Finland, parallel Zweden? Een geweldig eigenzinnig volk.

Parallel Zweden Vaasa in de zomer

Naast Zweden ligt dus Finland. Al was ik er wel eens geweest (Helsinki=Helsingfors) leek het me altijd een soort Scandinavië. Dat is dus niet waar bleek toen ik in Augustus in Lapland was, Oulu en Vasaa.

Het lijkt op straat best Zweeds, geen wonder want deze grote buurman is lang de baas geweest daar. Ook hoor je Zweeds maar wel op zijn Fins gesproken, dat is even wennen. Het westen wordt daarom wel parallel Zweden genoemd. Op school is Zweeds verplicht (ongeveer 5% van de Finnen spreekt het ook) en daar hebben de meeste Finnen een hekel aan. Merkwaardig: Zweden hebben een soft spot voor Finnen maar andersom is dat zeker niet zo.

De Finnen zijn alleen totaal anders in de omgang. Erg wennen. Stug, weinig tegemoetkomend voor niet bekenden maar het leuke is: weer uiterst origineel. Finnen vinden het niet erg om totaal anders te zijn. Bij het bizarre af. Leuk dus, onconventioneel.

Ze houden muzikaal van tango, jawel! Gevoelsmensen, een groot hart.

In het weekend en ook Woensdag (kleine zaterdag) is een favouriet tijdverdrijf Karaoke! Deze zangeres werd in Vasaa in een kleine kroeg gecovered. Beetje BZN maar kijk eens naar het mee swingende orkest. Dat zie ik in Nederland nog niet zo gebeuren. Prachtig. Het gaat geloof ik over een aantrekkelijke zigeuner maar dat maakt niet uit … Paula swings (ze is bijna 60)

LEES MEER REISERVARINGEN OP INSIGHTS-PEOPLE.COM