een keertje tel.

Mijn favorieten naast Fucking Åmål (ik weet het erg oud maar toch leuk door de niet-professionele acteurs zoals Alexandra Dahlström):

De Liza Marklund verfilmingen van Colin Nutley Sprängaren en Paradiset met Helena Bergström (overigens de echtgenote van Colin) als Annika. Die rol is haar op het lijf geschreven!

Ook van Nutley en leuk om een keertje te zien Heartbreak Hotel.

Aangrijpende maatschappijkritiek in När Mörkret Faller van Anders Nillsson die ook Den Tredje Vågen regisseerde (iets minder in mijn cijferlijstje maar zeker spannend genoeg om een avond aan te besteden).

Becks natuurlijk, de nieuwe en vooral de oude dus. Irene Huss en Millenium.

Een bijzonder aardige is Återkomst (terugkomst) van Tusenbröder (oorspronkelijk een TV serie) met de favoriet van mijn echtgenote Ola Rapace (jawel, de man van Noomi Rapace, de hoofdrolspeelster in Millenium). De film is deels in Estland geschoten en geeft een heel mooi beeld van de wereld daar.

Beetje dweperig maar best spannend Kronprinsessan 4 delige TV film met Alexandra Rapaport (zijn ook opvolgers van).

Ik koop ze vaak bij Hjemmakväll, de videotheek keten die in Zweden nog heel goed draait. Bij de afgeschreven DVD’s met Zweedse films is heel wat leuks voor 2 of 3 euro…

Toch aan het rommelen: Ook wat Deens werk voor mensen met een sterke maag: Festen bijvoorbeeld van Lars von Trier en films van Susanne Bier Efter Bröllopet en Brödre met Rolf Lassgård.

Krijg ik weer een nieuwe serie Zweedse krimi op dvd, 10 afleveringen! Bron of Broen want het is een Deens Zweeds verhaal over een lijk op de Öresundbrug! Precies in het midden dus wie moet dit oplossen? Een bijzondere verfilming, beetje bleek, beetje vervreemdend ook maar heel Scandinavisch. Aanrader, te koop bij VK shop bijvoorbeeld. Erg leuk ook om de Zweden en Denen met elkaar te horen haspelen want zo goed verstaan ze mekaar ook weer niet. Als die Denen nu maar eens duidelijk spraken zou het al een heel stuk makkelijker zijn niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *