Invandrare och Utvandrare: Emigreren naar Zweden

Vorige week was ik weer op reis in Zweden en dat is mijn gelegenheid om mijn Zweeds weer in een hogere versnelling te brengen. Ik ga altijd even langs mijn leraar Curt Kejllberg in Malmö om de grammatica weer op te frissen en in winkels dus geen engels voor mij. Hij is altijd in voor privé les en helemaal niet duur: mail naar kjellberg.curt@gmail.com

Het voelt als een soort thuiskomen maar dat gevoel werd aardig verstoord door de reacties van het winkelpersoneel op mijn B1/B2 Zweeds: kun je het nu nog niet? En wel leven van ons belastingeld zag ik ze denken. Ik moest even schakelen tot ik begreep dat men mij zag als invandrarer, een immigrant. En wel eentje die wat stuntelig praat en het nu maar eens zou moeten leren. Dat was even schakelen voor me; een cultuur schokje.

Deze keer bij de fam. Belvroy op het eiland Orust te gast geweest, zij zijn het echt: utvandrarere uit Nederland, invandrarer dus in Zweden; zij durfden het aan om te emigreren naar Zweden. Na een jaar spreken de jongste kinderen prima Zweeds en de faciliteiten zijn er ook naar daar: 1400 Euro als je een gevorderd test haalt! En gratis les en een gratis Apple op school en ga zo maar door. Gratis boeken, gratis onderwijs etc etc.

Het deed me veel plezier weer in hun stuga (bij Uddevalla) te overnachten (ook al omdat die geverfd is met Moose Färg Ljusblå), ze verhuren hem ook aan bekenden: mail naar belvroy@gmail.com .